Βολές ΑΚΕΛ κατά της συμφωνίας με Ισραήλ για επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής

Ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Ισραήλ για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, εξέδωσε το ΑΚΕΛ, δια του Εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Κουκουμά. 

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «αρμοδιότητες όπως η επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής βρίσκονται στον πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας και δεν μπορούν να εκχωρούνται στο όποιο τρίτο κράτος». 

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η

ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Ισραήλ για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Αρμοδιότητες όπως η επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής βρίσκονται στον πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας και δεν μπορούν να εκχωρούνται στο όποιο τρίτο κράτος. Απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι εταιρίες που συνδέονται με το ισραηλινό κράτος και δρουν στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών εμπλέκονται σε υποθέσεις κατασκοπείας. Ζήτημα προκύπτει και από το γεγονός ότι το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως δήλωσε η ίδια σήμερα στη Βουλή, ούτε ενημερώθηκε, ούτε ζητήθηκε η θέση του για το περιεχόμενο της συμφωνίας κάτι που, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να γίνει.

Το ΑΚΕΛ εγγράφει το ζήτημα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για όλα τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία.

Γραπτή δήλωση εξέδωσε και ο ΔΗΣΥ σχετικά με την συμφωνία, σημειώνοντας πως "ενδυναμώνεται η δυνατότητα αποτροπής της μετάβασης παράτυπων μεταναστών από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές".

Αυτούσια η δήλωση

Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και του κράτους του Ισραήλ για την εγκατάσταση του συστήματος επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές δια μέσου της πράσινης γραμμής.

Με την εξέλιξη αυτή ενδυναμώνεται η δυνατότητα αποτροπής της μετάβασης παράτυπων μεταναστών από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, η πάταξη του λαθρεμπορίου, η έγκαιρη ενημέρωση για πυρκαγιές, η εγκληματικότητα καθώς και η διαχείριση άλλων θεμάτων σε διάφορα σημεία κατά μήκος της πράσινης γραμμής μέσω πληροφοριών που θα παρέχει το σύστημα.

Περαιτέρω η απόφαση για παραλαβή του συστήματος από το kράτος του Ισραήλ εμβαθύνει ακόμα περισσότερο την αμυντική μας συνεργασία με τη γείτονα χώρα και θεμελιώνει τη συνέχιση της με αμοιβαιότητα και αποτελεσματικότητα. Η πράξη αυτή αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την ολοκληρωμένη διαχείριση του μεταναστευτικού που έρχεται να προσθέσει στα ήδη υφιστάμενα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και ως Δημοκρατικός Συναγερμός τη χαιρετίζουμε.

Διαβάστε επίσης 

Πενταράς: Κάμερες επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής και ο ρόλος Ισραήλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα