Βίντεο με πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής μεταναστών

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ - ΟΗΕ) Κύπρου έχει ετοιμάσει ενημερωτικό βίντεο, στο οποίο τρεις μετανάστες ξεδιπλώνουν την ιστορία τους στην Κύπρο, πώς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης (ΥΕΕΕ) και τί σημαίνει για αυτούς η επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το βίντεο,

το οποίο έχει αναρτηθεί στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCGVbpi3P2-Ur-QgR9xcyElA?view_as=subscriber), εξηγεί όλα τα στάδια της διαδικασίας επιστροφής με αναλυτικό και κατανοητό τρόπο, ενώ οι μαρτυρίες των μεταναστών αναδεικνύουν τα οφέλη του προγράμματος και τις ευκαιρίες που δίνονται στους επαναπατρισθέντες για μια νέα αρχή στη χώρα τους.

Ο ΔΟΜ στην Κύπρο υλοποιεί από το 2016 το πρόγραμμα για υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μετανάστες που κατοικούν στην Κύπρο, με άδεια παραμονής σε ισχύ, αιτητές ασύλου (συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχει απορριφθεί η αίτηση) και μετανάστες που κατοικούν στην Κύπρο, με ληγμένη άδεια παραμονής, που επιθυμούν να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους.

H τρίτη φάση του προγράμματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και υλοποιείται βάσει της εμπειρίας που αποκτήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο ετών.

Όπως αναφέρεται, το 2017, ο ΔΟΜ Κύπρου παρείχε πληροφόρηση σε 309 μετανάστες μέσω εξατομικευμένων συνεδριάσεων συμβουλευτικής στο γραφείο του ΔΟΜ Κύπρου και σε όλη την επικράτεια της χώρας μέσω της κινητής μονάδας, και 257 άτομα προχώρησαν σε εγγραφή στο πρόγραμμα. Συνολικά 164 δικαιούχοι επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών, ασυνόδευτων ανηλίκων και δικαιούχων που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Κατά τη διετία 2016-2017, ο ΔΟΜ Κύπρου βοήθησε 248 δικαιούχους να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους και στήριξε 11 δικαιούχους με βοήθεια επανένταξης. Πιο συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί 7 μικρές επιχειρήσεις σε χώρες όπως Βιετνάμ, Μπαγκλαντές και Φιλιππίνες, χάρη στη βοήθεια επανένταξης που αποσκοπεί στη βιώσιμη επανένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα