Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στον Μαρίνο Σιζόπουλο

Μια ανάσα μακριά από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 και η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο ζενίθ της.

Το SigmaLive φιλοξενεί τους πολιτικούς Αρχηγούς των κομμάτων σ’ ένα γύρο συνεντεύξεων που διενεργήθηκε με 5 κοινές ερωτήσεις οι οποίες αποστάλθηκαν ταυτόχρονα σ’ όλους τους Αρχηγούς.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος καταγράφει τους στόχους του κόμματος για τις επερχόμενες εκλογές

καθώς επίσης και τις θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό μετά και το ναυάγιο της Διάσκεψης.

Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στον Γ.Γ του ΑΚΕΛ

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την κυπριακή κοινωνία.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που άρχισε το 2012 και είχε ως αποτέλεσμα το κούρεμα των καταθέσεων, την αύξηση της ανεργίας σε πρωτοφανή για την Κύπρο επίπεδα,  την αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και των εκποιήσεων, τη μείωση των μισθών και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, επέφεραν σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Σε συνάρτηση με τις πρόσφατες επιπτώσεις οικονομικές και ψυχολογικές, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε τους πολίτες σε δικαιολογημένες αντιδράσεις που έφεραν στο προσκήνιο τα θέματα της διαπλοκής, των σκανδάλων, της αδιαφάνειας, της αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών επικεντρώνει την προσπάθειά του στο βιοπορισμό, στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας και της προστασίας της περιουσίας του από τις εκποιήσεις ή την πώληση της εξ΄ ανάγκης για σκοπούς επιβίωσης.

Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στον Αβέρωφ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταδιακά μια αυξητική τάση στο ποσοστό αποχής, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Ποιο είναι το επιχείρημά σας για να προσέλθουν αυτή τη φορά στις κάλπες.

Η σταδιακή αύξηση της αποχής σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας είναι αποτέλεσμα των όσων αναφέρθηκαν πιο πάνω, που τους προκαλούν απογοήτευση και θυμό. Οι πολίτες αποδίδουν την ευθύνη σε αυτούς που κυβερνούν, δεδομένου ότι η εναλλαγή στην εξουσία των δύο μεγάλων κομμάτων δεν επιφέρει αλλαγή και βελτίωση της κατάστασης, αλλά συνέχιση και επανάληψη. Δικαιολογημένα λοιπόν θεωρούν ότι, ότι και να κάνουν η κατάσταση δεν αλλάζει,  άρα οικειοθελώς οδηγούνται σε περιθωριοποίηση  που στο τέλος καταλήγει σε αδιαφορία και αποχή. Για τις νεαρές ηλικίες οι παράγοντες που οδηγούν σε αυξητική τάση της αποχής είναι πολλοί.  Εκτιμούμε ότι σε αυτό συμβάλλουν, η τάση αδιαφορίας που καλλιεργείται τόσο από την οικογένεια όσο και από το εκπαιδευτικό σύστημα. Η απουσία αξιοκρατίας για σκοπούς επαγγελματικής ανέλιξης και η διάχυτη αντίληψη ότι εάν δεν έχεις «μέσο» δεν έχεις μέλλον, δεν προσλαμβάνεσαι, δεν προάγεσαι.

Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η διαπίστωση αναπτύσσει ως μηχανισμό δήθεν προστασίας την αποφυγή δημόσιας διατύπωσης άποψης για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, τη μη συμμετοχή στα δρώμενα και τελικά σε αποστασιοποίηση από την πολιτική και αποχή από τις εκλογές. Οι νέοι δεν πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες με επιχειρήματα. Θα προσέλθουν στις κάλπες μόνο όταν κάποιοι από τους κυβερνώντες αποφασίσουν να προχωρήσουν σε καινοτόμες, ριζοσπαστικές αλλαγές του υφιστάμενου συστήματος και να διαμορφώσουν ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Οι νέοι ανεξάρτητα από την απογοήτευση που τους προκαλούν αυτά τα φαινόμενα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εάν θέλουν να διαφυλάξουν το μέλλον τους πρέπει να επενδύσουν στο παρόν μέσα από την υπεύθυνη και ορθολογική εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στην Ελένη Θεοχάρους

Η Πενταμερής Απριλίου στην Γενεύη κατέληξε σε αδιέξοδο, με την Τουρκία και τους Τ/κ να θέτουν επίσημα θέση 2 κρατών. Τι μπορεί να προσφέρει η επόμενη Πενταμερής δεδομένων των αγεφύρωτων θέσεων των δυο πλευρών.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η ΕΔΕΚ από την αρχή είχε υποδείξει τους κινδύνους από την εμπλοκή στην άτυπη 5μερή κάτω από τις συνθήκες σύγκλησή της και της ανυπαρξίας συγκεκριμένου πλαισίου. Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη υποδείξαμε εναλλακτική διαδικασία η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή. Σήμερα σταδιακά, αποκαλύπτονται οι κίνδυνοι για την Κυπριακή Δημοκρατία. Το αδιέξοδο στην ουσία κεφαλαιοποιεί οφέλη στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, η παράταση της διαδικασίας με ενδεχόμενη επανασύγκληση νέας άτυπης 5μερούς σε 2-3 μήνες, δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί από πλέον ευνοϊκή θέση την αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης με την Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει οικονομικά οφέλη σε περίοδο κρίσιμη για την οικονομία της.

Παρά την αρχική απόρριψη της πρότασή της για δύο κράτη αυτή εξακολουθεί να παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι τυχαίο που ο Βρετανικός παράγοντας τονίζει ότι τα δύο κράτη μπορούν να συνυπάρξουν στο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Τέλος και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ άφησε σοβαρά υπονοούμενα με τη δήλωσή του ότι στην πολιτική μπορεί να τετραγωνισθεί ο κύκλος. Είναι άξιον απορίας πως πολιτικά κόμματα και πρόσωπα μετά από συνεχόμενες αποτυχίες οι οποίες όπως κεφαλαιοποιούν πολιτικά κεκτημένα στην Τουρκία εξακολουθούν να επιμένουν στην επανάληψη των ίδιων διαδικασιών.

Να αγνοούν τους κινδύνους και να επιμένουν ότι είναι η μόνη οδός για λύση του κυπριακού. Η ΕΔΕΚ επιμένει ότι οι κίνδυνοι περιορίζονται και αυξάνει η διαπραγματευτική μας θέση, μόνο όταν επαναφέρουμε το κυπριακό στη σωστή του βάση, ως διεθνούς προβλήματος εισβολής, κατοχής και όχι ως θέματος διακοινοτικής διευθέτησης. Σε αυτό θα βοηθήσει η εμμονή μας σε σύγκληση Διεθνούς και όχι 5μερούς Διάσκεψης.

Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στoν Χαράλαμπο Θεοπέμπτου

Η επομένη μέρα της πανδημία  του κορωνοϊού μας βρίσκει σε μια νέα κανονικότητα. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε

Η πρώτη την όσο το δυνατόν συντομότερη βελτίωση της οικονομίας για να περιοριστούν οι σοβαρές επιπτώσεις σε μεγάλη μερίδα αυτοτελώς εργαζομένων και κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό θα περιορίσει και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων το βιοτικό επίπεδο των οποίων έχει υποστεί σημαντική μείωση. Μια επιπρόσθετη έμμεση παρενέργεια που πρέπει να αντιμετωπισθεί, είναι η αύξηση της μετανάστευσης για σκοπούς εργασίας νέων κυρίως επιστημόνων στο εξωτερικό. Μια εξέλιξη η οποία θα έχει μακροπρόθεσμα ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της κυπριακής κοινωνίας. Η δεύτερη αφορά το υγειονομικό σύστημα και κυρίως τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η πανδημία αποκάλυψε σημαντικές εγγενείς αδυναμίες. Ελπίζουμε ότι όσοι έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους, θα προχωρήσουν άμεσα στη λήψη όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, τη βελτίωση του επιπέδου της προσφερόμενης περίθαλψης  και τη θωράκιση της βιωσιμότητά του. Πριν από την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων εάν κάποια από τα μέτρα που η ΕΔΕΚ είχε εισηγηθεί είχαν υλοποιηθεί η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη και η διαχείριση της πανδημίας πιο αποτελεσματική.

Η πανδημία προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία η οποία παραδοσιακά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να στρέψουμε την πυξίδα μας σε άλλους τομείς; Και αν ναι, τότε ποιους.

Από 20 και πλέον χρόνια η ΕΔΕΚ τονίζει την ανάγκη η οικονομία να απεξαρτηθεί από τον τουριστικό και τον κατασκευαστικό τομέα, δεδομένης της ευαισθησίας τους σε εξωγενείς μη ελεγχόμενους παράγοντες και της εκπόνησης προγράμματος ανάπτυξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας. Χρειάστηκε να έρθει η πανδημία και το σκάνδαλο των διαβατηρίων για να γίνει αντιληπτό. Ελπίζουμε σύντομα αξιοποιώντας και το πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε. να εκπονηθεί  ένα πολυετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Χωρίς να εγκαταλείπονται οι παραδοσιακοί τομείς, να ενισχυθούν τομείς που υποβαθμίστηκαν, αλλά και νέοι υψηλής τεχνολογίας. Μια τέτοια εξέλιξη πέραν της μακροοικονομικής σταθερότητας, θα προσφέρει επάρκεια καταναλωτικών προϊόντων πρώτης ανάγκης και θα μειώσει την εξάρτηση από τρίτες χώρες. Τέλος, θα προσφέρει εργασία σε νέους κυρίως επιστήμονες, μειώνοντας ταυτόχρονα τη μετανάστευσή τους στο εξωτερικό, συμβάλλοντας έμμεσα και στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας που σήμερα μετά το κυπριακό θεωρείται ως ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα