Μ. Τσέραρ: Κοινή λύση ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ δήλωσε πως τα κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να καταλήξουν σε μια κοινή λύση για την μεταναστευτική κρίση εντός εβδομάδων για να αποφευχθούν πιθανές διενέξεις μεταξύ χωρών.

«Δεν διαθέτουμε χρόνο μέχρι την άνοιξη για την εξεύρεση λύσης. Χρειαζόμαστε να καταλήξουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε μια λύση…σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να αναμένουμε διενέξεις μεταξύ χωρών», δήλωσε ο Τσέραρ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον

Ούγγρο ομόλογο του Βίκτορ Όρμπαν.

«Η κατάσταση βρίσκεται εντελώς εκτός ελέγχου και αυτό δεν έχει σε τίποτε να κάνει με την επίδειξη ανθρωπιάς, την κοινωνική ενσωμάτωση και την παροχή βοήθειας», πρόσθεσε.

Ο Όρμπαν από την πλευρά του πρότεινε την ανέγερση ενός φράχτη στα σύνορα της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

«Ας εκτραπούν οι προσφυγικές ροές όπου θέλουν, αλλά δεν περάσουν μέσα από την Ουγγαρία, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε παράλληλα ο Ούγγρος Πρωθυπουργός στο κρατικό ουγγρικό ραδιόφωνο Kossuth Radio

Η Yπουργός Εσωτερικών Βέσνα Γκέρκες Σνίνταρ της Σλοβενίας ανακοίνωσε χθες πως δεν θα επιτρέπει εφεξής την είσοδο στο έδαφός της μεταναστών και προσφύγων εξαιρουμένων μόνο εκείνων που σχεδιάζουν να ζητήσουν να τους χορηγηθεί άσυλο στην Αυστρία ή στη Γερμανία, δήλωσε σήμερα και πρόσθεσε ότι η Λιουμπλιάνα θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της.

Κατά τους περασμένους μήνες, η κυβέρνηση της Λουμπλιάνας έχει ανεγείρει ένα φράκτη μήκους περίπου 156 χιλιομέτρων στα νότια σύνορα της με την Κροατία για να διασφαλίσει την είσοδο των μεταναστών και προσφύγων αποκλειστικά από τα διασυνοριακά περάσματα που ελέγχουν οι αρχές.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Λουμπλιάνα θα ρίξει τον φράκτη μόλις επιτευχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση απέναντι στην μεταναστευτική κρίση.

Πάνω από 411.000 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική έχουν εισέλθει στη Σλοβενία από τα μέσα του Οκτωβρίου, όταν η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να κλείσει τα νότια σύνορά της με την Κροατία και ουσιαστικά ανάγκασε τους ανθρώπους αυτούς να διέρχονται μέσω του εδάφους της Σλοβενίας για να φθάσουν στην Αυστρία και βορειότερα στην Γερμανία και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα