«Βack to School» o Χριστόφορος Φωκαϊδης

Την ικανοποίηση του για την επίσκεψη και συζήτηση που είχε με τους μαθητές του Λυκείου Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο οποίος επισκέφθηκε το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε, στα πλαίσια του θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Back to School».

Στους μαθητές μίλησε η Μάρθα Νεοκλέους, εκ μέρους του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο Γεώργιου Μακροπουλιώτη, η οποία ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία «πίσω στο σχολείο» διοργανώνεται τα

τελευταία χρόνια σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και λειτουργοί των εθνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ επιστρέφουν στα σχολεία τους για να μοιραστούν με τα παιδιά τις εμπειρίες τους και να συζητήσουν με τους μαθητές ευρωπαϊκά θέματα».

Η κ. Νεοκλέους αναφέρθηκε στο έλλειμμα που υπάρχει στις γνώσεις των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε πως «πρόκειται για ένα έλλειμμα το οποίο πρέπει να εξαλείψουμε, ξεκινώντας από τις σχολικές αίθουσες για να δείξουμε στους αυριανούς πολίτες το σημαντικό ρόλο που παίζει η ΕΕ στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει «οι αυριανοί πολίτες της Ενωσης να είναι υπεύθυνοι, ενεργοί πολίτες οι οποίοι θα συμμετέχουν με ουσιαστικό τρόπο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και θα εκμεταλλεύονται όλες τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η ενωμένη Ευρώπη».

Καλωσορίζοντας τον ΥΠΑΜ στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου, η Βοηθός Διευθύντρια Αντρη Κασάπη ανέφερε ότι ο κ. Φωκαϊδης «πέρασε από το Λύκειο τα μαθητικά του χρόνια και αποφοίτησε ενώ σήμερα με την επίσημη ιδιότητα του επισκέπτεται το σχολείο για να μιλήσει με τους μαθητές και να ακούσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους και να απαντήσει στις ερωτήσεις των μαθητών».

Αφού αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Υπουργού Αμυνας, η κ.Κασάπη είπε πως «η σημερινή είναι η τρίτη από μια σειρά επισκέψεων παλιών αποφοίτων του Λυκείου Αγίου Γεωργίου».

Στην ομιλία του προς τους μαθητές ο Χριστόφορος Φωκαϊδης έκανε αναφορά στην Ευρώπη και στην ιστορία της η οποία είναι όπως είπε «μια ιστορία πολέμων και συγκρούσεων» και σημείωσε πως από το 1957 με την ίδρυση της ΕΟΚ, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρώπη εξελίσσεται με ειρηνικό τρόπο». Είπε ακόμα ότι η Κύπρος είναι από το 2004 μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και πως ο κάθε Υπουργός της κυβέρνησης συμμετέχει ισότιμα στο αντίστοιχο Συμβούλιο Υπουργών.

Είπε ακόμα ότι «οι μικρές χώρες έχουν συμφέρον να βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διεκδικούν» ενώ σημείωσε ότι «στην Κύπρο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι ανάγκη να χάσουμε τη ταυτότητα μας. Μπορούμε να είμαστε και Έλληνες και Κύπριοι πολίτες αλλά ταυτόχρονα να είμαστε και Ευρωπαίοι πολίτες» απολαμβάνοντας προνόμια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του Υπουργού Άμυνας και των μαθητών οι οποίοι υπέβαλαν ερωτήσεις για διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων, η εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία, τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η παγκόσμια οικονομική κρίση που μαστίζει και την Κύπρο και η ανεργία η οποία αναγκάζει τη νέα γενιά να μεταναστεύσει.

Ο Χριστόφορος Φωκαϊδης εξέφρασε «συγκίνηση για την επιστροφή στο χώρο των μαθητικών χρόνων. Ταυτόχρονα ήταν και μια ευκαιρία για να αφουγκραστούμε τις αγωνίες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των νέων παιδιών. Είχαμε μια πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση για το μέλλον της πατρίδας μας, για το μέλλον της Ευρώπης».

Αισθάνομαι, συνέχισε ο Υπουργός ότι «με τέτοια ζωντάνια, με τέτοιο πνεύμα κριτικό, αλλά και την ίδια ώρα στραμμένο προς το μέλλον από τα νέα παιδιά, νομίζω ότι μπορεί κανείς να αισθάνεται αισιόδοξος και να αισθάνεται ότι η ελπίδα βρίσκεται μέσα στα σχολεία, βρίσκεται στα νέα παιδιά. Πιστεύω ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, να επενδύσουμε στη νέα γενιά της πατρίδας μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φωκαϊδης χαρακτήρισε «εξαιρετικά χρήσιμο» το συγκεκριμένο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα