Τσίπρας: Να ξανασχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης

Σε μια ομιλία επικεντρωμένη στο μέλλον της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας, από τον λόφο της Πνύκας, υποστήριξε την ανάγκη για «ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη», με στόχο να επανέλθουν οι αρχές της αλληλεγγύης και της ισονομίας μεταξύ κρατών και πολιτών.

Προλογίζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης και υποστήριξε τον εκδημοκρατισμό της

ευρωζώνης καθώς, όπως είπε: «Μπορούμε να πετύχουμε τη δημοσιονομική ενοποίηση εφόσον πετύχουμε την πολιτική και οικονομική ενοποίηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε την πρόταση που διατύπωσε νωρίτερα ο κ. Μακρόν για θέσπιση θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι απαραίτητος είναι και ένας κοινός υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης αλλά και ένα Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης χρειάζεται μια οργανική ενότητα, η οποία «δεν μπορεί να υπάρξει όσο παραμένει μόνο νομισματική, και όχι και οικονομική ένωση. Δηλαδή όσο, εν τέλει, δεν μετασχηματίζεται και σε πολιτική ένωση».

«Η πρόσφατη οικονομική κρίση μετεξελίχτηκε σε κρίση πολιτικής, διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών και πολιτών στο εσωτερικό και απομάκρυνε αποφάσεις. Με μεγάλη ταχύτητα περάσαμε από την Ευρώπη πολιτών στην Ευρώπη των συμφερόντων και των τεχνοκρατών», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε «να επανασχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης», προσθέτοντας ότι «είναι πολιτική υποχρέωση της γενιάς μας». Περιγράφοντας την Ευρώπη του μέλλοντος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μόνο στηριγμένη στους λαούς και στα εκατομμύρια των Ευρωπαίων της εργασίας και της δημιουργίας, θα μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο που επιβάλλεται.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στη ρήση του Μάρξ ότι η κομμούνα του Παρισιού ήταν μια «έφοδος στον ουρανό», υποστήριξε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη είναι «μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική, ειρηνική έφοδο. Αλλά έφοδο στη γη, όχι στον ουρανό. Στα πραγματικά καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων που αναζητούν λύσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα