Τσιελεπής: Χάσαμε το "αδιαίρετο" στην κυριαρχία

Λόγο για απώλεια του αδιαίρετου χαρακτήρα της κυριαρχίας στην Κύπρο, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, έκανε λόγο το στέλεχος του ΑΚΕΛ και επί σειρά ετών διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς Τουμάζος Τσιελεπής.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο και στην εκπομπή «Όλα στο φως», ο κ. Τσιελεπής ανέφερε ότι «στην Κοινή Διακήρυξη λέει η κυριαρχία θα είναι μία και μόνη και θα εκπηγάζει ισότιμα από τους Ε/κ και τους Τ/κ», προσθέτοντας ότι

επί τούτου, υπάρχουν γνωμοδοτήσεις οι οποίες διασφαλίζουν την εφαρμογή.

«Για το αν μοιράζεται ή όχι η κυριαρχία, να σας πω ότι, στα Κοινά Ανακοινωθέντα Χριστόφια-Ταλάτ, για τα οποία έγινε επίσης πολύς θόρυβος ότι ήταν καταστροφικά, η κυριαρχία δεν ήταν απλώς μία και μόνη. Ήταν μία, μόνη και αδιαίρετη. Το αδιαίρετο το χάσαμε, διότι θέλαμε νέο ανακοινωθέν. Τα έκανε ο Χριστόφιας, σίγουρα τα έκανε λάθος, πρέπει να τα κάνουμε καλύτερα…», δήλωσε.

Ερωτηθείς, αν, ως εκ τούτου, δεν υφίσταται πλέον το αδιαίρετο της κυριαρχίας, ο κ. Τσιελεπής απάντησε: «Είναι μια απώλεια αυτή, δεν είναι απώλεια απαγορευτική, γιατί το μία και μόνη σε ένα μεγάλο βαθμό μας κατοχυρώνει. Μένει ανοιχτό το να επαναφέρουμε την αδιαίρετη κυριαρχία, διότι η μία και μόνη κυριαρχία –υπάρχουν και τέτοιες θεωρίες στο συνταγματικό δίκαιο, όχι τόσο στο διεθνές όσο στο συνταγματικό- μπορεί και να διαιρείται μεταξύ των συνιστωσών πολιτειών της ομοσπονδίας. Είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, υπάρχει στην επιστήμη και φυσικό είναι να προσπαθούν να το επαναφέρουν».

Όπως τόνισε, η δική του συμβουλή, η οποία ήταν επί της ουσίας και συμβουλή του ΑΚΕΛ, ήταν «να μην δοκιμάσουμε να φύγουμε από το Κοινό Ανακοινωθέν. Θα είχαμε απώλειες. Εκεί που υπάρχουν συγκλίσεις οι οποίες είναι σωστές, είναι ικανοποιητικές για την πλευρά μας, δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να τις αλλάζουμε απλώς και μόνο για να λέμε ότι κάναμε κάτι διαφορετικό, διότι αυτό δεν οδηγεί σε καλύτερες συγκλίσεις αλλά μάλλον σε κάποιες απώλειες, που επαναλαμβάνω –θέλω να είμαι δίκαιος- δεν ήταν απαγορευτικές», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα