Βενεζουέλα:Μια κατακερματισμένη κοινωνία-Ο Μαδούρο αψηφά τη Δύση

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας βγήκαν για ακόμη μια φορά στους δρόμους των πόλεων το Σάββατο.

Μπροστά στα αχαρτογράφητα νερά που έχει εισέλθει η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες ζητωκραύγαζαν για τον Χουάν Γκουαϊδό, τον ηγέτη που «περίμεναν». Και λίγα χιλιόμετρα μακριά, χιλιάδες Τσαβίστας διαδήλωναν για να υπερασπιστούν τα 20 χρόνια της Μπολιβαριανής Επανάστασης του Ούγκο Τσάβες.

Οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές αντικατοπτρίζουν μια κατακερματισμένη κοινωνία

στην μαστιζόμενη από πολιτική και οικονομική κρίση χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Ο ηγέτης που περιμέναμε»

Πλάι στη σύζυγό του, φορώντας τη σημαία της Βενεζουέλας, ο Κάρλος Μοράλες ενώθηκε με το πλήθος σε μια από τις κινητοποιήσεις στο ανατολικό Καράκας στο κάλεσμα του Γκουαϊδό, προέδρου του κοινοβουλίου και αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της χώρας, που χαίρει της στήριξης και της αναγνώρισης μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας.

«Αυτός είναι ο ηγέτης που όλοι οι Βενεζουελάνοι περίμεναν, ένας καινούργιος ηγέτης, νέος, άφθαρτος από το παλαιό πολιτικό σύστημα», είπε ο Μοράλες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 62χρονος κυβερνητικός εργαζόμενος δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του Τσάβες το 1998, αλλά στην 20η επέτειο από την έλευση στην εξουσία του εκλιπόντος «κομαντάντε», πιστεύει ότι «ο σοσιαλισμός φέρνει μόνο μιζέρια και καθυστέρηση» στην ανάπτυξη.

«Μας έφερε 20 χρόνια πίσω, οι φίλοι μας, οι αγαπημένοι μας, τα παιδιά μας έφυγαν από τη χώρα εξαιτίας αυτής της επανάστασης».

«Καμία ειρηνική έκβαση»

Η Νινιμπέθ Μεντίνα κατεβαίνει στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο τα τελευταία πέντε χρόνια και τονίζει ότι υποφέρει από την καταπίεση.

Ο Χουάν Γκουαϊδό «προέκυψε από το πουθενά για να μας δώσει την ελπίδα που χρειαζόμασταν... Αυτή είναι μια νέα ευκαιρία για μια ελευθερία που ψάχναμε για πολύ καιρό» λέει.

Η 25χρονη δικηγόρος καθιστά τον Τσαβισμό υπεύθυνο για την «οπισθοδρόμηση» της Βενεζουέλας και για το γεγονός ότι «όλοι οι νέοι φεύγουν από τη χώρα».

Δηλώνει ότι δεν φοβάται μια βίαιη έκβαση και τάσσεται ακόμη και υπέρ μιας στρατιωτικής εισβολής των Ηνωμένων Πολιτειών, για να εξασφαλιστεί ότι η «δικτατορία δεν θα φύγει ειρηνικά».

«Ευχάριστη έκπληξη»

Η Μαρία κατέβηκε στο δρόμο «απαιτώντας την αποχώρηση Μαδούρο από την εξουσία» λέγοντας ότι με τη Μπολιβαριανή επανάσταση «έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που οπισθοδρομήσαμε».

Για την 48χρονη δασκάλα ο Χουάν Γκουαϊδό αποτελεί μια «ευχάριστη έκπληξη» που φέρνει «σοβαρότητα, δέσμευση και ευθύνη, έτσι ώστε η Βενεζουέλα να σταματήσει να οπισθοδρομεί και να αρχίζει να εξελίσσεται».

«Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στην Βενεζουέλα και αυτός αντιπροσωπεύει την ελπίδα ότι (...) μπορούμε να ζούμε καλά, ελεύθερα, να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής, τα παιδιά μου να σπουδάζουν εδώ και να αισθάνονται ότι έχουν μέλλον».

«Ο Τσάβες άνοιξε τα μάτια μας»

Η Εσθέρ Γκονζάλες χαϊδεύει το πορτραίτο του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες στη λεωφόρο Μπολιβάρ στο Καράκας, όπου ένα πλήθος συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει τα 20 χρόνια Τσαβισμού.

«Ο Τσάβες άνοιξε τα μάτια μας», λέει η 80χρονη συνταξιούχος, η οποία πιστεύει ότι η οικονομική κρίση, που σημαδεύεται από σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, έχει επιδεινωθεί καθώς ο «Μαδούρο είναι μόνος του, και οι υπουργοί του δεν βοηθούν».

«Τα ελαττώματα της επανάστασης»

Με ομπρέλα στα χρώματα μπλε, κόκκινο και κίτρινο της σημαίας της Βενεζουέλας, η Βιρτζίνια Ρόντον προστατεύει τον εαυτό της από τον ήλιο σιγοτραγουδώντας τραγούδια στη δόξα του Τσάβες. Στα 69 της έτη, λέει ότι «η επανάσταση είναι ό,τι πιο όμορφο γνώρισε».

Η κάτοικος του Περάτε, της μεγαλύτερης φαβέλας στη Βενεζουέλα, αναγνωρίζει ότι η επανάσταση έχει «πολλές ατέλειες». «Κάναμε πολλά λάθη, η διαφθορά είναι το κύριο».

Ενώ αντιμετωπίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως «μαριονέτα» των Ηνωμένων Πολιτειών, διαμαρτύρεται για τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της Βενεζουέλας. «Έχω δύο εγγόνια τεσσάρων ετών, τα παιδιά μου αγωνίζονται επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους», παραδέχεται.

«Σταματήστε τον Πόλεμο Τραμπ»

Με γυαλιά με την εικόνα του Τσάβες , ο Χούλιαν Κορνάδο παρουσιάζει με υπερηφάνεια ένα από τα πλακάτ που κρατά, στο οποίο αναγράφεται έκκληση προς τον ΟΗΕ να σταματήσει «τον πόλεμο του (Ντόναλντ) Τραμπ» εναντίον της Βενεζουέλας.

«Αυτό που κάνουν είναι πρωτοφανές, παράνομο», λέει.

Για τον 64χρονο Κορνάδο η «επανάσταση εξελίχθηκε πολύ καλά», αλλά όταν ο Μαδούρο ήρθε στην εξουσία «ένας πόλεμος ξεκίνησε για να μας γονατίσει, να μας στερήσει τρόφιμα και φάρμακα».


Ο Μαδούρο αψηφά τη Δύση, το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων εκπνέει

Ο αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να αψηφά τη Δύση ενώ λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που έχουν απευθύνει έξι χώρες της ΕΕ, οι οποίες τον καλούν να συγκαλέσει νέες προεδρικές εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον αντίπαλο του, τον Χουάν Γκουαϊδό.

Έξι χώρες (η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Βρετανία) είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές.

Αντί γι' αυτό, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος επανεμφανίσθηκε χθες, Σάββατο, δημοσίως για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, έριξε την ιδέα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για να αντικατασταθεί ένα κοινοβούλιο στο οποίο η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες στους δρόμους του Καράκας, οι μεν για να απαιτήσουν την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο, οι άλλοι για να γιορτάσουν την 20η επέτειο της μπολιβαριανής επανάστασης και να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους προς τον σοσιαλιστή ηγέτη.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος, δήλωσε πως ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας «αποφασιστικής σημασίας» για να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο.

Και στις δύο πλευρές, οι φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν δρόμους και λεωφόρους μαύρες από κόσμο. Κανένας αξιόπιστος αριθμός δεν κυκλοφορεί μετά τις διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα.

Από μια εξέδρα μπροστά από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την άφιξη μέσα στις επόμενες ημέρες ανθρωπιστικής βοήθειας, που προορίζεται για τη χώρα, στα σύνορα με την Κολομβία, στη Βραζιλία και σ' ένα «νησί της Καραϊβικής» και ζήτησε από τον στρατό να την αφήσει να περάσει στη χώρα.

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο μέχρι να είμαστε ελεύθεροι, μέχρι το τέλος του σφετερισμού», δήλωσε ο 35χρονος Γκουαϊδό, ντυμένος με σκούρο κοστούμι και λευκό πουκάμισο. «Ναι, μπορεί να γίνει!», του απαντούσε το πλήθος.

Προβλέποντας ότι ο Φεβρουάριος «θα έχει αποφασιστική σημασία», κάλεσε τους οπαδούς του να μην σταματήσουν την πίεση, με μια νέα διαδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου, την Ημέρα της Νεολαίας στη Βενεζουέλα. Μια άλλη κινητοποίηση που συνδέεται με τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

«Ελευθερία!»

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε πως άνοιξαν στη χώρα του τρία κέντρα συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Βενεζουέλα, στην οποία περιλαμβάνονται φάρμακα και τρόφιμα.

«Δεν ήμασταν ούτε θα γίνουμε χώρα ζητιάνων», απάντησε ο Νικολάς Μαδούρο. Αντίθετα «υπάρχουν ορισμένοι που αισθάνονται ζητιάνοι του ιμπεριαλισμού και πωλούν την πατρίδα τους για 20 εκατομμύρια δολάρια», συνέχισε αναφερόμενος στο ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία υποσχέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Χουάν Γκουαϊδό, η οποία όμως δεν μπορεί να μεταφερθεί χωρίς τη συμφωνία των αρχών και του στρατού.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων στις 21 Ιανουαρίου, περίπου 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 850 συλληφθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Ελευθερία! Ελευθερία! Ελευθερία!», φώναζαν οι διαδηλωτές χτυπώντας κατσαρόλες ή θέτοντας σε λειτουργία σειρήνες, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ με το πρόσωπο του προέδρου Μαδούρο διαγραμμένο.

«Ακούστε (μπολιβαριανή) φρουρά, ακούστε Σεμπίν (οι υπηρεσίες πληροφοριών), θα πέσει, σαν το τείχος του Βερολίνου», έγραφε άλλο πανό.

Η συγκέντρωση της αντιπολίτυσης διαλύθηκε χωρίς να σημειωθεί κάποιο σημαντικό επεισόδιο.

Σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από εκεί, στο κέντρο του Καράκας, ο Νικολάς Μαδούρο επανεμφανίσθηκε δημόσια για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες.

Έλαβε τον λόγο μπροστά σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Μπολίβαρ, όπου έξι μήνες νωρίτερα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη με εκρηκτικά είχαν εκραγεί κοντά στο βήμα όπου βρισκόταν.

Δήλωσε πως είναι υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών μέσα στη χρονιά, τη στιγμή που ακριβώς το κοινοβούλιο είναι ο μοναδικός θεσμός που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η εντολή των βουλευτών, οι οποίοι εξελέγησαν στα τέλη του 2015, διαρκεί από τον Ιανουάριο 2016 μέχρι τον Ιανουάριο 2021. Και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν κανονικά στα τέλη του 2020.

Για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτηρίζει «μακάβριο σχέδιο» των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης μια αύξηση του αριθμού των στρατιωτών, καλώντας τους πολιτοφύλακες, ένα σώμα που αποτελείται από πολίτες, να ενωθούν με τον στρατό.

«Θέση επμβατισμού»

Αναφερόμενο στο τελεσίγραφο που απηύθυναν οι Ευρωπαίοι, το τηλεοπτικό δίκτυο της Βενεζουέλας teleSUR εξέφραζε χθες, Σάββατο, τη λύπη του «για τη θέση επεμβατισμού που υιοθετείται τόσο από τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Νικολάς Μαδούρο δεν αναγνωρίζεται από ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας και ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κονοβούλιο αναγνώρισε την εξουσία του Γκουαϊδό και κάλεσε το σύνολο των χωρών της ΕΕ να πράξουν το ίδιο.

Υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, την Τουρκία και την Κούβα, ο 56χρονος Μαδούρο απορρίπτει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενορχηστρώνουν πραξικόπημα.

Τείνοντας το χέρι στην Κίνα, ο Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε χθες, μιλώντας στην South China Morning Post, πως θα τιμήσει, όταν έρθει στην εξουσία, τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί ανάμεσα στο Πεκίνο και τη χώρα του και πως επιθυμεί να αρχίσει «μόλις αυτό είναι δυνατόν» διάλογο με την Κίνα.

Πετρελαϊκή χώρα, άλλοτε η πλουσιότερη της λατινικής Αμερικής, η Βενεζουέλα έχει ναυαγήσει οικονομικά. Οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και καλπάζοντα πληθωρισμό (10.000.000% το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ). Από το 2015, περίπου 2,3 εκατομμύρια Βενεζουελανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σε πληθυσμό 31 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
βενεζουελα, ούγκο τσάβες, τσαβες, μιζέρια, διαδηλωσεις, νέα, υπουργοι, μπλε, οηε, εκλογες, γαλλια, φεβρουάριος, άφιξη, διευκρινίσεις, twitter, ηπα, ρωσία, κορεα, china, ΔΝΤ, μπε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, στρατος, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, εκλογες 2015, κοινωνια, οικονομικη κριση, χωρες, ρωσία, βημα, βραζιλια, γερμανια, εξεδρα, ηγετης, ηπα, ιβαν, ισπανια, κινα, οηε, ολλανδια, πιεση, σοσιαλισμος, τραγουδια, υψος, φωτογραφιες, χρωματα, αυξηση, απε, άφιξη, αφθαρτος, εβδομαδες, βορεια, βορεια κορεα, γεγονος, γυαλια, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δοξα, δωσει, δικτυο, ευκαιρια, ειπε, εκβαση, εκρηκτικα, ελευθερια, ελπιδα, εξι, ετη, ετων, ευθυνη, ζωης, ιδεα, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, εικονα, κουβα, λαθη, λειτουργια, λυπη, λογο, μακρια, ματια, μιζέρια, μηνες, μπλε, μαρια, οκτω, ομπρελα, παιδια, πεκινο, πεμπτη, ποιοτητα, πορτογαλια, σαββατο, συζυγο, συγκεντρωση, σωμα, τουρκια, τρια, φαρμακα, φεβρουάριος, φορα, χερι, china, φιλοι, χωρα, λευκο, μια φορα, μπροστα, ουγκο, σημαια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα