Βοήθεια θα ζητήσει η Κροατία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες

Με τρένα και λεωφορεία, οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Κροατία μέσω Σερβίας μεταφέρονται στα κέντρα καταγραφής, ανακοίνωσε κροατικό υπουργείο Εσωτερικών.

Για να διασφαλίσει συντονισμένο έργο όλων των αρμόδιων οργάνων και θεσμών, η κροατική κυβέρνηση σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί, θα ιδρύσει Επιτελείο συντονισμού των ενεργειών με αφορμή την άφιξη προσφύγων στην Κροατία.

Το υπουργείο Εσωτερικών

της Κροατίας ανακοίνωσε, ότι συνολικά 5.650 πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα από διάφορες διαβάσεις και ότι έως τις τρεις τα ξημερώματα ήταν αυξημένη η κίνηση στα σύνορα.

Πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και γειτονικές χώρες με λεωφορεία ταξιδεύουν από τη νότια Σερβία έως τα σύνορα με τη Κροατία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Όστογιτς δήλωσε ότι σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω μαζικής άφιξης προσφύγων είναι έτοιμο σχέδιο το οποίο θα ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα.

"Έχουμε ετοιμάσει σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης έκτακτο σχέδιο, αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί γρήγορα από την κυβέρνηση" δήλωσε ο κ. Όστογιτς, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χθες στο Ζάγκρεμπ λέγοντας ότι οι προσπάθειες των προσφύγων να έρθουν στην Ευρώπη "σίγουρα δημιουργούν κρίση, την οποία η Ευρώπη δεν έχει δει ξανά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

Ο κ. Όστογιτς επέκρινε όλους εκείνους που λένε ότι η Κροατία θα πρέπει να ενεργήσει, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Δανία, που έχουν εισαγάγει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα και τόνισε ότι δεν ξέρουν τι λένε, καθώς όπως υπενθύμισε, οι χώρες αυτές έλαβαν την απόφαση σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν.

"Και πώς η Κροατία να τον ενεργοποιήσει, όταν ποτέ δεν τον έχει απενεργοποιήσει. Στην Κροατία είναι πάντα σε ισχύ έλεγχος των συνόρων" δήλωσε.

Τόνισε ακόμη ότι η Κροατία είναι σε συνεχή επαφή με τις γειτονικές χώρες και επανέλαβε ότι εάν υπάρχει ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, το σύστημα αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης θα ενεργοποιηθεί γρήγορα.

Πηγή – ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα