Βέλλα: «Σκοπός να φέρω τις Βρυξέλλες πιο κοντά στη Λευκωσία»

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας Καρμένου Βέλλα μιλά στο ΚΥΠΕ, πριν από την πρώτη του επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, αύριο Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Ο Επίτροπος Βέλλα έχει ως στόχο να φέρει τις Βρυξέλλες πιο κοντά στη Λευκωσία και να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με τις αρχές σχετικά με

διάφορα θέματα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος προέρχεται από τη Μάλτα, γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις των νησιωτικών κρατών και φέρνει μηνύματα για πολλά τοπικά ζητήματα, όπως το κυνήγι των τραγουδιστών πτηνών, το «πρόγραμμα ανάπτυξης της λίμνης» και τα θαλάσσια σκουπίδια.

"Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Κύπρο ως Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία", είπε ο , προσθέτοντας ότι "είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ". Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι πρωτοήλθε στην Κύπρο πριν από 50 χρόνια όταν ο πατέρας του εργάστηκε στο νησί.

"Σήμερα, είμαι εδώ για να βοηθήσω την Κύπρο να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες της όσον αφορά τις περιβαλλοντικές και θαλάσσιες προκλήσεις", σημειώνει.

"Θέλω να ακούσω και να μάθω, αλλά και να χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να φέρω τις σκέψεις μου στο τραπέζι", εξηγεί ο Επίτροπος και συμπληρώνει: "ανυπομονώ να συζητήσω πώς η Κύπρος μπορεί να μεγιστοποιήσει τα πιθανά οφέλη του εντυπωσιακού δικτύου της Natura 2000 με βιώσιμο τρόπο".

Ο Επίτροπος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θα συζητήσει με τις αρχές "πως η Κύπρος χτίζει πάνω στην κοινή μας δέσμευσή για βιώσιμη αλιεία στην πρόσφατα συμφωνηθείσα δήλωση MedFish4Ever και ποια μέτρα μπορεί να λάβει η Κύπρος για να βελτιώσει τα ποσοστά ανακύκλωσης και τη διαχείριση των αποβλήτων".

Αποκάλυψε δε ότι στόχος του είναι "να φέρει τις Βρυξέλλες πιο κοντά στο νησί και να συμμετάσχει στον τοπικό προβληματισμό". "Αυτό είναι σημαντικό για μένα να πάρω κάτι περισσότερο από απλά πληροφορίες, αλλά και μια αίσθηση του πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις κοινές μας προκλήσεις μαζί", είπε.

Απαντώντας στο αν η προστασία της φύσης και οι κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρχουν, απαντά ότι "η προστασία της φύσης και οι κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες δεν μπορούν μόνο να συνυπάρχουν, αλλά με το σωστό σχεδιασμό μπορούν να αλληλοενισχύονται".

"Δεν θα αρνηθώ ότι υπάρχουν στιγμές που αυτοί οι δύο στόχοι μπορούν να δημιουργήσουν εντάσεις, αλλά η εμπειρία μου έδειξε επίσης ότι οι καλύτερες λύσεις εμπνέονται από τις συνεργατικές προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ελπίζω να παίξω ένα ρόλο στην προσέγγιση των ανθρώπων μαζί για να βρούμε λύσεις win-win", δήλωσε ο Επίτροπος Vella, προσθέτοντας ότι "ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί βασικό εταίρο σε αυτήν την εξίσωση, καθώς οι οικονομικές ευκαιρίες έρχονται με περιβαλλοντικές ευθύνες".

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, εξηγεί: "για παράδειγμα, η γεωργία και η αγροτική απασχόληση εξαρτάται από τη διατήρηση της εύφορης και ευημερούσας γης που παράγει μοναδικά τοπικά προϊόντα".

Ο Επίτροπος φάνηκε πολύ καλά πληροφορημένος για τις ιδιαιτερότητες του τοπικού τοπίου: "από το Κολοκάσι της Σωτήρα μέχρι το γλυκό τριαντάφυλλο του Αγρού, η διατήρηση της φύσης και της φύσης σημαίνει διατήρηση της ίδιας της ταυτότητας και της μοναδικής κουλτούρας δίνοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πάνω στο οποίο ευδοκιμεί το νησί Πρέπει να προσέξουμε πολύ ώστε να μην χάσουμε αυτό".

Αναφορικά με τον τουρισμό, πρόσθεσε: "το ίδιο ισχύει και για τα αναπτυξιακά έργα στον τομέα του τουρισμού". "Ως επαγγελματίας αρχιτέκτονας, για μένα δεν είναι το θέμα αν η ανάπτυξη πρέπει ή δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, αλλά το πως θα διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη είναι βιώσιμη", εξηγεί.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος έδωσε στο ΚΥΠΕ ένα παράδειγμα από τη χώρα καταγωγής του: "όπως και στην πατρίδα μου στη Μάλτα, ο τουρισμός εξαρτάται από τους υπάρχοντες φυσικούς πόρους του νησιού. Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι η ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας στα επενδυτικά τους σχέδια ενισχύει την εμπιστοσύνη και εξασφαλίζει τις αποδόσεις μακροπρόθεσμα".

Ανέφερε δε πως "τον περασμένο χρόνο εξέτασα τη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση, για να δούμε ακριβώς πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνέργεια και την εταιρική σχέση". "Η αντίδρασή μας παρουσιάζεται στο Σχέδιο Δράσης για τη φύση, τον άνθρωπο και την οικονομία και παρουσιάζει έναν εκτεταμένο κατάλογο ενεργειών, για να αξιοποιηθεί αυτό το δυναμικό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι κανόνες της ΕΕ, όπως έχουν συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη, τηρούνται εξίσου σε ολόκληρη την ΕΕ ", τόνισε.

Το ΚΥΠΕ ζήτησε από τον Επίτροπος να σχολιάσει το αναπτυξιακό έργο της Λίμνης, "ένα παράδειγμα έντασης μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας της φύσης", ρωτώντας αν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε αυτό το φάκελο. Ο Επίτροπος εξηγεί: "το έργο της Λίμνης παρουσιάζει μια περίπτωση στην οποία πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επένδυση θα παρασχεθεί στις τοπικές κοινότητες χωρίς να διακυβεύεται η ακεραιότητα του χώρου".

Τόνισε και πάλι ότι "ένας τόπος Natura 2000 δεν είναι απαραιτήτως φυσικό απόθεμα, όπου δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη" και διευκρίνισε: "η ανάπτυξη επιτρέπεται όταν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη".

"Παίρνω τακτικές ενημερώσεις από τον Υπουργό Κουγιάλη και χαίρομαι που θα βελτιωθούν οι σημαντικές εκτιμήσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αναμένω ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα μετριασμού", δήλωσε ο Καρμένου Βέλλα.

"Πρέπει να εξασφαλίσουμε οφέλη για όλους και αυτό περιλαμβάνει τη χελώνα!"

Δεδομένου τα αμπελοπούλια αποτελούν άλλο ένα περιβαλλοντικό ζήτημα που διχάζει την Κύπρο, και βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο των Βρυξελλών, με πιθανότητα για διαδικασία επί παραβάσει, το ΚΥΠΕ ζήτησε από τον Επίτροπο Βέλλα την άποψή: "είναι βέβαιο ότι η αειφόρος θήρα επιτρέπεται στην ΕΕ, αλλά υπάρχουν συμφωνημένοι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ."

Ο Επίτροπος είναι ξεκάθαρος ότι " η παγίδευση με ξόβεργες από την άλλη πλευρά είναι απλά παράνομη".

"Είναι μια μη επιλεκτική μέθοδος κυνηγιού, σκοτώνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο πουλιά στην Κύπρο, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά απειλούμενα", είπε. "Ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν την πρόκληση να εξασφαλίσουν ότι το κυνήγι των πτηνών είναι βιώσιμο, αρκετοί έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση για να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους και είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε τα διπλά πρότυπα", δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

"Οι καθιερωμένες παραδόσεις που βασίζονται στη φύση πρέπει να δουλέψουν για να την ενισχύσουν", λέει και προειδοποιεί ότι "οι παραδόσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν χωρίς να τρέφουν την ίδια την ουσία πάνω στην οποία βασίζονται και πρέπει επίσης να προσαρμόζονται με το χρόνο".

"Οι κυνηγοί γνωρίζουν ότι χωρίς υγιή βιοποικιλότητα δεν μπορεί να υπάρξει κυνήγι", καταλήγει.

Σε σχέση με τις θάλασσες το ΚΥΠΕ κάλεσε τον Επίτροπος να σχολιάσει τη διεθνή διάσκεψη της Μάλτας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα "για τον Ωκεανό μας", συγκεντρώνοντας πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεσμεύσεις από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την καλύτερη διαχείριση των ωκεανών και το μήνυμα που ο Επίτροπος φέρνει στην Κύπρο από αυτή την εμπειρία : "Η διάσκεψη Ωκεανών βασίστηκε στην αρχή της παγκόσμιας συνεργασίας. Δεν πρόκειται για συζήτηση, αλλά για την εκπλήρωση δεσμεύσεων που μπορούν να επιφέρουν ταχεία βελτίωση".

Διευκρινίζοντας ο Επίτροπος εξήγησε: "για παράδειγμα, η ρύπανση της θάλασσας από τα πλαστικά περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο και μεγάλες εταιρείες όπως η Procter &Gamble, η Marks &Spencer και η PepsiCo ανακοίνωσαν σημαντικές μειώσεις στη χρήση πλαστικών".

Ο Επίτροπος έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα των μικρο πλαστικών και άλλων απορριμμάτων, αποκαλύπτοντας τα σχέδια της ΕΚ για την αντιμετώπιση αυτό: "τα θαλάσσια απορρίμματα δεν εμφανίζονται μόνα τους στη θάλασσα. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απόβλητα μας στην ξηρά είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την επίλυση της εξίσωσης. Εμείς, ως Κομισιόν, καταθέσαμε μια πρόταση για τη μετάβαση προς μια οικονομία βασισμένη στον καλύτερο σχεδιασμό, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων που θα συμβάλλουν και σε καθαρότερους ωκεανούς. Μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιάσουμε μια στρατηγική της ΕΕ για τα πλαστικά".

Ολοκληρώνοντας ο Επίτροπος Βέλλα δήλωσε: "Η Κύπρος έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό όχι μόνο για την ΕΕ αλλά για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου".

"Η υπογραφή της Διακήρυξης MedFish4Ever πέρυσι ήταν ένα πρώτο σημαντικό ορόσημο για να δώσουμε στους αλιείς και τις παράκτιες κοινότητες μας ένα μέλλον. Πρέπει να διατηρήσουμε τη θάλασσα μας υγιή, καθαρή και ασφαλή", τόνισε. "Η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και γι `αυτό πρέπει τώρα να μετατρέψουμε αυτές τις δεσμεύσεις σε δράση που κάνει τη διαφορά. Ένα άλλο καλό παράδειγμα προστασίας της παράδοσης με την προώθηση της βιωσιμότητας", καταλήγει στο μήνυμά του.

Ο Επίτροπος Βέλλα συναντά στην Κύπρο τον Νίκο Κουγιάλη, Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, τον Αδάμου Αδάμου, Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, συμμετέχει σε κοινή συνάντηση με τους προέδρους και τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για το Περιβάλλον, τις Εξωτερικές και Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και τη Γεωργία και τους Φυσικούς Πόρους, επισκέπτεται το έργο για την "Αποκατάσταση και Διαχείριση Λίμνης Ορόκλινης", περιοχή ειδικής προστασίας (SPA) και θα διεξάγει Διάλογο σχετικά με τη "δέσμευση της φύσης, των ανθρώπων και της οικονομίας" με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, στην έδρα της ΕΕ στη Λευκωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα