Βίντεο αποκαλύπτει τη βλάβη στους πνεύμονες σε ασθενή με κορωνοϊό

Ένα βίντεο που δημοσίευσε το CNN δείχνει τους πνεύμονες ενός άνδρα που ήταν ασυμπτωματικός λίγες μέρες νωρίτερα. Τώρα ωστόσο, ο ασθενής έχει κορωνοϊό  και οι πνεύμονες του δεν λειτουργούν σωστά, δήλωσε ο Δρ Keith Mortman, ο επικεφαλής της θωρακικής χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του George Washington. Το νοσοκομείο, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα τρισδιάστατο βίντεο των πνευμόνων του

ασθενούς με κορωνοϊό.

Η εικόνα δείχνει εκτεταμένη βλάβη στους πνεύμονες ενός γενικά υγιούς άνδρα  59 χρονών με υψηλή αρτηριακή πίεση, δήλωσε ο Mortman.  Μέχρι που πάσχει σοβαρά, ο ασθενής χρειάζεται έναν αναπνευστήρα για να τον βοηθήσει να αναπνεύσει, αλλά ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο, δεν αρκεί. Χρειάζεται επίσης μια άλλη μηχανή που κυκλοφορεί και στη συνέχεια οξυγονώνει το αίμα του, είπε ο Mortman.

«Δεν πρόκειται για έναν ασθενή με διαβήτη ηλικίας 70, 80 ετών», ανέφερε στο CNN  ο Mortman. «Εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν έχει άλλα σημαντικά ιατρικά προβλήματα [...]. Αν θέλαμε να επαναλάβουμε τις τρισδιάστατε εικόνες τώρα, δηλαδή μια εβδομάδα αργότερα, υπάρχει μια πιθανότητα ότι η μόλυνση και η φλεγμονώδης διαδικασία να  έχει καταστεί  χειρότερη».
 

 

Οι περιοχές που σημειώνονται με κίτρινο χρώμα στο βίντεο αντιπροσωπεύουν μολυσμένα και φλεγμονώδη μέρη του πνεύμονα, ανέφερε ο Mortman. Όταν οι πνεύμονες συναντούν ιογενή λοίμωξη, το όργανο θα αρχίσει να σφραγίζει τον ιό. Από τη σάρωση, είναι σαφές ότι η βλάβη δεν εντοπίζεται σε μία μόνο περιοχή, αλλά καλύπτει, αντίθετα, μαζικές δεξαμενές και των δύο πνευμόνων, δείχνοντας πόσο γρήγορα και επιθετικά μπορεί να δράσει  η λοίμωξη, ακόμα και σε νεότερους ασθενείς. Ένας ασθενής με υγιείς πνεύμονες δεν θα είχε κίτρινο στη σάρωση, είπε.

Ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Ουάσινγκτον.

«Για αυτούς τους ασθενείς που παρουσιάζουν ουσιαστικά προοδευτική αναπνευστική ανεπάρκεια, η βλάβη στους πνεύμονες είναι γρήγορη και διαδεδομένη (όπως αποδεικνύεται στο βίντεο VR)», ανέφερε ο Mortman σε email προς το CNN. «Δυστυχώς,  από την στιγμή που καταστραφούν σε αυτό το βαθμό, οι πνεύμονες μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να θεραπευτούν. Για περίπου 2-4% των ασθενών με Covid-19, η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη και θα υποκύψουν στην νόσο», είπε.

Ο κορωνοϊός είναι κυρίως αναπνευστικός.  «Εισέρχεται στις μεμβράνες βλέννας και έπειτα στον πνεύμονα. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να ελέγξει αυτό είναι με φλεγμονή», δήλωσε ο Mortman.

Το κίτρινο σηματοδοτεί τόσο μόλυνση όσο και φλεγμονή. «Έτσι ο ασθενή περνάει αυτή την αρκετά ισχυρή φλεγμονώδη διαδικασία στους πνεύμονες στην προσπάθεια του οργανισμού να ελέγξει τη λοίμωξη», δήλωσε ο Mortman.

Η φλεγμονή εμποδίζει τους πνεύμονες να είναι σε θέση να οξυγονώσουν το αίμα και να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την αναρρόφηση ενός ασθενούς ή την εισπνοή πολλών αέριων για την εξισορρόπηση των επιπέδων οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.

«Οι εικόνες υποδεικνύουν ότι οι λέξεις που περιγράφουν τα κοινά συμπτώματα - βήχα και δύσπνοια - δεν μπορούν πραγματικά να συλλάβουν τον αντίκτυπο του ιού στο σώμα», σημειώνει το CNN.

Σε μερικούς ανθρώπους, δήλωσε ο Mortman, η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη - καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη οι Αμερικανοί να λάβουν σοβαρά υπόψη τις συμβουλές για την κοινωνική απομόνωση και την αυτοαπομόνωση.

«Θέλω να δουν οι άνθρωποι αυτό και να καταλάβουν τι μπορεί να κάνει  ο κορωνοϊός», δήλωσε ο Mortman. «Οι άνθρωποι πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη».

Το νοσοκομείο χρησιμοποιεί συνήθως την τεχνολογία ηλεκτρονικού τομογράφου CT απεικόνισης που παρήγαγε το βίντεο για προβολές καρκίνου και για  σχεδιαμό των χειρουργικών επεμβάσεων. Αλλά για πρώτη φορά, η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί τώρα στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.

«Πολλοί από εμάς, περπατάμε στο σκοτάδι με αυτό», είπε ο Mortman. «Έτσι θέλουμε να το καταλάβουμε όσο μπορούμε καλύτερα. Αυτός ήταν ο πρώτος μας ασθενής, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι ο πρώτος από αυτούς που πιθανότατα θα γίνουν πολλοί τις ερχόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα