Τσίπρας - Αναστασιάδης και τα όρια

Στις 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες καθορίζεται ο άξονας κινήσεων Αθηνών - Λευκωσίας για εγγυήσεις και ασφάλεια
Δυσαρεστημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από πολιτικούς κύκλους, που υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι προβληματικές και ξεκαθαρίζει ότι είναι άριστες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται Αθήνα

και Λευκωσία όσον αφορά το ζήτημα της συνεννόησης στο καυτό θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Χθες, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης στην Ιερουσαλήμ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχαν μια σύντομη συνάντηση και συμφώνησαν όπως συναντηθούν στις 14 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, την παραμονή της Συνόδου των ηγετών της Ε.Ε.

Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός. Ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου κοινού πλαισίου στρατηγικής, με βάση το οποίο θα κινηθεί τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Αναστασιάδης στην Πολυμερή της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη. Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των δύο ηγετών δεν είναι τυπική αλλά αναμένεται να καθοριστεί πολύ συγκεκριμένα η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, πριν από τη συνάντηση που ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση των Βρυξελλών θα συμμετάσχουν επίσης και οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς. Η ελληνική πλευρά περιμένει από την Τουρκία για να καθοριστεί η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν καθώς την θεωρεί κομβική, ώστε να φανούν και οι προθέσεις της Άγκυρας στο ζήτημα των εγγυήσεων.

Παράλληλα μια συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν ευνοείται και από τα Η.Ε., που δεν θα ήθελαν η πολυμερής της Γενεύης να καταλήξει σε ναυάγιο.

ΠτΔ: Πλήρης συνεννόηση με την Αθήνα
Στο περιθώριο της τριμερούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ερώτηση της «Σ» πώς σχολιάζει τις αναφορές για προβλήματα στις σχέσεις με την Αθήνα, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το συγκεκριμένο γεγονός, τονίζοντας χαρακτηριστικά και με έμφαση ότι οι σχέσεις τόσο με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά είναι άριστες.

Την ίδια ώρα ελληνικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι η Ελλάδα πηγαίνει στην πολυμερή μόνο για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και για κανένα άλλο ζήτημα, μία θέση που βρίσκει σύμφωνη και τη Λευκωσία.

Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο γίνονται διαβουλεύσεις με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. να συμμετάσχουν στη πολυμερή της Γενεύης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Γαλλία έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την υπόθεση και μάλιστα τα αποτελέσματα δείχνουν να είναι ιδιαιτέρως θετικά, καθώς όλα δείχνουν ότι τελικώς και οι 5 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ζητήσουν να δώσουν το «παρών».

Ενδιαφέρον Νετανιάχου για εδαφικό - εγγυήσεις
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, το Κυπριακό ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες. Ο κ. Αναστασιάδης έκανε μια παρουσίαση της πορείας μέχρι αυτήν τη στιγμή και της προετοιμασίας που γίνεται ενόψει της συνάντησης της Γενεύης και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νετανιάχου ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τα ζητήματα των εγγυήσεων και του εδαφικού.

Αν υπάρξει συμφωνία στη Γενεύη, δημοψήφισμα σε 6 μήνες
Όπως όλα δείχνουν, ο κατοχικός ηγέτης θα πάει στη Γενεύη συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των κομμάτων που βρίσκονται στην ψευδοβουλή, κάτι άλλωστε που είχε πρωτοσυζητηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Τώρα που έχει καθοριστεί η πρόσκλησή μου ισχύει. Δεν υπάρχει αμφιβολία». Εάν τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα το επιθυμούν, θα είναι μαζί του στη Γενεύη, ανέφερε. Χρειάζεται πάντοτε η συλλογική κοινή λογική και είναι πολύ σημαντική η συμβολή του ενός προς τον άλλο για την ενότητα, πρόσθεσε.

Για να επιτύχει αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να κρατηθούμε μακριά από προκαταλήψεις και πρόωρα συμπεράσματα, σημείωσε ο κατοχικός ηγέτης, λέγοντας και πάλι ότι την τελική συμφωνία θα εξετάσει και αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι ο «λαός» στο δημοψήφισμα. «Βεβαίως στο τέλος της ημέρας, ως το άτομο που εκλέχθηκε με 60% από τον λαό, εγώ θα αναλάβω την ευθύνη. Δεν γίνεται αλλιώς». Το καθήκον που του ανέθεσε ο «λαός», πρόσθεσε, θα το φέρει εις πέρας σε διάλογο με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ετοιμασία που πρέπει να γίνει για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην τ/κ πλευρά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι εάν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα τον Γενάρη, θα χρειαστεί μια περίοδος 5-6 μηνών μέχρι το δημοψήφισμα και η προετοιμασία για την Ε.Ε. θα συνεχίζεται. Αλλά, πρόσθεσε, αυτή η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί μέσα σε 5-6 μήνες. «Γι' αυτό θα χρειαστούν μεταβατικές περίοδοι, κατά τις οποίες θα πρέπει να προετοιμαστούμε».

Για να κλείσει, συνέχισε, το χάσμα που υπάρχει με την ε/κ πλευρά, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. εδώ και 12 χρόνια, θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια η τ/κ πλευρά και περισσότερη στήριξη. Αυτά συζήτησε, είπε, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν και δηλώνουν ότι θα συμβάλουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα