Βιοηθική απαγόρευση στον έμμεσο υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ασφάλεια και Εμβόλια: Η γνωμάτευση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, το «κορωνοπάσο» και τα Υπουργικά Διατάγματα

Στις 27 Δεκεμβρίου 2020 χορηγήθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού στην πατρίδα μας. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας στις 14/05/2021, πως «Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού για τους 18-21», σηματοδοτεί πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυπριακής Κυβέρνησης έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο, τουλάχιστον ηλικιακά.

Όλον αυτόν τον καιρό το ΥΠΥΓ ενεθάρρυνε τον εμβολιασμό του κυπριακού λαού με το διαφημιστικό

σύνθημα «Θέλεις της ζωή σου πίσω;» και το παρασύνθημα «Ο εμβολιασμός είναι η μόνη επιλογή. Κάνε το εμβόλιο μόλις έρθει η σειρά σου. Για να έχουμε όλοι τη ζωή μας πίσω». Αυτό προβαλλόταν σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και διαδίκτυο. Μέχρι τις 13 Μαΐου, εμβολιάστηκαν με την 1η δόση το 42,5% (314.163) άτομα και ποσοστό 13,3% του πληθυσμού (98.605) έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, κατατάσσοντας την Κύπρο στη 3η θέση στα κράτη-μέλη της ΕΕ (ΥΠΥΓ, Δελτίο Τύπου, 14/05/2021).

Νοουμένου ότι τα εμβολιαστικά σκευάσματα που χορηγήθηκαν όλους αυτούς τους μήνες έχουν επιτραπεί με το καθεστώς «Emergency Use Listing» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και του «Conditional marketing authorization» της European Medicines Agency, η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου τον Ιανουάριο σε σχέση με την πολιτική ενθάρρυνσης του εμβολιασμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Δηλώσεις για το θέμα έκαναν οι Χρίστος Κληρίδης και Αχιλλέας Δημητριάδης. 

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή». 

➡️ Ασφάλεια &Εμβόλια: Η γνωμάτευση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου

Keywords
Τυχαία Θέματα