ΒΙΝΤΕΟ: Οδηγώντας στα κρίσιμα 5' σε "δρόμους σκοτώστρες"

Πρόβλημα που μαστίζει το παγκύπριο είναι αυτό του οδικού φωτισμού και η ρύθμιση της λειτουργίας των φώτων.

Στα χέρια της Αστυνομίας παραμένει εδώ και 1 μήνα περίπου το θέμα της ρύθμισης, αφού οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν συμφωνήσει όπως υπάρξει ρύθμιση και αλλαγή της ώρας που ανάβουν τα φώτα.

«Δρόμοι του σκότους» από αλλαγή ώρας-Τι θα γίνει με φωτισμό

Η κρίσιμη ώρα προτού ανάψουν τα φώτα κατά τις βραδινές ώρες

Κατά τη δύση του ήλιου, η όραση των οδηγών επηρεάζεται λόγω του σκότους, αλλά και λόγω των φώτων από οχήματα που δύναται να εκτυφλώνουν άλλους οδηγούς.

To

SigmaLive κατέγραψε τι συμβαίνει στους δρόμους, 5 λεπτά προτού ενεργοποιηθεί ο οδικός φωτισμός σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας. Σημειώνεται εδώ ότι ζητείται παράταση ωραρίου, αφού, βάσει των σημερινών δεδομένων, ο οδικός φωτισμός ανά την Κύπρο απενεργοποιείται 50 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου και ενεργοποιείται 30 λεπτά μετά τη δύση.

Σχετική τοποθέτηση για το ζήτημα πραγματοποίησε στο SigmaLive εκ μέρους της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κύπρου, ο δρ. Θεόδωρος Ποταμίτης ο οποίος αρχικά τόνισε τη σημαντικότητα του θέματος. Ο δρ. Ποταμίτης ανέφερε ότι σίγουρα, όταν κάποιος έχει μειωμένη όραση, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το ζήτημα γίνεται μεγαλύτερο. Ένας από τους κυριότερους λόγους μείωσης της όρασης, είναι ο καταρράκτης, συμπλήρωσε.

Ο δρ. Ποταμίτης ήγειρε το ζήτημα της ανεπάρκειας ή ακόμη της ανυπαρξίας φωτισμού σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, ειδικότερα στις ορεινές περιοχές.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι λόγω της ανεπάρκειας αυτής, πολλές φορές οι οδηγοί εκτυφλώνονται από άλλα οχήματα. Κληθείς να απαντήσει για τον LED φωτισμό που εφαρμόστηκε σε αρκετά σημεία των αυτοκινητόδρομων, υπογράμμισε ότι είναι καλύτερος τέτοιου είδους φωτισμός, αφού αποδίδει περισσότερο φως.

Τι αναφέρουν μελέτες

Σχετική μελέτη, εν τω μεταξύ, οφθαλμολογικής κλινικής για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρει ότι σε ηλικία μεταξύ 40 και 60 η όραση κατά τις βραδινές ώρες γίνεται δυσκολότερη. Η κόρη των ματιών μας γίνεται μεγαλύτερη, οι μύες χάνουν την ελαστικότητά τους και η όρασή μας γίνεται λιγότερο καθαρή. Ένας οδηγός 60 ετών χρειάζεται 10 φορές περισσότερο φως από έναν 20χρονο.

Στις μεγάλες ηλικίες γινόμαστε ευαίσθητοι στο «θάμπωμα» από τα φώτα, γεγονός που κάνει την οδήγηση ιδιαίτερα δύσκολη τη νύχτα. Σε έναν 55χρονο, ο χρόνος επαναφοράς στη φυσιολογική όραση μετά από έντονο θάμπωμα είναι οκταπλάσιος από ένα 16χρονο.

Οι αδυναμίες του οπτικού μας συστήματος, μετά την ηλικία των 55 ετών αυξάνονται. Αρχίζουμε να μην αντιλαμβανόμαστε αντικείμενα που δεν κινούνται, όπως πεζούς που περιμένουν να περάσουν σε μια διάβαση.

Γύρω στην ηλικία των 70 ετών, η περιφερική όραση παρουσιάζει προβλήματα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχημάτων. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% της οπτικής ικανότητας των οδηγών, προέρχεται από την περιφερική όραση.

Με την πάροδο των χρόνων, τα χρώματα χάνουν τη φωτεινότητά τους σε πολλά «ηλικιωμένα μάτια», με αποτέλεσμα η ικανότητά τους να δουν το φως των φαναριών να έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με τις νεαρότερες ηλικίες.

Μια άλλη οπτική ικανότητα που μειώνεται με την πάροδο των χρόνων είναι η αντίληψη του βάθους: πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται το αυτοκίνητό μας σε σχέση με κάποιο αντικείμενο μπροστά μας. Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για να κρίνει κάποιος την ταχύτητα με την οποία έρχεται κάποιο αυτοκίνητο προκειμένου να κάνει προσπέραση ή για να πάρει μια στροφή αριστερά.

Keywords
Τυχαία Θέματα