Τσελικ: Η ΕΕ να δει την πραγματικότητα στην Κύπρο

Το θέμα της ελληνικής Navtex επανάφερε πάλι ο Ομέρ Τσελίκ, o εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, μετά την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής υπό τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο Κυπριακό.

«Παρά το όραμα που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης και την θετική προσέγγιση του προέδρου μας για την εξεύρεση μιας πιο μετριοπαθούς λύσης για την επίλυση των ζητημάτων μας στο μέλλον, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα τείνει να συνεχίζει την πολιτική έντασης.

Σύμφωνα με την συμφωνία των

Αθηνών (σ.σ. μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ), η στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο σταματά κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Η Ελλάδα, ωστόσο, κήρυξε μια συγκεκριμένη περιοχή στο Αιγαίο περιοχή για στρατιωτική εκπαίδευση, μη συμμορφούμενη με την συμφωνία της Αθήνας, που υπογράφηκε το 1988. Και αυτό είναι αντίθετο τόσο με την προσέγγιση που πρότεινε ο Μητσοτάκης στην συνάντηση με τον πρόεδρό μας, όσο και με την συμφωνία των Αθηνών. Μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, η Τουρκία δεν είχε προγραμματίσει καμία στρατιωτική δραστηριότητα. Δυστυχώς, η Τουρκία ανακοίνωσε navtex ύστερα από την εικόνα που προέκυψε.

Αυτό που πρέπει να δει ολόκληρος ο κόσμος είναι ότι οι μικρο-εντάσεις και όλες οι εντάσεις πηγάζουν από την ελληνική πλευρά. Οι ηγέτες της ΕΕ μιλούν για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Ο πρόεδρός μας τους υπενθυμίζει ότι αυτά πρέπει να τα πουν στην Ελλάδα», είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Αναφερόμενος στην σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, επανέλαβε ότι η Ευρώπη υιοθετεί ακριβώς τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και ότι δεν υπήρξε τίποτα θετικό στο κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία.

«Δίνεται έμφαση στην σημασία της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλά, όταν κοιτάζουμε τα άλλα μέρη της έκθεσης, δεν προκύπτει μια θετική εικόνα. Η Τουρκία έχει κάνει και με τα παραπάνω πράγματα για να ξεκινήσει διάλογος. Η ΕΕ δεν συμπεριέλαβε τίποτα θετικό σε αυτό το έγγραφο, ούτε την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης. Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια θετική ατζέντα, η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης θα πρέπει να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα. Δυστυχώς, ακόμη και εδώ, βλέπουμε ότι δεν μπορεί να ληφθεί μια συγκεκριμένη απόφαση. Υπάρχει μια εικόνα συνεχούς αναβολής. Ορισμένες χώρες ακολουθούν τακτική καθυστέρησης. Ορισμένες χώρες είναι ειλικρινείς, αλλά υπάρχει έλλειψη βούλησης. Μερικά μέλη θέλουν επίσης να αναγκάσουν την Τουρκία να κάνει παραχωρήσεις, εκμεταλλευόμενες το ότι είναι μέλη της ΕΕ.

Τα σχετικά ψηφίσματα της συνόδου κορυφής που σχετίζονται με την Κύπρο δεν υιοθετούν μία δίκαιη προσέγγιση. Δεν είναι παρά η ακριβής έκφραση των ελληνο-Ε/Κ θέσεων. Υπογραμμίζουμε ότι η ΕΕ πρέπει να δει για άλλη μια φορά τις πραγματικότητες στο νησί, και ότι υπάρχει ένα κράτος που ονομάζεται ΤΔΒΚ και μια κοινωνία που μοιράζεται ίση θέση με τους Ελληνοκύπριους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη:

Στήνει παγίδες η Τουρκία-«Στόχος ο διχασμός ανάμεσα στον Κυπριακό Ελληνισμό»

«Δύο κράτη» στη σκιά του «Αετού της Ανατολής»

Keywords
Τυχαία Θέματα