Τζιαί πκοιοί κορούλλα μου θα σε τουρτζιέψουν ολόκληρη;

Τ Ζ Ι Α Ι ΠΚΟΙΟΙ κορούλλα μου σ’ ετουρτζιέψαν; Τζιαί πκοιοί σου κάμαν τούν’ το κακόν; Ρωτούσε ο εθνικός μας ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης (100 χρόνια φέτος απ’ τον θάνατό του), στο εκ των κορυφαίων ποιημάτων του στην κυπριακή μας διάλεκτο «Η Χιώτισσα εν Λεμεσώ κατά το 1821».

- Το τραγούδησε με την φωνή του και την φυσαρμόνικά του κι ο ίδιος ο πανελλήνιος συνθέτης μας, ο αλησμόνητος Μάριος Τόκας. Πρώτο και ξέχωρο στον σπουδαίο του δίσκο με τους στίχους 15 τραγουδιών του ποιητή μας Κυριάκου Χαραλαμπίδη, για την «Αμμόχωστο Βασιλεύουσα».

Κ Α Ι ΟΛΟΙ ξέρουν - οι περισσότεροι

με πλήρη βεβαιότητα - ποιοι και πώς συνέβαλαν ώστε το 1974 να τουρτζιέψει η μισή Κύπρος, με τη βάρβαρη εισβολή και τη 43χρονη έως σήμερα κατοχή και διχοτόμηση του τουρκικού Αττίλα. Διότι όλοι βιώνουν, τραγουδώντας ή ακροαζόμενοι - κι ο Τόκας έτσι το θέλησε - την «κορούλλα» της «Χιώτισσας» να ενσαρκώνει την Κύπρο…

Α Λ Λ Α ΤΩΡΑ, εν έτει 2017 και μετά τα επιπρόσθετα «δώρα» στο Grans-Montana προσφερθέντα προς τους Τούρκους, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής εκ περιτροπής προεδρίας, για «λύση» ισότιμης τουρκικής συγκυριαρχίας, «δώρα» τα οποία ενσωματώθηκαν στο «Πλαίσιο Γκουτέρες» του νυν Γ.Γρ. του ΟΗΕ, οι στίχοι του Βασίλη Μιχαηλίδη επεκτείνονται φυσιολογικά και στο ερώτημα της πλειονότητας των Ελλήνων Κυπρίων. Για τα μεθοδευόμενα ως επικείμενα:

- Τζιαί πκοιοί κορούλλα μου θα σε τουρτζιέψουν, πολασέλα, ολόκληρη;

Σ Τ Η Ν «ΧΙΩΤΙΣΣΑ» του ο Βασίλης Μιχαηλίδης καταγράφει βεβαίως και τον προταθέντα «συμβιβασμό»: Την είχε στα πούπουλα ο Τούρκος μπέης την σκλάβα του την κορούλλα. Την αιχμάλωτη Ελένη από την Χίο. Και βασίλισσά του - μπέισσα, της υποσχόταν ότι θα την έκανε. Αλλ’ εκείνη επέλεξε να μην παραμείνει ατιμασμένη σκλάβα μεσ’ τα χρυσαφικά. Αναζήτησε την αλληλεγγύη της ταπεινής «ρκας» - γριάς για να δραπετεύσει. Που της την προσέφερε αυτοθυσιαστικώς απλόχερα: «Μπορώ το γαίμαν μου να σιονώσω, μα δεν σε ‘φήννω μεσ’ την Τουρτζιάν, μπορώ τον κόσμον να τον χαλάσω, για να ‘βρω τρόπον να σε ‘ποσπάσω»….

Σ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Α τα δημοσιεύματα:

(1) ΑΒΕΡΩΦ πρόεδρος ΔηΣυ κι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Ν. Αναστασιάδη, εφημερίδα «Αλήθεια» σελ. 6: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ και το Πλαίσιο Γκουτέρες.

(2) ΑΝΤΡΟΥ - ΑΚΕΛ η «Χαραυγή» (σελ.3): Σπεύδει να επικρίνει τον Αναστασιάδη ότι: «Για το Πλαίσιο Γκουτέρες, ωστόσο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ούτε και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και με οποιονδήποτε επίσημο τρόπο»…

ΒΑΣΙΛΗΣ Μιχαηλίδης: «Θεέ μου τζιαί στερέωννε τους λάς που πολεμούσιν». («Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου»….
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα