Βενεζουέλα: Η ανθρωπιστική βοήθεια θα γίνει η αιτία κρίσης;

Εντύπωση και προβληματισμό στην διεθνή κοινότητα προκαλεί η απόφαση του Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο να κλείσει τα σύνορα με την Βραζιλία την ώρα που αυξάνονται οι εντάσεις για την παράδοση ξένης βοήθειας. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Τραμπ κάλεσε τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας να μην ακολουθήσουν τις εντολές του Μαδούρο και να μην εμποδίσουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. To περιοδικό Economist εκτιμά πως μια αμερικανική εισβολή στη Βενεζουέλα θα ήταν πολιτικά

αντιπαραγωγική.

Αντιμαχόμενες «συναυλίες»

Σε τηλεοπτική του ομιλία την Πέμπτη, ο Μαδούρο ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων της Βραζιλίας άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα κλείσει τα περάσματα με την Κολομβία και κατηγόρησε όσους προσπαθούν να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και προμήθειες με την βία στη Βενεζουέλα. «Δεν θέλω λάβω μια τέτοια απόφαση, αλλά το σκέφτομαι - ένα απόλυτο κλείσιμο των συνόρων με την Κολομβία", είπε. «Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ώστε όλα να είναι ειρηνικά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιούν και τονίζουν πως οι προκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βενεζουέλα, αν εφαρμοστούν, θα αυξήσουν δραματικά το επίπεδο έντασης και αντιπαράθεσης στον κόσμο/

Εντωμεταξύ σήμερα Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί συναυλία από την κολομβιανή πλευρά των συνόρων προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την Βενεζουέλα. . Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο θα πραγματοποιήσει το δικό της γεγονός 300μ μακριά.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον υποστηρίζει το «Βενεζουέλα Live Aid » στην κολομβιανή συνοριακή πόλη Cucuta, όπου με 35 καλλιτέχνες ελπίζει να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια για φαγητό και ιατρική βοήθεια.

Περίπου 250.000 άτομα αναμένεται να παραστούν στη συναυλία που θα περιλαμβάνει παραστάσεις πλήθος καλλιτεχνών. Οι δωρεές θα παραληφθούν ηλεκτρονικά και μέσω άμεσων καταθέσεων.

Ο κ. Γκουαϊδο, επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, και οι σύμμαχοί του ελπίζουν να συλλέξουν τρόφιμα και φάρμακα που συγκεντρώθηκαν στη γειτονική Βραζιλία και την Κολομβία το Σάββατο, εν αγνοία του Προέδρου Μαδούρο. Η δεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας του Προέδρου Μπολσονάρο είναι μεταξύ εκείνων που αναγνωρίζουν τον κύριο Γκουαϊδό ως νόμιμο ηγέτη, εν αναμονή των εκλογών. Την Τρίτη, η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τα τρόφιμα και τα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα στο Pacaraima για να συλλέγονται από την «κυβέρνηση του ασκούντος την προεδρία Γκουαϊδό σε φορτηγά της Βενεζουέλας »

Η παρέμβαση Σάντερς

Ο Γερουσιαστής του Βερμόντ, Bernie Sanders, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Juan Guaido ως «προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», ζητώντας αντ 'αυτού νέες εκλογές. Τα σχόλιά του ενθάρρυναν τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές που πιέζουν για αλλαγή καθεστώτος. Ο Sanders θεωρείται ως ο κύριος αντίπαλος του Donald Trump το 2020, αλλά οι απόψεις του για την τρέχουσα πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα τον έφεραν σε αντίθεση με το Δημοκρατικό Κόμμα. Σε συνέντευξή του στο Univision, ο γερουσιαστής ρωτήθηκε εάν θεωρεί ότι ο αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος Juan Guaido είναι ο νόμιμος ηγέτης της Βενεζουέλας. «Όχι […] Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θεωρούν ότι ήταν ψεύτικες οι εκλογές και νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Βενεζουέλα», απάντησε ο Sanders.

Κατάληψη πρεσβείας στην Κόστα Ρίκα

Εντωμεταξύ στο Χαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα η “πρεσβευτής” του Γκουαϊδο μαζί με άλλους εκατό οπαδούς του κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας φωνάζοντας “Η δικτατορία έπεσε”. Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα είχε δώσει διορία δεκαπέντε ημερών στους διπλωμάτες της κυβέρνησης Μαδούρο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Κόστα Ρίκα, που καταδίκασε την κατάληψη της πρεσβείας, έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, αλλά τάσσεται “κατά οποιουδήποτε είδους στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα”.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ζήτησε τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και την εφαρμογή της Χάρτας του ΟΗΕ για “να αποτραπεί κάθε πράξη πολέμου, με οποιαδήποτε πρόφαση, που θα προκαλέσει μόνο νεκρούς, καταστροφή και πόνο στο αδελφό έθνος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα