Βλέπει Σπέχαρ ο Αναστασιάδης μετά την επιστολή σε Γκουτέρες

Την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα δεχθεί στις 10.00 στο  Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τη συνάντηση ζήτησε η κα Σπέχαρ, ενόψει της συζήτησης της έκθεσης για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, τον Ιούλιο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ

Τη συμβολή του ΓΓ του ΟΗΕ,

ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με επιστολή, που απέστειλε, για να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις, την ώρα, μάλιστα, που αναθερμαίνονται τα σενάρια για προώθηση του μοντέλου «Μονακό», εκ  μέρους της Τουρκίας, σχετικά με την επόμενη μέρα του ψευδοκράτους, δεδομένου του αδιεξόδου.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταγγέλλει τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, απαντά στους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι οι ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται δήθεν στο διεθνές δίκαιο και υπογραμμίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να υπερασπιστούν τη Συνθήκη τους για το Δίκαιο της Θάλασσας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη πως στην επιστολή ο Πρόεδρος επισημαίνει πως δυστυχώς δεν φαίνεται να προχωρά η προσπάθεια της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση όρων αναφοράς.

Σημειώνει, επίσης, ότι ο ίδιος, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει, εκτός από την εποικοδομητική στάση, που έχει τηρήσει, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κα. Λουτ, είναι πάντα έτοιμος και έχει εισηγηθεί τρόπους για να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις.

Προτείνει στον ΓΓ συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στην παρουσία του ιδίου του ΓΓ του ΟΗΕ και συνέχιση της διαδικασίας, στη μορφή του Κραν Μοντανά.

Στο μεταξύ τα κόμματα επαναφέρουν την κατεπείγουσα ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου.

Αίτημα, που φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από το Προεδρικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα