Τσελίκ: Πρώτα σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μετά Πρωθυπουργοί

Σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ λέγοντας ότι αν φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο τότε θα υπάρξει συμμετοχή Πρωθυπουργών.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει ισχυρή θέληση για την επίτευξη μιας λύσης η οποία να βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες.

Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή του με τον

Φιλανδό ΥΠΕΞ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τη θέση της κυβέρνησης για το Κυπριακό την έχουν ανακοινώσει καθαρά και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, και ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

“Εμείς είπαμε ότι θα αντικρίσουμε θετικά μια λύση που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες δύο κοινοτήτων. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το θέμα., το είπα και στον αξιότιμο Υπουργό μας, η θέση του Προέδρου μας και της κυβέρνησής μας είναι η ίδια. Σε αυτές τις παραμέτρους ο Πρόεδρός μας το είπε και τότε ότι “εμεις θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά’ και η διαδικασία έτσι ξεκίνησε. Και μάλιστα ήμασταν στο Νταβός, ο αξιότιμος Πρόεδρός μας ήταν Πρωθυπουργός, ενώ μιλούσε με τον Κόφι Ανάν δεν φαινόταν πολύ πρόθυμος ο Κόφι Ανάν.

‘Εγώ προσπάθησα πολλές φορές και δεν αποφάσισα αν θα προσπαθήσω ξανά ή όχι’, είχε πει. Τότε ο Πρωθυπουργός μας τον ενεθάρρυνε λέγοντάς του ‘εμείς είμαστε υπέρ της λύσης και εγώ υποστηρίζω μια διαδικασία στο πλαίσιο πλαίσιο φόρμουλας win-win’.

Όταν πήγαμε και ο κ. Καραμανλής ήταν εκεί. Η ελληνική πλευρά ήθελε να μεταθέσει τις διαπραγματεύσεις σε μια συγκεκριμένη περίοδο και να τις αναβάλει για μια περίοδο αργότερα. Τότε ο Πρόεδρός μας είπε ‘όχι, να συνεχίσουμε’ και επέμεινε στη συνέχεια πολλές φορές ο Πρόεδρός μας ‘οτι ‘πρέπει να συνεχίσουμε και να φτάσουμε σε μια λύση’ και κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις και οδηγηθήκαμε σε δημοψήφισμα”, είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “κανείς δεν μπορεί να έχει μια προσέγγιση του τύπου ότι η νότια Κύπρος είναι κράτος της ΕΕ και επομένως ο βορράς θα συμμετάσχει στον νότο”. Αν υπάρξει τέτοια προσέγγιση είναι λάθος. Από εδώ πηγάζει μάλιστα η θέση μας ότι χωρίς να έχουν επιλυθεί τα προβλήματα διοίκησης της νοτίου Κύπρου είναι λάθος να ενταχθεί στην ΕΕ. Η θέση μας ήταν πρώτα να υπάρξει λύση και μετά να μπει στην ΕΕ το νέο κράτος. Χθες ο αξιότιμος Πρωθυπουργός μας έκανε μια δήλωση για το πως θα είναι οι σχέσεις τη Τουρκίας με την ΕΕ σε περίπτωση λύσης. Μέχρι σήμερα διατηρήσαμε τη θέση μας και θα συνεχίσουμε να την διατηρούμε”, ανέφερε.

Για το επίπεδο συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “πρώτα θα γίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και αν μπορέσουν να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο θα συμμετάσχει κα η Τουρκία σε επίπεδο Πρωθυπουργού μας στην περίπτωση που έρθουν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βρετανίας. Εκεί θα υπάρξει εκπροσώπηση σε επίπεδο Πρωθυπουργού μας. Τώρα κοιτάμε αν σε αυτό το το επίπεδο υπάρχει η ωριμότητα για να υπάρξει συμμετοχή σε επίπεδο Πρωθυπουργών”.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι “αναμφίβολα δεν είναι σωστό να τίθεται ενώπιον της Τουρκίας μια εικόνα όπως εάν αυτή η υπόθεση θα υπάρξει πρόοδος στην ΕΕ. Η Τουρκία είναι ένα μεγάλος κράτος και δεν υπάρχει όραμα όταν οι σχέσεις μιας μεγάλης ευρωπαϊκής δύναμης με την ΕΕ εξαρτώνται από το βέτο της νοτίου Κύπρου. Ούτε η νότια Κύπρος έχει όφελος, ούτε η ΕΕ. Εμείς το γνωρίζουμε και αυτό και οι πραγματικότητες είναι εκεί καθαρές. Γνωρίζουμε και ότι τις πιο πολλές φορές άλλες χώρες κρύβονται πίσω από το βέτο της Κύπρου και πρέπει να ξεπεραστεί αυτό αλλά με ψυχραιμία και διατηρώντας την θέλησή μας παρακολουθούμε αυτές τις διαπραγματεύσεις και θα συνεχίσουμε να τις παρακολουθούμε”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα