Βουλευτικές: Τροποποίηση για κινητές κάλπες στα σπίτια νοσούντων από COVID19

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες το σχέδιο της Κυβέρνησης για τις εκλογές εν μέσω πανδημίας. 

Ένα από τα βασικά κενά που καλείται να καλύψει η εκτελεστική εξουσία είναι το πως θα ψηφίσουν άτομα που είναι κρούσματα ή επαφές κορωνοϊού, καθώς με τα ισχύοντα διατάγματα απαγορεύεται να μετακινηθούν.

Από την άλλη, το σύνταγμα προστατεύει και το δικαίωμα των πολιτών να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Βασικός

στόχος, να διασφαλιστεί πως δεν θα αμφισβητηθεί νομικά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση ζήτησε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, ξεκαθάρισε ότι είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει το δικαίωμα του εκλέγειν.

Το ζήτημα απασχόλησε κοινή σύσκεψη αξιωματούχων των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΣΙΓΜΑ, επικρατέστερο σενάριο που θα λύσει τον γόρδιο θεσμό είναι η χρήση μονάδων με κινητές κάλπες, οι οποίες θα μεταβαίνουν στις οικίες πολιτών που βρίσκονται υπό κατοίκον περιορισμό.

Ενώπιον της Ολομέλειας κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να θεσπιστούν οι κινητές κάλπες.

Η τροποποίηση κατατέθηκε, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου, να παραπέμπει το σχετικό νομοσχέδιο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών η οποία θα παρακαθίσει σε σύσκεψη τη Δευτέρα για να συζητήσει το θέμα με σκοπό να οδηγηθεί στην ερχόμενη Ολομέλεια.

Έτσι θα λειτουργούν οι κινητές μονάδες

Συγκεκριμένα οι εκλογείς οι οποίοι αποτελούν επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού και που σύμφωνα με τα ισχύοντα διατάγματα θα βρίσκονται σε περιορισμό την ημέρα της ψηφοφορίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εκλογικό κέντρο, δύνανται, στην περίπτωση που το επιθυμούν, να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στο Γενικό Έφορο Εκλογής για άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στη διεύθυνση διαμονής τους. Τα ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα θα συνοδεύονται εκτός από τους διορισθέντες υπαλλήλους και από την Αστυνομία Κύπρου

Οι πολίτες θα βγαίνουν στην εξώπορτα και αφού εξακριβωθεί η ταυτότητά τους θα δίδεται σ’ αυτόν ψηφοδέλτιο δεόντως σφραγισμένο και θα μπορεί να ψηφίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα