Βήμα στρατηγικής συνεργασίας

Θεσμοθετημένη πλέον η δυνατότητα παρουσίας δυνάμεων από Κύπρο σε Ισραήλ και αντίστοιχα
Αναβάθμιση σε επίπεδο εκπαίδευσης προσωπικού και της κυβερνοάμυνας, με σκοπό την αντιμετώπιση κοινών περιφερειακών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας

Σε συμφωνία για «Καθεστώς των Δυνάμεων» προχώρησαν χθες Κύπρος και Ισραήλ, βάσει της οποίας υπηρεσιακό προσωπικό έκαστης χώρας θα έχει τη δυνατότητα παρουσίας στο έδαφος της άλλης, κατά

τη διενέργεια κοινών δραστηριοτήτων. Η Συμφωνία υπογράφτηκε στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Μοσέ Γιαλόν στο νησί, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ. Με την κίνηση αυτή, Κύπρος και Ισραήλ έθεσαν ουσιαστικά τις βάσεις για αναβάθμιση των σχέσεών τους από ενεργειακό σε στρατηγικό πλέον επίπεδο, αφού τα κοινά ενεργειακά συμφέροντα των δυο χωρών επιβάλλουν συντονισμό για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση και οι ασύμμετρες απειλές.

Εθνικές και στρατηγικές επιδιώξεις
Στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δυο Υπουργών τέθηκαν θέματα κοινού προβληματισμού, όπως η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία, οι μεταβαλλόμενοι συσχετισμοί ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας. «Συζητήσαμε την ανάγκη να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με πρακτικά βήματα και σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση του προσωπικού, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της κυβερνοάμυνας, στον οποίο το Ισραήλ αποτελεί μια από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Φωκαΐδης. Ο Κύπριος Υπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, πως η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά υπηρετεί τις εθνικές και στρατηγικές επιδιώξεις των δυο χωρών.

«Πάνω απ' όλα, αυτή η συνεργασία υπηρετεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις ασφάλειας σε μια ιδιαίτερα ασταθή γειτονιά, τις νέες ασύμμετρες απειλές, ειδικότερα την έξαρση της τρομοκρατίας και την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης», επεσήμανε. Ο κ. Φωκαΐδης δεν παρέλειψε να ενημερώσει τον κ. Γιαλόν και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για την ανάγκη προώθησης μιας λύσης που δεν θα στηρίζεται ούτε σε αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, ούτε βεβαίως θα εξαρτάται από κηδεμόνες.

Φιλία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ
Από την πλευρά του, ο κ. Γιαλόν χαρακτήρισε την Κύπρο πραγματικό φίλο, σημειώνοντας πως τα δυο κράτη μοιράζονται κοινές πολύπλοκες προκλήσεις, ενώ παράλληλα έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα. «Η σχέση μεταξύ των δυο Υπουργείων Άμυνας, καθώς και μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας και των μυστικών μας υπηρεσιών είναι μακροχρόνια, παραγωγική και σημαντική», ανέφερε, προσθέτοντας, «πρέπει να εργαστούμε μαζί για να κάνουμε αυτή τη σχέση ακόμα πιο ισχυρή, για το καλό των δυο εθνών μας και ολόκληρης της περιοχής».

Ο κ. Γιαλόν επεσήμανε πως η συμφωνία που υπογράφτηκε είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, «παράλληλα με την ισχυρή μας σχέση με έναν άλλο καλό φίλο, την Ελλάδα», όπως είπε.

Εξάπλωση τρομοκρατίας
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την ανταπόκριση των υπηρεσιών ασφαλείας στην Κύπρο, με αφορμή το περυσινό περιστατικό της σύλληψης του Ιορδανού, ο οποίος διατηρούσε σχέσεις με τη Χεζμπολάχ και στο σπίτι του εντοπίστηκαν δύο τόνοι νιτρικής αμμωνίας. Όπως σημείωσε ο κ. Γιαλόν, στόχος αυτής της υποδομής ήταν η εξάπλωση των τρομοκρατικών δικτύων στην Ευρώπη. «Εμείς στη Δύση μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που επιζητούν να μας βλάψουν», είπε.

Διείσδυση τρομοκρατών
Όσον αφορά την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Γιαλόν ανέφερε πως Κύπρος και Ισραήλ, ως μέλη της οικογένειας των εθνών, αποτελούν παράγοντες ασφάλειας στην περιοχή. Για το θέμα του πολέμου στη Συρία, υποστήριξε πως πέραν από τις επιπτώσεις της μετανάστευσης, υπάρχει παράλληλα και «ευρεία διείσδυση εγκληματικών και ανηλεών τρομοκρατικών οργανώσεων, με ορισμένες να ανήκουν στην παγκόσμια τζιχάντ, που εν μέρει χρηματοδοτούνται από τους Ιρανούς». Τα έθνη της Δύσης, συνέχισε, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, αντιμετωπίζουν τις προσπάθειες για διενέργεια καταστροφικών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά μήκος των συνόρων και στα κέντρα πόλεων, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στην Ευρώπη και στην Αμερική.

«Πολιτιστική η σύγκρουση»
Ο κ. Γιαλόν κατηγόρησε επίσης το Ιράν για προσπάθεια ανατροπής της σταθερότητας της Μέσης Ανατολής μέσω των απεσταλμένων του, που εκπαιδεύει, χρηματοδοτεί και εξοπλίζει. «Στοχεύουν να εξαπλώσουν την επανάσταση και προς τον σκοπό αυτό δεν φείδονται κανενός μέτρου, οικοδομώντας έναν επικίνδυνο άξονα που ξεκινά από το Ιράν και συνεχίζει στη Βαγδάτη, τη Δαμασκό, τη Βηρυτό, τη Σάνα και άλλες πόλεις στην περιοχή», δήλωσε ο Ισραηλινός Υπουργός. Προχώρησε επίσης ένα βήμα πάρα πέρα, προσθέτοντας ότι η Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «πολιτιστική σύγκρουση με διάφορες χώρες, καθεστώτα και οντότητες, των οποίων μοναδικός στόχος είναι η εξάπλωση του φόβου και της καταστροφής μεταξύ των πολιτών του ελεύθερου κόσμου», και οφείλει να αντιδράσει στον κοινό αυτόν εχθρό.

Ενεργειακές προοπτικές
«Το κράτος του Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στους δεσμούς με την Κύπρο και είναι σημαντικό για μας να επενδύσουμε σε αυτή τη σχέση», ανέφερε, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποδίδει μεγάλη στρατηγική σημασία στους δεσμούς του με το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας. «Και ως το άτομο που προΐσταται αυτού του Υπουργείου είμαι περήφανος που είμαι εδώ σήμερα και συμβάλλω στην ενίσχυση αυτών των δεσμών», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι δυο χώρες εργάζονται από κοινού ενόψει και των ενεργειακών προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξιόπιστοι εταίροι, προβλέψιμοι πολιτικοί
Ο Ισραηλινός Υπουργός μίλησε και για την ανάγκη αξιόπιστων εταίρων και προβλέψιμων πολιτικών, σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη Κυβερνήσεων που παραμένουν δεσμευμένες στην κατεύθυνση της σταθερότητας, που παραμένουν δεσμευμένες και εργάζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού. «Η Κυπριακή Δημοκρατία υπηρετεί με συνέπεια αυτό τον στόχο, τόσο εντός της ΕΕ αλλά και μέσα από τις σχέσεις που οικοδομεί με φίλες γειτονικές χώρες και σε συνεργασία με την Ελλάδα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Μέσα στο πλαίσιο που έχω προαναφέρει, η συνεργασία με το Ισραήλ και ειδικότερα η εμβάθυνση των σχέσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έχει μια ξεχωριστή σημασία, μια ιδιαίτερα στρατηγική διάσταση. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι υλοποιώντας το διμερές πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας που έχουμε υπογράψει, αλλά και στο πλαίσιο άλλων συμφωνιών, έχουμε ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τη συνεργασία μας, μεταξύ άλλων, στον τομέα των ασκήσεων, στον τομέα των εξοπλισμών, σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και στο θέμα της έρευνας και διάσωσης», ανέφερε.

Στα Φυλακισμένα Μνήματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαλόν επισκέφτηκε το στρατόπεδο «Αντιστράτηγος Βασίλειος Καποτάς» στη Λευκωσία, όπου και έγιναν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Φιλίας Κύπρου-Ισραήλ, ενώ επισκέφθηκε και τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα