«Βίος και πολιτεία» των σέντερ φορ

Από τον Βοού, στον Σα, τον Πίεχ και τον Αρουαμπαρένα. Από το 2011, χρονιά στην οποία η ΑΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα, η λεμεσιανή ομάδα ψάχνει τον ιδανικό σκόρερ της. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 6ετία ο ποδοσφαιριστής που σημείωσε τα περισσότερα τέρματα σε μια χρονιά δεν ήταν καθαρόαιμος επιθετικός, ο Χόρχε Μοντέιρο την περίοδο 2013-14 με 18 τέρματα.

Το καλοκαίρι του 2011 η ΑΕΛ απέκτησε

τέσσερεις επιθετικούς, με πιο σπουδαία ονόματα αυτά των Καφού και Ονουάτσι. Ο πρώην άσος της Ομόνοιας και της Ανόρθωσης η αλήθεια είναι πως δεν αγωνίσθηκε σε πολλά παιχνίδια στην κορυφή, αφού από τον Ιανουάριο έπαιξε κυρίως στο φτερό. Είχε 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και σημείωσε 5 τέρματα. Ο Νιγηριανός σε δέκα παιχνίδια δεν πέτυχε κάποιο γκολ και τον Ιανουάριο του 2012 αντικαταστάθηκε από τον Ντίξον, ο οποίος με 4 γκολ σε 12 συμμετοχές είχε σημαντική συμβολή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο επιθετικός που έκανε την διαφορά ήταν ο Ζίλ Βοού, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας με δέκα τέρματα σε 23 αγώνες. Ο Ενρίκε είχε 16 συμμετοχές και δύο τέρματα.

Η ΑΕΛ ως πρωταθλήτρια ενισχύθηκε με την απόκτηση των Ορλάντο Σα και Μιχάλη Κωνσταντίνου, ενώ έμειναν οι Ντίξον και Βοού. Ο Ιβοριανός ήταν και πάλι ο πρώτος της σκόρερ με 11 τέρματα σε 24 αγώνες, ενώ ο διεθνής Κύπριος φορ σημείωσε έξι σε 19 συμμετοχές. Ο Ορλάντο Σα στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα σημείωσε πέντε γκολ σε 20 αγώνες, ενώ ο Ντίξον έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο, έχοντας έξι συμμετοχές χωρίς κάποιο τέρμα.

Το καλοκαίρι του 2013 αποκτήθηκαν οι Ινταμπντελάι, Κάσιο και Εμπαλό, ενώ παρέμεινε ο Σα που πλέον είχε βρει τον ρυθμό του. Ο Πορτογάλος έβαλε 13 τέρματα σε 19 συμμετοχές μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν πωλήθηκε στη Λέγκια. Ο αντικαταστάτης του Καλουντζέροβιτς σημείωσε 5 γκολ σε 18 αγώνες. Τον ίδιο αριθμό τερμάτων πέτυχε και ο Ινταμπντελάϊ σε 22 παιχνίδια, ενώ ο Κάσιο σε δέκα αγώνες σκόραρε μόλις μια φορά. Ο Εμπαλό είχε μόλις τρεις συμμετοχές και ένα γκολ.

Ριζική ανανέωση έγινε την επόμενη χρονιά με την απόκτηση των Γκικίεβιτς, Ιονίτσα, Σέμα και Ταγκπαντζουμί. Συνολικά οι τέσσερεις επιθετικοί της ΑΕΛ σημείωσαν στο πρωτάθλημα μόλις 14 τέρματα. Οκτώ ο Νιγηριανός σε 24 αγώνες, τρία ο Γκικίεβιτς σε 10, δυο ο Ιονίτσα σε 13 και ένα ο Σέμα σε 11 αγώνες.

Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα την επόμενη περίοδο, αφού οι επιθετικοί της ΑΕΛ σημείωσαν μόλις 12 τέρματα, εκ των οποίων τα 9 ο Αρκάδιους Πίεχ, που ήρθε στην ομάδα τον Ιανουάριο του 2016. Ο Πολωνός σημείωσε τα τέρματά του σε μόλις 13 αγώνες. Οι υπόλοιποι; Νιάγκ 13 αγώνες 1 γκολ, Σέμα 10 αγώνες 1 γκολ, Ντίνα 5 αγώνες ο γκολ, Μαύρου 11 αγώνες 1 γκολ.

Πέρσι η ΑΕΛ βρήκε φορ που σκόραρε στο πρόσωπο του Βάσκου Μικέλ Αρουαμπαρένα, ο οποίος πέτυχε 11 τέρματα σε 27 συμμετοχές. Σημαντική βοήθεια έδωσε και ο Σασί, ο οποίος τον Ιανουάριο αποκτήθηκε από την ΑΕΖ και σημείωσε 5 γκολ σε 16 συμμετοχές. Όσο για τους υπόλοιπους, ο Ουέλιγκτον πέτυχε ένα σε 18 παιγνίδια, ο Μαύρου επίσης ένα σε δέκα, ενώ ο Αγκουϊνάλντο σε δύο συμμετοχές δεν πέτυχε γκολ.

Σε γενικές γραμμές η ΑΕΛ τα τελευταία χρόνια είχε παραγωγικούς σέντερ φορ (Βοού, Σα, Πίεχ, Αρουαμπαρένα), όμως δεν κατάφερε να βρει τον σούπερ σκόρερ, παρά το γεγονός ότι το έψαξε αρκετά.

Φέτος η γραμμή κρούσης της αποτελείται από τους Αρουαμπαρένα, Λεόνσο και Μαύρου, ενώ και ο Σασί σε κάποια παιχνίδια αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα