Βαριά καμπάνα για κομπογιαννίτη οδοντίατρο – "Μούφα" πτυχία και 60 χιλιάδες

Βαριά έπεσε η καμπάνα για κομπογιαννίτη οδοντίατρο. Το κύκλωμα είχε ξεσκεπαστεί από τις Αρχές τον Σεπτέμβριο του 2018. Δυο σχεδόν χρόνια μετά το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή.

Την καταγγελία για την υπόθεση είχε κάνει η γραμματέας της εταιρείας. 

Με βάση τις λεπτομέρειες του αδικήματος, μεταξύ των ημερομηνιών 1/1/09 και 17/9/18, απέκτησε το χρηματικό ποσό των €57.320.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, καταγγέλθηκε στην Αστυνομία ότι ο Κατηγορούμενος ασκούσε παράνομα το επάγγελμα του οδοντιάτρου, μέσω της εταιρείας. Κατά τη διερεύνηση της καταγγελίας προέκυψε ότι

ο Κατηγορούμενος  δεν ήταν εγγεγραμμένο μέλος του 4 Οδοντιατρικού Συμβουλίου και ότι ασκούσε το επάγγελμα χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Επίσης διαφάνηκε ότι ο Κατηγορούμενος 2 στις 19/09/12 είχε καταθέσει στο Οδοντιατρικό Συμβούλιο διάφορα πιστοποιητικά τα οποία φέρονταν ως πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών, για να εγγραφεί ως οδοντίατρος, οι οποίοι όμως δεν έγιναν αποδεκτοί από το Συμβούλιο και του ζητήθηκε να προσκομίσει πιστοποιητικά ισοτιμίας και αντιστοιχίας των συγκεκριμένων πτυχίων από το ΚΥΣΑΤΣ, χωρίς όμως να το πράξει. Η ανακριτική ομάδα είχε απευθυνθεί στις Ρωσικές Αρχές προς εξακρίβωση της αυθεντικότητας των τεσσάρων τίτλων σπουδών που είχε παρουσιάσει και διαφάνηκε ότι κανένας από τους τέσσερεις τίτλους σπουδών δεν είχε απονεμηθεί στον Κατηγορούμενο  ενώ είχε επισημανθεί ότι ο Κατηγορούμενος  ποτέ δεν είχε αποφοιτήσει από τα συγκεκριμένα Πανεπιστήμια.

Ο Κατηγορούμενος  όμως παρουσίαζε καθ’ όλη τη χρονική περίοδο από το 2009 μέχρι και το 2018 τον εαυτό του ως οδοντίατρο και μέσω της Κατηγορούμενης 1, της οποίας ήταν γραμματέας, προσέφερε υπηρεσίες εισπράττοντας, προς όφελος και δια λογαριασμό της Κατηγορούμενης 1, το συνολικό ποσό των €57.320, ως αναφέρεται στις λεπτομέρειες των πιο πάνω κατηγοριών.

Ο κατηγορούμενος , για 10 σχεδόν χρόνια, χωρίς να είναι κάτοχος πανεπιστημιακού διπλώματος οδοντιατρικής, ασκούσε το επάγγελμα του οδοντιάτρου, εκθέτοντας ανυποψίαστους πολίτες σε προφανείς κινδύνους. Είναι φανερό ότι οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα, καθιστούν την υπόθεση ιδιαιτέρως σοβαρή, αφού πέραν από το στοιχείο της απάτης, προβάλλει και η ανάγκη για προστασία του κοινού από πρόσωπα που ασκούν νευραλγικά επαγγέλματα που άπτονται της υγείας, της φροντίδας και περίθαλψης των πολιτών, χωρίς άδεια και χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα.

Συντρέχουσες ποινές

- Στην κατηγορία 10 (κυκλοφορία πλαστού εγγράφου) ποινή φυλάκισης 1½ έτους.
- Στην κατηγορία 11 (απόπειρα εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις) ποινή φυλάκισης 1½ έτους.
- Στην κατηγορία 16 (άσκηση επαγγέλματος οδοντιατρικής χωρίς άδεια) ποινή φυλάκισης 1 μηνός. 13
- Σε κάθε μια από τις κατηγορίες 17, 19, 21, 22, 25, 27, 29, 31, 35 και 38 (εξασφάλιση αγαθών με ψευδείς παραστάσεις) ποινή φυλάκισης 2½ ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα