Βαρκελώνη-Βουλή: Συνεδριάζει για απόσχιση από την Ισπανία

Στη Βαρκελώνη είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα, όπου πρόκειται να συνεδριάσει η τοπική Βουλή και δεν αποκλείεται να κινήσει τις διαδικασίες για κήρυξη ανεξαρτησίας και απόσχιση από την Ισπανία, παρά το γεγονός ότι η Μαδρίτη έχει προειδοποιήσει ότι σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να και να αφαιρέσει το αυτοδιοίκητο της περιοχής.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προειδοποίησε ότι θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς να αποκλείσει χρήση και του άρθρου 155 του Συντάγματος,

το οποίο επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναστείλει το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας, να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη.

Κατά της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο τάχθηκε η Δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, η οποία ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να αποσύρει τις αστυνομικές ενισχύσεις, που έχει στείλει στην περιοχή.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την ισπανική κυβέρνηση, αν οι αποσχιστές της Βαρκελώνης προχωρήσουν σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας.

Θα υποστηρίξουμε, δήλωσε, την απάντηση του κράτους δικαίου απέναντι σε κάθε απόπειρα διάρρηξης της κοινωνικής αρμονίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα