Τυφώνας Ίαν: Kόκκινος συναγερμός στη Φλόριντα και φόβοι για καταστροφές (VID)

Οι κάτοικοι στη Φλόριντα προετοιμάζονται με αγωνία με κάθε τρόπο από πιθανές παλιρροϊκές εκρήξεις, πλημμύρες και ανέμους καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Ίαν. Η καταιγίδα έχει ήδη καταστρέψει τη δυτική Κούβα και αναμένεται να ενταθεί πριν φτάσει στη Φλόριντα.

Διαβάστε επίσης: Ολόκληρη η Κούβα χωρίς ρεύμα μετά το χτύπημα του κυκλώνα Ίαν (ΒΙΝΤΕΟ): 

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η  περιοχή του κόλπου της Τάμπα, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους,

είναι από τα πιο ευάλωτα μέρη στις ΗΠΑ για σοβαρές πλημμύρες.

Η περιοχή θα μπορούσε να δει το πρώτο άμεσο πλήγμα από μεγάλο τυφώνα από το 1921.

I'm not sure how many truly grasp what just happened tonight with Hurricane #Ian. It went through a full eyewall replacement cycle, hardly blinked, grew by 50% (as measured by its RMW), and delivered the 3rd highest storm surge since 1913 to Key West in the process. Just wow. pic.twitter.com/UmbuA8gJ7v

— Michael Lowry (@MichaelRLowry) September 28, 2022

"Έχουν περάσει περίπου 100 χρόνια από τότε που η Τάμπα είχε ένα άμεσο χτύπημα. Απλώς ήταν τυχεροί εδώ και πολύ καιρό", δήλωσε ο Έρικ Σάλνα, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για τους Τυφώνες.

Το χαμηλό υψόμετρο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και ο μεγάλος πληθυσμός αυξάνουν τον κίνδυνο ενός καταστροφικού παλιρροϊκού κύματος. Η περιοχή της Τάμπα έχει και τις τρεις, σύμφωνα με τον κ. Salna.

Εάν χτυπηθεί άμεσα, η περιοχή θα μπορούσε να είναι «μη αναγνωρίσιμη» τις επόμενες δύο ημέρες, είπε.

Ο τυφώνας Ian - αυτή τη στιγμή μια  καταιγίδα  τρίτης κατηγορίας , με ανέμους έως και 195 χλμ./ώρα (120 μίλια/ώρα) - προβλέπεται να δυναμώσει καθώς κινείται βόρεια προς τη Φλόριντα, περνώντας πάνω από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού καθ' οδόν.

Ανεμοστρόβιλοι έχουν παρατηρηθεί στη νότια Φλόριντα, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς ο Ίαν πλησιάζει στην ακτή. Οι άνεμοι θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 140 μίλια την ώρα πριν φτάσει στην ξηρά.

Water is already over the sea wall in Key West. Storm surge here will peak at 2-4 feet. Highest wind gusts could range 60-70mph tonight. #HurricaneIan pic.twitter.com/eGHTHpBXgS

— Brandon Orr (@BrandonOrrWPLG) September 27, 2022

Ο Ίαν είναι πιθανό να χάσει ταχύτητα καθώς πλησιάζει στη Φλόριντα, παρατείνοντας ουσιαστικά τα αποτελέσματα της καταιγίδας και φτάνοντας  έως και 20 ίντσες (1,6 πόδια) βροχής σε ορισμένες περιοχές.

Ζωντανή μετάδοση από FOX 

Και αν όντως χτυπήσει την Τάμπα, θα χτυπήσει μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πολιτείας.

Τα τελευταία 50 χρόνια, η ανάπτυξη έχει εκτοξευτεί κατά μήκος της ακτογραμμής των σχεδόν 700 μιλίων (1.1200 χλμ.) της περιοχής της Τάμπα, με ανθρώπους και κτίρια διάσπαρτα κατά μήκος της ως επί το πλείστον χαμηλής παραλίας.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα σε πολλές παράκτιες πόλεις και πόλεις έχουν αρχίσει να εκκενώνονται, με την αστυνομία να πηγαίνει πόρτα-πόρτα σε ορισμένες περιοχές και να παρακαλεί τον κόσμο να φύγει. Η δήμαρχος του Tampa Bay Jane Castor δήλωσε την Τρίτη ότι η πόλη θα εφαρμόσει επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας για τους υπόλοιπους κατοίκους.

«Η συνεχής ανησυχία μου είναι η υποεκκένωση», είπε ο κ. Όλσον. «Οι άνθρωποι λένε ότι θα μείνουν εκεί και θα το περιμένουν, απλά με τρομάζει».

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων είπε ότι υπάρχει 100% πιθανότητα να προκληθούν ζημιές στους ανέμους και το νερό κατά μήκος της δυτικής ακτής της Φλόριντα, εκδίδοντας προειδοποίηση τυφώνα πλάτους 175 μιλίων, από την παραλία Bonita στο νότο μέχρι τον ποταμό Anclote, βόρεια της Τάμπα.

Οι κάτοικοι αγόραζαν χύμα μπουκάλια νερού, ανέβαζαν παράθυρα και μετακινούσαν έπιπλα κήπου μέσα. Σχολεία και πανεπιστήμια έχουν επίσης ακυρώσει τα μαθήματα για την εβδομάδα.

Θεματικά πάρκα όπως το Disney World, το Sea World και το Busch Gardens στην Τάμπα κλείνουν καθώς η καταιγίδα υποχωρεί, ενώ η Nasa ανέβαλε την εκτόξευση ενός πυραύλου σελήνης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

Η ελπίδα για τους κατοίκους της Τάμπα είναι ότι η καταιγίδα κινείται ελαφρώς νότια, φτάνοντας στην ξηρά στη λιγότερο πυκνοκατοικημένη περιοχή Φορτ Μάγιερς

Keywords
Τυχαία Θέματα