«Βέτο» σε EuroAsia Interconnector Κύπρου-Κρήτης από Δήμο Μαλεβιζίου

«Δεν μπορεί να σχεδιάζεται δεύτερη διασύνδεση χωρίς την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας της πρώτης». Το μήνυμα αυτό στέλνει το Δημοτικό Συμβουλίου Μαλεβιζίου, λέγοντας ένα ηχηρό ομόφωνο «όχι» στο προωθούμενο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης (Κορακιάς), «όχι» που εδράζεται - όπως καυτηριάζεται πολιτικά - στην αθέτηση των κυβερνητικών υποσχέσεων για τα ανταποδοτικά οφέλη στο πλαίσιο του υπό εξέλιξη έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Στην

απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου προτάσσει μάλιστα με νόημα τη συνέπεια που έχει επιδείξει στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα αντισταθμιστικά του λεγόμενου μεγάλου καλωδίου ο ΑΔΜΗΕ, σε αντιδιαστολή με την ασυνέπεια που έχει επιδείξει η πλευρά της κυβέρνησης. Όπως συγκεκριμένα επισημαίνει, ενώ ο ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής διά της θυγατρικής του εταιρείας “Αριάδνη Interconnection”, έχει αποδειχτεί απόλυτα συνεπής και φερέγγυος, υλοποιώντας με πλήρη συνέπεια, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα το δικό του κομμάτι των ανταποδοτικών οφελών, η κυβέρνηση, στον αντίποδα, επιμένει να σφυρίζει αδιάφορα, αφού δεν υπάρχει τίποτε χειροπιαστό ακόμα σε επίπεδο υλοποίησης ή και χρονοδιαγραμμάτων.

Η ασυνέπεια και η αφερεγγυότητα της κυβέρνησης απέναντι στον Δήμο Μαλεβιζίου και στην τοπική κοινωνία έχει βγάλει λοιπόν στα “κάγκελα” τόσο τις τοπικές κοινότητες Φόδελε-Δαμάστας, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε τρεις αρνητικές γνωμοδοτήσεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κοφίνου (Κύπρος) και Κορακιάς (Κρήτης).

Όπως μάλιστα ξεκαθαρίζεται, ο Δήμος Μαλεβιζίου δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό και να συναινέσει σε ένα νέο προωθούμενο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με επίκεντρο πάλι το Μαλεβίζι, που θα επιφέρει όχληση στην περιοχή, από τη στιγμή που το εν λόγω έργο (δηλαδή η διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης) ουσιαστικά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την υπό εξέλιξη ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική, για την οποία μάλιστα υπάρχει αθέτηση της συμφωνίας για τα αντισταθμιστικά οφέλη από πλευράς κυβέρνησης...

Οι τέσσερις λόγοι - Το σκεπτικό της αρνητικής απόφασης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου αποφάσισε ομόφωνα και γνωμοδοτεί αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων “Ηλεκτρική Διασύνδεση Κοφίνου (Κύπρος) και Κορακιάς (Κρήτη - Ελλάδα)”, για τους παρακάτω λόγους:

«1. Στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Μαλεβιζίου υλοποιείται ήδη το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής (“μεγάλο καλώδιο”), με την προσαιγιάλωση του καλωδίου να προγραμματίζεται στην Κορακιά και τον Σταθμό Μετατροπής να κατασκευάζεται στη Δαμάστα. Προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το έργο ήταν εξαρχής ένα πλαίσιο συμφωνίας ανταποδοτικών οφελών αναπτυξιακού χαρακτήρα για τις τοπικές μας κοινωνίες, το οποίο συμφωνήθηκε αφενός με την κυβέρνηση μέσω της δημόσιας δέσμευσης του τέως υπουργού Ενέργειας για απόδοση ποσού 2 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Πράσινου Ταμείου στην κατεύθυνση υλοποίησης αντίστοιχων έργων, και αφετέρου με τον ΑΔΜΗΕ και τη θυγατρική του “Αριάδνη Interconnection” για τη δρομολόγηση σημαντικών έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα στον Δήμο. Το πλαίσιο της συμφωνίας ανταποδοτικών οφελών επικυρώθηκε μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου με τη με αρ. 94/2020 Απόφαση του Σώματος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ενώ το σκέλος απόδοσης ανταποδοτικών οφελών που υλοποιείται μέσω των ΑΔΜΗΕ- “Αριάδνη” προχωράει με σταθερό βηματισμό, αντίθετα για το σκέλος που αφορά στην κυβερνητική δέσμευση μέσω του Πράσινου Ταμείου, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο υλοποίησης.

Παρά τις δεσμεύσεις τόσο του πρώην όσο και του νυν υπουργού Ενέργειας, μέχρι σήμερα το Πράσινο Ταμείο δεν έχει φροντίσει για την ικανοποίηση του σκέλους της συμφωνίας που το αφορά.

Αν και το νέο έργο “Ηλεκτρική Διασύνδεση Κοφίνου (Κύπρος) και Κορακιάς (Κρήτη - Ελλάδα)” βασίζεται κατά ένα σημαντικό τμήμα πάνω στη χάραξη και τα κατασκευαστικά δεδομένα που ήδη θέτει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής (“μεγάλο καλώδιο”), πλην όμως είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει νέα όχληση στην περιοχή μας, με το Μαλεβίζι να καλείται για μία ακόμη φορά να σηκώσει το δυσανάλογα μεγάλο βάρος της ενεργειακής ασφάλειας του νησιού, αλλά και της λήξης της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. Η διπλή όχληση για την περιοχή του Μαλεβιζίου δε γίνεται δεκτή ούτε από τα Συμβούλια Τοπικών Κοινοτήτων Φόδελε και Δαμάστας, που γνωμοδότησαν αρνητικά, ούτε και από το σύνολο των μελών του Σώματος.
 Με δεδομένο το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με τη με αρ. 94/2020 Απόφασή του είχε συναινέσει στην κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής (“μεγάλο καλώδιο”) μέσα από το πλαίσιο συμφωνίας ανταποδοτικών οφελών, θεωρούμε ότι το νέο έργο “Ηλεκτρική Διασύνδεση Κοφίνου (Κύπρος) και Κορακιάς (Κρήτη - Ελλάδα)” εκμεταλλεύεται την υφιστάμενη συμφωνία, που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί ως προς τα δύο σκέλη της, προκειμένου να προχωρήσει, γεγονός που δε γίνεται αποδεκτό από το Σώμα. Δεν μπορεί να σχεδιάζεται δεύτερη διασύνδεση χωρίς την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας της πρώτης.
 Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρνητικό ως προς τα δεδομένα που θέτει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων “Ηλεκτρική Διασύνδεση Κοφίνου (Κύπρος) και Κορακιάς (Κρήτη - Ελλάδα)”, ζητά να υλοποιηθεί άμεσα και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή η υφιστάμενη κυβερνητική δέσμευση για την προσαιγιάλωση του “μεγάλου καλωδίου” στην Κορακιά και επιφυλάσσεται να κάνει χρεία παντός νομίμου δικαιώματος τόσο κατά της νέας όχλησης που προκαλείται στην περιοχή από τη νέα διασύνδεση, όσο και κατά της υφιστάμενης».

Πηγή: Nea Kriti

Keywords
Τυχαία Θέματα