«Βαθιά λύπη για το φαινόμενων των πυρκαγιών στον Ακάμα»

Τη βαθιά λύπη της για το φαινόμενο των πολλών πυρκαγιών, «που σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι κακόβουλες, στην επαρχία Πάφου και ειδικότερα στον Ακάμα, τις τελευταίες ημέρες», εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Κοινοτική Δράση Ακάμα.


Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση:

Η Κοινοτική Δράση Ακάμα (ΚΔΑ) εκφράζει τη βαθιά λύπη της για το φαινόμενο των πολλών πυρκαγιών,

που σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι κακόβουλες, στην επαρχία Πάφου και ειδικότερα στον Ακάμα, τις τελευταίες ημέρες.

Όπως τονίζουν οι τοπικές αρχές που συμμετέχουν στην ΚΔΑ, βρίσκονται στο πλευρό της Πολιτείας και θα βοηθήσουν με κάθε τρόπο στον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία οποιουδήποτε μπορεί να ενέχεται σε αυτή την εγκληματική πράξη, έτσι ώστε να συμβάλουν στην αποτροπή αυτών των φαινομένων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η καταστροφή του Ακάμα, σημειώνουν, συνεπάγεται και καταστροφή των κοινοτήτων της περιοχής.

Ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού Πάφου, Ανδρέας Χριστοδούλου, μιλώντας εκ μέρους της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, χαρακτήρισε τους εμπρησμούς ντροπή και τόνισε ότι δεν συνιστούν τρόπο επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος. «Όσοι αντιτίθενται με την πρωτοβουλία της Πολιτείας οφείλουν να λύσουν τις διαφορές τους με διάλογο και όχι κατακαίοντας έναν σημαντικό πνεύμονα της Κύπρου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι τοπικές αρχές αναμένουν από την Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μίας από τις ομορφότερες περιοχής της Κύπρου και να δώσει ένα τέλος στο πρόβλημα που τη θέτει σε κίνδυνο, εδώ και πολλά χρόνια». «Οι κάτοικοι των χωριών που ζουν στις παρυφές του Ακάμα έχουν αγανακτήσει με τις εγκρίσεις και ακυρώσεις αποφάσεων για επίλυση του προβλήματος των ιδιωτικών περιουσιών που είναι εγκλωβισμένες στον Ακάμα εδώ και 30 χρόνια και με τις όποιες καθυστερήσεις στην εκπόνηση ενός Τοπικού Σχεδίου που να ευνοεί τον άνθρωπο και τη φύση ταυτόχρονα», εξήγησε.

Με τη σειρά του, ο κοινοτάρχης Ίνιας, Γιάγκος Τσίβικος, επανέλαβε ότι «οι καθυστερήσεις στην εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα θέτουν σε κίνδυνο τον Ακάμα, επιτρέποντας στον κάθε επιτήδειο να κινείται ανεξέλεγκτα στην περιοχή». Όπως πρόσθεσε, «η ανάγκη για επίλυση του προβλήματος είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν και να αναλάβουν υπεύθυνα την προστασία της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των τοπικών αρχών». Ολοκληρώνοντας, χαρακτήρισε «άδικες τις αιχμές κατά των κατοίκων της περιοχής και ιδιοκτητών γης κάθε φορά που ξεσπούν κακόβουλες πυρκαγιές, καθώς τα οφέλη του φυσικού περιβάλλοντος είναι ανεκτίμητα για τις κοινότητες».

Όπως τονίζουν όλες οι τοπικές αρχές που απαρτίζουν την ΚΔΑ, ο λόγος ίδρυσης της ΚΔΑ πριν από περίπου έναν χρόνο, ήταν ακριβώς η προώθηση της επίλυσης ενός διαχρονικού προβλήματος μέσα από τη σωστή διαχείριση της περιοχής, η οποία θα σέβεται τον άνθρωπο αλλά κυρίως θα προστατεύει το περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα