Β. και Ν. Κορέα: “Καιρός για επανένωση”

Η 70ή επέτειος της εθνικής διαίρεσης της Κορέας ήταν το θέμα του World Journalists Conference 2015, που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ, από τις 11 μέχρι τις 18 Απριλίου 2015.

Ογδόντα τρεις δημοσιογράφοι από 60 χώρες παρευρέθηκαν στο συνέδριο, που σκοπό είχε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημοσιογράφων της Κορέας Park, Ching - Ryul, να δημιουργήσει ευκαιρίες για διάλογο αναφορικά με την επανένωση της Κορέας, μέσω ενός παγκοσμίου δικτύου επικοινωνίας.

Η διακήρυξη του φετινού συνεδρίου είχε επίσης ως θέμα την επανένωση της Κορέας

και την καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των δημοσιογράφων, αφού μόνο το 2014 περισσότεροι από 100 λειτουργοί του Τύπου έχασαν τη ζωή τους.

Κατά την πρώτη ενότητα συζητήθηκε το θέμα της διαίρεσης της κορεατικής χερσονήσου μεταξύ Βορρά και Νότου. Ο πόλεμος της Κορέας κράτησε τρία χρόνια, από την 25η Ιουνίου 1950 μέχρι την 27η Ιουλίου 1953, μεταξύ των δύο κρατών της διηρημένης Κορέας σε Βόρεια και Νότια.

Η πρώτη επρόσκειτο στο κομμουνιστικό ανατολικό στρατόπεδο και η δεύτερη ήταν υπό την κηδεμονία του δυτικού. Η σύρραξη τερματίστηκε με συνθήκη, μετά από τρία χρόνια και στο ίδιο σημείο απ’ το οποίο είχε αρχίσει, χωρίς νικητές, έχοντας καταστεί η θερμότερη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου. Πόλεμος, ο οποίος έμεινε γνωστός ως «Ο Ξεχασμένος Πόλεμος», καθώς ιστορικά συμπιέστηκε μεταξύ του Β' Παγκοσμίου και του Πολέμου του Βιετνάμ. Επιπλέον, κατέληξε σε μια τραγωδία με πολλά θύματα χωρίς κανένα εμφανές όφελος και για τις δύο παρατάξεις.

Οι δύο χώρες βρίσκονται πλέον σε στρατιωτική σύγκρουση ενάντια η μία στην άλλη από την ανακωχή του πολέμου στην Κορέα το 1953. Και ενώ ο συνεχιζόμενος διάλογος μεταξύ των δύο μερών τερματίστηκε, με την υπόσχεση για μια ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία μέσω των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής το 2000 και το 2007, ο διάλογος παρέμεινε στάσιμος, αφήνοντας άλυτη την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος της Σεούλ, Park Won - Soon, για πολλές δεκαετίες οι Κορεάτες έζησαν μέσα σε διαίρεση, εχθρότητα, απειλή και αναταραχή. «Υπάρχουν ακόμα γύρω στα 6.700 άτομα που ζουν στη νότια πλευρά, χωρισμένοι από τις οικογένειές τους, προσδοκώντας εκείνη τη μέρα που θα ξαναδούν τους αγαπημένους τους στον Βορρά. Μεγαλώνουν και πεθαίνουν με τον καημό αυτό. Η επανένωση είναι η αποστολή του έθνους μας και η ιστορία μας», σημείωσε.

Το 2015 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για την Κορέα, καθώς σηματοδοτεί την 70ή επέτειο ταυτόχρονα της απελευθέρωσης και της διαίρεσης της χώρας, τόνισε ο vise Foreign Minister of the Republic of Korea Cho Tae - yul. «Το πολιτικό και το περιβάλλον ασφάλειας της χερσονήσου της Κορέας δεν ήταν ποτέ τόσο προκλητικό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», είπε.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κορέα δεν είναι ούτε οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε με την Ιαπωνία. Είναι με την ίδια τη Βόρειο Κορέα, η οποία δεν παραιτείται από το φιλόδοξο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, αρνούμενη να εισέλθει σε διάλογο. Παράλληλα, η εξουσία που ασκεί ο ηγέτης της βόρειας πλευράς, Kim Jogn - un, απειλεί όχι μόνο τον Νότο αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Νότιος Κορέα, ανταποκρινόμενη σταθερά στις προκλήσεις από τη βόρεια πλευρά, προσπαθεί να δώσει στον διάλογο μια ευκαιρία, ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών. «Η Βόρειος Κορέα όμως αρνείται να δεχθεί την πρόσκληση για διάλογο, επιμένοντας σε προϋποθέσεις όπως η αναστολή των ετήσιων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Κορέας - ΗΠΑ και η αποστολή προπαγανδιστικών φυλλαδίων από ΜΚΟ στη Βόρειο Κορέα», υπογράμμισε ο κ. Cho Tae - yul.

Η επανένωση και οι αρμονικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, που ενθαρρύνονται από τη διεθνή κοινότητα, θα βοηθήσει στην εμπέδωση της ειρήνης σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μια ενωμένη Κορέα θα αποτελέσει τον προάγγελο της ειρήνης και το προπύργιο της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο τότε η οικονομία της χώρας θα ενδυναμωθεί σημαντικά, αλλά και θα δώσει ακόμα περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες και στις γειτονικές χώρες.

Η Βόρειος Κορέα αποτελεί μια σοβαρή απειλή από τη μια, από την άλλη όμως, ένα συνεταίρο με τον οποίο η Νότιος Κορέα πρέπει να δουλέψει για να πραγματοποιήσει την επανένωση όλης της χώρας. Αυτό τόνισε η chairperson of the Foreign Affairs &Unification Committee the National Assembly of the Republic of Korea, Na, Kyung - Won. Όπως είπε, παρά τη μακρά σειρά συμφωνιών, όπως το συμφωνηθέν πλάνο της Γενεύης το 1984, τη Διακήρυξη της 19ης Σεπτεμβρίου 2005, τη Συμφωνία της 13ης Φεβρουαρίου 2007 και τη Συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου 2012, η κρίση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας συνεχίζει να χειροτερεύει. Η κ. Na, Kyung - Won παρομοίασε την επανένωση της Κορέας με το τζάκποτ, το οποίο θα κερδηθεί, αφού πρωτίστως τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξή της.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου οι ομιλητές μίλησαν για την ελευθερία του λόγου και την ασφάλεια στη δημοσιογραφία. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Jim Boumelha, οι καιροί είναι πραγματικά δύσκολοι για τη δημοσιογραφία, η οποία βιώνει την τρομοκρατία και οι δημοσιογράφοι την κακοποίηση. «Πέραν των 100 δημοσιογράφων έχουν χάσει τη ζωή τους το 2014, ενώ άλλοι έχουν φυλακιστεί», είπε χαρακτηριστικά. Παραδείγματα της ελευθερίας του Τύπου και πώς εκφράζεται στην εκάστοτε χώρα, δόθηκαν από δημοσιογράφους της Γαλλίας, της Κορέας, του Μεξικού, της Αργεντινής και της Αιθιοπίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα