Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στoν Χαράλαμπο Θεοπέμπτου

Μπήκαμε ήδη στη τελευταία βδομάδα πριν τις  Βουλευτικές Εκλογές του 2021 και η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο ζενίθ της. Το SigmaLive φιλοξενεί τους πολιτικούς Αρχηγούς των κομμάτων σ’ ένα γύρο συνεντεύξεων που διενεργήθηκε με 5 κοινές ερωτήσεις οι οποίες αποστάλθηκαν ταυτόχρονα σ’ όλους τους Αρχηγούς.

Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive

στον Αβέρωφ

Με βασικό άξονα τη διαχείριση που έκανε η Κυβέρνηση σε καυτά ζητήματα,, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ξεδιπλώνει στο SigmaLive τους στόχους του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές.

Κ. Θεοπέμπτου, ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την κυπριακή κοινωνία.

Σίγουρα το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι το θέμα της πανδημίας και όλα τα προβλήματα που το συνοδεύουν. Ανθρώποι που έχασαν δικούς τους, θέματα υγείας, απώλειες εισοδημάτων που έφεραν πολλές οικογένειες σε δύσκολη θέση, τα εμβόλια, τα μέτρα κλπ.

Γι αυτό είναι σημαντικό όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούμε και να συμφωνήσουμε τα μέτρα που θα παρθούν για να βοηθηθεί ο κόσμος.

Πέραν τούτου υπάρχουν όμως και μια σειρά από σοβαρά προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νεαρά ζευγάρια, το θέμα της ανεργίας, τα προβλήματα από την εγκατάλειψη των ανθρώπων των τεχνών, τα απόβλητα, την ποιότητα του αέρα και δυστυχώς πολλά άλλα.

Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στον Γ.Γ του ΑΚΕΛ

Η Πενταμερής Απριλίου στην Γενεύη κατέληξε σε αδιέξοδο, με την Τουρκία και τους Τ/κ να θέτουν επίσημα θέση 2 κρατών. Τι μπορεί να προσφέρει η επόμενη Πενταμερής δεδομένων των αγεφύρωτων θέσεων των δυο πλευρών.

Η κατάσταση μετά την 5μερή στη Γενεύη έχει γίνει πραγματικά πολύ δύσκολη και η τουρκική πλευρά την χρησιμοποίησε για να επαναβεβαιώσει επίσημα πλέον, την απαίτηση της για 2 κράτη όπως ήταν φυσικά και η διακηρυγμένη θέση του Τατάρ.

Το χρονικό διάστημα των μερικών μηνών που έδωσε ο ΓΓ μέχρι την επόμενη πενταμερή, θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά από εμάς για να ενημερώσουμε την διεθνή κοινότητα, τα κράτη μέλη αλλά και τα ίδια τα όργανα της ΕΕ για το απαράδεκτο των τουρκικών απαιτήσεων. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να πάει ο ΓΓ πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας για νέα εντολή. Είμαστε στη μέση εκλογών αλλά και μιας πανδημίας και η προσοχή είναι στραμμένη αλλού, όμως αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια, ο κάθε κομματικός χώρος με τους δικούς του αντίστοιχους στην ΕΕ για ενημέρωση και εξασφάλιση υποστήριξης.

Ένας άλλος τομέας είναι επίσης η συνεργασία και υποστήριξη μεσογειακών χωρών όπου εμείς έχουμε τεράστιες προοπτικές συνεργασίας τις οποίες δεν έχουμε αξιοποιήσει για δημιουργία δεσμών αλλά και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ακόμη και απλά πράγματα όπως του να δίνουμε υποτροφίες τα έχουμε εγκαταλείψει.

 Η επομένη μέρα της πανδημία  του κορωνοϊού μας βρίσκει σε μια νέα κανονικότητα. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Πρέπει η προετοιμασία για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας να ξεκινήσει από τώρα. Το ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ σίγουρα θα βοηθήσει αλλά δυστυχώς ενώ σε άλλες χώρες αυτό συστήθηκε μετά από ευρείες διαβουλεύσεις, στην Κύπρο απλά έγιναν μερικές παρουσιάσεις. Έτσι δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες και αν θα δημοσιευθεί το τελικό σχέδιο.

Κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία για ανασκόπηση και αλλαγές και θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να προγραμματίσουμε τις απαραίτητες δράσεις για να πετύχουμε όλους αυτούς τους Πράσινους στόχους που μας έχει θέση η ΕΕ. Με σωστή δουλειά θα δημιουργηθούν και πολλές θέσεις εργασίας σε όλη την Κύπρο, με τις πιο πολλές να απευθύνονται σε νέους ανθρώπους.

Τέτοια παραδείγματα που εφαρμόστηκαν με επιτυχία στην ΕΕ, αλλά και που είναι και νομικές μας υποχρεώσεις είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων που με σωστό προγραμματισμό μπορούν να δώσουν δουλειές σε όλη την Κύπρο, σωστή διαχείριση των αποβλήτων, οι προώθηση των Δημόσιων Μεταφορών και πολλές άλλες τέτοιες δράσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

 Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταδιακά μια αυξητική τάση στο ποσοστό αποχής, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Ποιο είναι το επιχείρημά σας για να προσέλθουν αυτή τη φορά στις κάλπες.

Σε μια χώρα με τόση έκταση διαφθοράς και χωρίς καμιά μετάνοια, η αποχή και η αδιαφορία ευνοεί και ενθαρρύνει τους διεφθαρμένους να συνεχίζουν αφού δεν υπάρχουν συνέπειες.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο μεγάλος χαμένος είναι πάντα οι νέοι, οι ευάλωτες ομάδες και οι χαμηλά αμειβόμενοι.

Φυσικά, αυτή η αδιαφορία προκύπτει και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση, δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες όπως πχ των Δημόσιων Διαβουλεύσεων που θα έκαναν τον κόσμο να ασχοληθεί με τα κοινά και να ενδιαφερθεί.

Άσχετα με το τι λέγεται δημόσια, η αποχή συμφέρει στα μεγάλα κόμματα και κάθε φορά που έχουμε εκλογές αναφέρονται στην ανάγκη να παρθούν μέτρα αλλά δεν γίνεται τίποτα.

Διεθνώς υπάρχουν περιπτώσεις ολόκληρων οργανωμένων εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτω από κάλυψη φυσικά, που παρότρυναν και πέτυχαν την αποχή σαν μέτρο αντίδρασης και στο τέλος πέτυχαν στον σκοπό τους.

Γι αυτό λέμε ότι σε μια δημοκρατία είναι πατριωτικό καθήκον και ηθική υποχρέωση να ψηφίζεις.

Η πανδημία προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία η οποία παραδοσιακά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να στρέψουμε την πυξίδα μας σε άλλους τομείς; Και αν ναι, τότε ποιους.

Θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς που έπρεπε να προωθήσουμε με βάση την πλεονεκτική μας θέση και το ότι τόσος κόσμος μιλά δεύτερη γλώσσα. Μπορούσαμε για παράδειγμα να είμαστε το Technology Hub της περιοχής που τώρα υπάρχουν εμπόδια ακόμη. Έχουμε πανέμορφα χωριά που μπορούσαν να αναπτύξουμε το Bed and Breakfast /Air BnB για δώσουμε εισόδημα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών και στις κοινότητες του Ακάμα. Η εφαρμογή της πολιτικής για τα απόβλητα όπως την ορίζει η ΕΕ θα δημιουργούσε πάρα πολλές δουλειές σε όλη την Κύπρο. Μείναμε πίσω στις Κοινωνικές Επιχειρήσεις όπου θα δίναμε δουλειές σε ΑΜΕΑ και άλλα άτομα με δυσκολίες. Κάνουμε πολεοδομικές ρυθμίσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της μικρής τοπικής επιχειρηματικότητας και προωθούν όλους σε Μωλλ και υπεραγορές. Δεν δίνουμε μικροδάνεια για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των βιοτεχνιών.

Και πολλά άλλα που μπορούσαμε να κάνουμε αλλά δεν γίνονται απλά επειδή οι αποφάσεις δεν παίρνονται για το κοινό καλό.

Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στην Ελένη Θεοχάρους

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλευτικές Εκλογές 2021, Πέντε, SigmaLive, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου,vouleftikes ekloges 2021, pente, SigmaLive, charalabo theopebtou