Βία στα σχολεία: «Από το παραδοσιακό ξύλο στα μαχαιρώματα» (vid)

Για το ζήτημα της βίας στα σχολεία κλήθηκαν να μιλήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, ανέφερε ότι τα «περιστατικά βίας τα έχουμε συνηθίσει, δεν είναι και τόσο περίεργα πλέον». Την ίδια ώρα όμως περιστατικά που δεν είναι βίαια, συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα. Εξήγησε ότι έκαναν απεργία γιατί η βία στα σχολεία

είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά, αφού υπάρχει λόγος που κάποια παιδιά ενοχλούν τα άλλα μέσα στην τάξη. Μάλιστα, έκανε λόγο για πολλές χαμένες περιόδους όταν τα παραβατικά παιδιά ενοχλούν στην τάξη. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα άλλου είδους εκπαίδευση με βάση την επαγγελματική κατάρτιση, αφού αυτά τα παιδιά δεν κάνουν κακό μόνο στον εαυτό τους αλλά και στα άλλα παιδιά. Τέλος, ανέφερε ότι πολλές φορές περιστατικά βίας δεν βγαίνουν προς τα έξω αλλά δεν πρέπει αν βάζουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, ανέφερε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν τα βλέπουμε μόνο στα σχολεία αλλά και εκτός σχολείου. Εξήγησε ότι αυτά τα παιδιά δε γεννήθηκαν έτσι, αλλά πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους στο οικογενειακό περιβάλλον. Επεσήμανε ότι ακόμα και ακραία περιστατικά μπορούν να χαλάσουν το μαθησιακό κλίμα. Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν μπορεί ο παιδαγωγός να έχει το ρόλο αστυνομικού. Τέλος, τόνισε ότι ο εξορθολογισμός δεν πρέπει να γίνεται με «οικονομίστικα» κριτήρια.

Κληθείς να σχολιάσει τα φαινόμενα βίας στα σχολεία ο Κυριάκος Νικηφόρου, Πρόεδρος Συνομοσπονδίας μαθητών γονέων μέσης εκπαίδευσης, ανέφερε ότι «κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση» και χρειάζεται συντονισμός προγραμμάτων. Εξήγησε την αναγκαιότητα τοποθέτησης ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών μέσα σε σχολεία σε συνεργασία με τους καθηγητές επαγγελματικής αγωγής. Τόνισε την αναγκαιότητα να βρίσκονται κοντά στις σχολικές μονάδες για να βλέπουν τους μαθητές από κοντά, αφού το σχολείο πρέπει να λειτουργεί υποστηρικτικά με την οικογένεια για τον μαθητή. Εντύπωση προκαλεί η καταγγελία ότι μία ομάδα διευθυντών αποκρύπτει περιστατικά βίας για να μην πάνε προς τα πάνω με αποτέλεσμα να υπάρχει παραπληροφόρηση και παραπλανητική εικόνα για την έκταση του προβλήματος. Μάλιστα, εξήγησε ότι τα κρούσμα γίνονται πιο επικίνδυνα, αφού από το «παραδοσιακό» ξύλο πήγαμε στα μαχαιρώματα.

Από πλευράς ΠΣΕΜ, ο πρόεδρος της Παναγιώτης Γεωργίου ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να οχυρώνει τον μαθητή, ενώ εξήγησε ότι δεν πρέπει ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος να αντιστοιχεί σε 2,500 μαθητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα