Βερολίνο: Αντιδράσεις από την τουρκική ταξιδιωτική οδηγία

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας μετά και την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε χθές το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, γεγονός πού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Βερολίνο.

Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως "θέλω να πω ξεκάθαρα πως σε εμάς μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια κάθε Τούρκος πολίτης. Στη χώρα μα δεν φυλακίζονται δημοσιογράφοι, δεν υπάρχουν προφυλακισμένοι δημοσιογράφοι. Στη χώρα μας επικρατεί η ελευθερία της γνώμης, το κράτος δικαίου και είμαστε

πολύ περήφανοι για αυτό".

Εδώ να θυμίσουμε πως εχθές το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της Γερμανίας, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται πως "οι Τούρκοι πολίτες οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκεί, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν περιστατικά ξενοφοβίας και ρατσισμού. Η πολιτική ατμόσφαιρα στη Γερμανία επηρεάζεται από ακροδεξιά και ρατσιστική ρητορική".

Ο Υπουργός Καγκελαρίας και στενότερης συνεργάτης της Άγκελα Μέρκελ, Πίτερ Αλτμάγιερ, απαντώντας στην ταξιδιωτική οδηγία της Άγκυρας, ανέφερε σε tweet του "η ταξιδιωτική οδηγία της Τουρκίας εναντίον της Γερμανίας είναι ένα κακό αστείο. Είναι αδικία να φυλακίζονται στην Τουρκία Γερμανοί πολίτες. Η σύγκριση με τους ναζί τραυματίζει την τιμή μας".

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον υποψήφιο Καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης δήλωσε ότι "η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει απολέσει κάθε μέτρο. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί, πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Η Γερμανία δεν είναι μια χώρα που θα δέχεται κάθε εξευτελισμό από την Τουρκία".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα