Βάζουμε την άμαξα μπροστά από το άλογο

Ακόμα μια προκριματική φάση για την Εθνική μας ομάδα ολοκληρώθηκε. Ακόμα μια διοργάνωση που καταφέρνουμε να τερματίσουμε στην πρό – τελευταία θέση του ομίλου, κερδίζοντας ως επί το πλείστον την τελευταία ομάδα του ομίλου μας. Στα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου ήταν απίθανο να έρθει η διάκριση, αν και κάποιοι έλεγαν ακόμα και πριν τον αγώνα με την Ελλάδα ότι υπάρχουν πιθανότητες πρόκρισης!!!

Πλέον οδηγούμαστε στις επόμενες διοργανώσεις (Πρωτάθλημα Εθνών και προκριματικά EURO) και ως συνήθως, πάλι κάποιοι θα βάλουν

στόχους πρόκρισης, διάκρισης και πάει λέγοντας. Ταλέντο υπάρχει αρκετό. Πάντα υπήρχε και την εποχή που έπαιζαν οι Οκκάς και Κωνσταντίνου και την εποχή που αγωνιζόταν οι Πίττας, Μάλεκκος, ακόμα και πιο παλιά. Αλλά όποιος στόχος και να τεθεί, αν δεν αλλάξουν πολλά στο ποδόσφαιρό μας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έρθει η επιτυχία. Αυτό επιβεβαιώνεται και με αριθμούς και με γεγονότα.

Τι λένε οι αριθμοί

Σε κάθε διοργάνωση θέτουμε υψηλούς στόχους, τερματίζοντας ωστόσο στα χαμηλά του ομίλου. Συνήθως οι στόχοι μας σβήνουν στα μέσα κάθε διοργάνωσης. Συνήθως πετυχαίνουν ένα θετικό αποτέλεσμα επί ενός ανωτέρου αντιπάλου και γινόμαστε υπερομάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Οι αριθμοί, όμως, λένε την αλήθεια. Ποία είναι αυτή; Δείτε την πορεία μας στις τελευταίες δέκα διοργανώσεις σε προκριματικά EURO και παγκοσμίου κυπέλλου.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΣΥΝ. ΟΜΑΔΩΝ

EURO 2000 4 12 5

EURO 2004 4 8 5

EURO 2008 6 14 7

EURO 2012 5 2 5

EURO 2016 5 12 6

Σε αυτές τις διοργανώσεις, οι περισσότεροι βαθμοί προήλθαν από τις τελευταίες ομάδες των ομίλων μας από τη μια, επιβεβαιώνοντας, όμως, το γεγονός ότι με μια νίκη γινόμαστε υπερομάδα. Σε αυτές τις διοργανώσεις, νικήσαμε την Ισπανία με 3-2, την Ιρλανδία με 5-2, τη Γερμανία 1-1, την Ουαλία με 3-1, με την Ιρλανδία εκτός 1-1, την Πορτογαλία 4-4 και τη Βοσνία 2-1. Οι υπόλοιπες νίκες έγιναν με Μάλτα, Σαν Μαρίνο, Ανδόρα.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΙ ΣΥΝ. ΟΜΑΔΩΝ

ΦΙΦΑ 2002 5 8 6

ΦΙΦΑ 2006 5 4 6

ΦΙΦΑ 2010 4 9 6

ΦΙΦΑ 2014 6 5 6

ΦΙΦΑ 2018 5 10 6

Η πραγματική μας εικόνα

Πάμε τώρα να δούμε ποία είναι η πραγματική μας εικόνα ως Εθνικό ποδόσφαιρο. Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο πρωταθλητισμός των σωματείων με στόχο τις ευρωπαϊκές διακρίσεις, έρχεται ενάντια με τις Εθνικές ομάδες. Η κάθε ομάδα σωστά πράττει και στοχεύει ψηλά, όμως αυτό συνεπάγεται με εισαγωγή πολλών ξένων ποιοτικών ποδοσφαιριστών, ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται με τις ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Κύπριος ποδοσφαιριστής να μην αγωνίζεται ή να έχει ελάχιστο χρόνο.

Μας λείπει η ταυτότητα

Σε εθνικό επίπεδο, δυστυχώς δεν υπάρχει ποδοσφαιρική ταυτότητα. Δηλαδή δεν παρουσιάζουμε το ποδόσφαιρο εκείνο σύμφωνα με τις δυνατότητες μας και το επίπεδο των ποδοσφαιριστών. Έχουμε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με ομάδες που πρωταγωνιστούν σε κάθε διοργάνωση. Ακούμε και διαβάζουμε συνήθως ότι σε κάθε παιχνίδι πάμε για τη νίκη. Πώς; Έχουμε τις ικανότητες; Έχουμε το πλάνο;

Θα φέρω δυο παραδείγματα στο θέμα αυτό. Η Ελλάδα πριν το EURO 2004 άρχιζε να παίζει μη ελκυστικό ποδόσφαιρο. Αμυντικό και ας μπει ένα τέρμα. Οι επιτυχίες ήρθαν. Κατάκτηση EURO, συμμετοχή σε τελικές φάσεις. Οι ψαράδες της Ισλανδίας, παίζουν το δικό τους στιλ. Άμυνα, άμυνα, άμυνα και σε αντεπίθεση τέρμα. Στιλ που έφερε δυο προκρίσεις σε τελικές φάσεις.

Εκπαίδευση ποδοσφαιριστών

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΟΠ, στα πρωταθλήματα υποδομής αγωνίζονται συνολικά 6.387 ποδοσφαιριστές. Αυτοί πώς εκπαιδεύονται; Ο στόχος τους είναι να μάθουν ποδόσφαιρο ή μήπως οι προπονητές έχουν ως κύριο μέλημα το αποτέλεσμα και όχι την ανάδειξη ποδοσφαιριστών;

Προπονητικό κέντρο

Οι περισσότερες ομάδες έχουν το δικό τους προπονητικό κέντρο. Η Εθνική δεν έχει το δικό της σπίτι. Μια Εθνική κάνει στο ένα γήπεδο προπόνηση, η άλλη σε άλλο και πάει λέγοντας. Πώς μπορεί όταν μια ομάδα δεν έχει το δικό της γήπεδο, να προοδεύσει;

Πλάνο

Απουσιάζει το πλάνο. Σε κάθε διοργάνωση βάζουμε στόχο. Σε κάθε διοργάνωση αποτυγχάνουμε. Είναι καιρός η ΚΟΠ και όλοι οι συμβουλάτορες να θέσουν ένα πλάνο. Για μια – δυο διοργανώσεις να γίνουν όλα εκείνα, να αποκτήσουμε ποδοσφαιρική ταυτότητα, να αποκτήσουμε το δικό μας πλάνο, να παραμείνουν οι ίδιοι προπονητές, να δημιουργηθούν όλα εκείνα τα δεδομένα ώστε να κυνηγήσουμε την πρόκριση. Πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους να βάζουμε τον τροχό μπροστά από την άμαξα.

Keywords
Τυχαία Θέματα