Βουλευτές: Νομοθετική ρύθμιση για υπηρεσίες συμβούλων αξιωματούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε την Πέμπτη τις διαδικασίες αγοράς υπηρεσιών από την Προεδρία της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς, στην βάση απάντησης του Γενικού Ελεγκτή σε ζητήματα που ήγειρε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου από τον Προϋπολογισμό του 2019.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως το θέμα ενεγράφη από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ

μετά τα κάποια προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή  Οικονομικών στην αποδέσμευση κονδυλιών για αγορά υπηρεσιών για συμβούλους στο Προεδρικό και Υπουργούς και για αυτό απευθύνθηκε στον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος απάντησε με επιστολή η οποία τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου για συζήτηση.

Ο Γενικός Ελεγκτής "μας δικαίωσε για συγκεκριμένες περιπτώσεις που είχαμε εντοπίσει και ήγειρε και γενικότερα ζητήματα στο πλαίσιο και τις διαδικασίες" που πρέπει να ακολουθούνται στην αγορά υπηρεσιών για Συμβούλους, δήλωσε.

Περαιτέρω, ο κ. Στεφάνου είπε πως το πρώτο πρόβλημα που εντοπίστηκε αφορούσε τον σύμβουλο στο Υπουργείο Γεωργίας και όπως τους ενημέρωσε η Προεδρία, το συμβόλαιο έχει διακοπεί, "άρα υπήρχε πρόβλημα".

Ηγέρθη θέμα για την εργοδότηση συμβούλων για το έργο ανάπτυξης του Τροόδους, δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι εξηγήσεις που έδωσε το Προεδρικό προκάλεσαν περισσότερα ερωτηματικά και ενέτειναν τις ανησυχίες ότι εισάγονται νέες διαδικασίες που είναι έξω και πέρα από τον νόμο.

Συνεχίζοντας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως ηγέρθη επίσης θέμα για εργοδότηση συνταξιούχων,  προσθέτοντας πως η πεποίθηση που σχηματίστηκε μετά τη συζήτηση που διεξήχθη είναι πως το Προεδρικό και η Κυβέρνηση, γενικά, ακολουθεί την αγορά υπηρεσιών από συνταξιούχους περισσότερο για βόλεμα ημετέρων.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα πως η αναγκαιότητα για εργοδότηση συμβούλων πρέπει να συνοδεύεται από ένα νομικό πλαίσιο και συγκεκριμένες διαδικασίες για να μην λειτουργούν ως παράθυρο κατάχρησης αυτού του δικαιώματος και για βόλεμα ημετέρων.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε ότι το θέμα αν και είναι διαχρονικό και συζητείται για χρόνια χωρίς κατάληξη, χρήζει ρύθμισης, προσθέτοντας πως το κονδύλι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορά υπηρεσιών συμβούλων δεν είναι ανεξάντλητο και καθορίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

"Καταλήγουμε και συμφωνούμε ότι πρέπει να καθοριστεί νομικό πλαίσιο, στο οποίο πρέπει να τεκμηριώνονται οι ανάγκες και να ξεκαθαρίζονται ουσιώδη ζητήματα, όπως η σύγκρουση συμφερόντων, η αγορά υπηρεσιών να μην θεωρείται σύμβαση εργασίας και άλλα", πρόσθεσε η κ. Δημητρίου.

Κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφαση του στις 27 Μαρτίου του 2019 καθόρισε νέο πλαίσιο μίσθωσης υπηρεσιών, δίδοντας ουσιαστικά το δικαίωμα στο Υπουργικό να προσλαμβάνει συνταξιούχους. Αυτό αποτελεί παρανομία, αφού σύμφωνα με τον νόμο του προϋπολογισμού του κράτους, δεν μπορούν να εργοδοτούνται συνταξιούχοι, είπε

Απαντώντας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πέτρος Δημητρίου, επεσήμανε ότι το Υπουργικό με την απόφαση του, αυτοπεριορίστηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας, καθορίζοντας διαδικασίες και κριτήρια πρόσληψης συμβούλων.

Ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε θέμα και για την προσωπική βοηθό της Πρώτης Κυρίας, η οποία δεν έχει πτυχίο.

Ο κ. Δημητρίου, σημείωσε ότι η προσωπική βοηθός της Πρώτης Κυρίας εργοδοτήθηκε το 2014 όταν δεν υπήρχαν κανόνες, όπως προσλήφθηκαν οι συνεργάτες των βουλευτών.

Ο κ. Μιχαηλίδης έθεσε και θέμα για την εργοδότηση τριών συμβούλων του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδου Γιαννάκη Παπαδούρη, αφού δεν υπήρξαν διαδικασίες. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στην οποία απαντά στα ερωτήματα που τέθηκαν από το σώμα,  ο Γενικός Ελεγκτής παρατηρεί ότι η μίσθωση από τη Δημοκρατία των τριών συμβούλων που προηγουμένως εργοδοτούνταν από τον Επίτροπο μέσω ιδρύματος που φέρει το όνομα του, συγκρούεται με τις αρχές χρηστής διοίκησης, αφού δίνεται η εικόνα ότι ουσιαστικά η Δημοκρατία αναλαμβάνει τα έξοδα λειτουργίας ενός ιδιωτικού ιδρύματος, την στιγμή που ο Επίτροπος αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι ο Παπαδούρης αρνήθηκε την αντιμισθία, πρόσφερε μισό εκατομμύριο ευρώ προς το κράτος, σε μελέτες για την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους και το κράτος πληρώνει τρεις συμβούλους, οι οποίοι εργάστηκαν για την ετοιμασία του σχεδίου. Το κόστος είναι γύρω στις 90 χιλιάδες ευρώ, πρόσθεσε και ανέφερε πως δεν μπορεί να προχωρήσει διαφορετικά ένα τόσο μεγάλο έργο, για το οποίο γίνονται συζητήσεις πάρα πολλά χρόνια.

Ο κ. Δημητρίου συμπλήρωσε πως μετά τις διευκρινίσεις αυτές φαίνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν φάνηκε να επικαλείται οποιοδήποτε ζήτημα.

Η Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, είπε ότι τίθεται θέμα με την παράτυπη, όπως την χαρακτήρισε, εργοδότηση συνταξιούχου, ως συμβούλου του Υπουργού Γεωργίας.

Το Προεδρικό ενημέρωσε την Βουλή ότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο έχει διακοπεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα