Τσαβούσογλου:Η μειονότητα Δ.Θράκης είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει

Στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, απαντά με ένα αυστηρό μήνυμα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επειδή χαρακτήρισε τη μειονότητα της δυτικής Θράκης «Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη. 

Αναρτώντας μήνυμα στο λογαριασμό του στο τουίτερ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει:

«Ο πρόεδρος μιας χώρας που λέει ότι αποτελεί το λίκνο της δημοκρατίας αποκάλεσε πάλι τη Μουσουλμανική Τουρκική μειονότητα Ελληνική Μειονότητα,

παρά τις δεκάδες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πείτε ό,τι θέλετε… Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι εδώ  και αιώνες τουρκική και τουρκική θα παραμείνει».

Στις 16 Φεβρουαρίου ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκεπτόμενος τη δυτική Θράκη είχε χαρακτηρίσει σε ομιλία του τη μειονότητα «Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σημειώσει ότι, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, η μειονότητα της Θράκης έχει μόνο θρησκευτική ταυτότητα, ενώ αντίστοιχα η μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη έχει χαρακτηριστεί ως εθνική μειονότητα.

Μάλιστα, το γεγονός ότι αποκάλεσε τη μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη ως «Ελληνική» (Yunan) και όχι «Ρωμέικη» (Rum), όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι και αναγράφεται και στη Λωζάνη, ενόχλησε επίσης την τουρκική ηγεσία και τα ΜΜΕ της γείτονος.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, με μήνυμά του στο twitter χαρακτήρισε τη δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου «ρατσιστική προσέγγιση».

«Η Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη αποτελεί μία ιστορική πραγματικότητα. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα. Το να λες τη Μουσουλμανική Τουρκική Μειονότητα «Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα» αποτελεί ρατσιστική προσέγγιση. Όσοι προσπαθούν να αλλάξουν τις ιστορικές αλήθειες για την Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Η συνέχιση μίας τέτοιας ρατσιστικής συμπεριφοράς, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την Ελλάδα, μας λυπεί.

Καλούμε τους πάντες να σέβονται τις ιστορικές αλήθειες και τις δημοκρατικές αξίες. Όσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης ως «απειλή» και «επικίνδυνη», βλάπτουν τη δική τους δημοκρατία. Η ταυτότητα της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα. Η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης αποτελεί έναν μεγάλο πλούτο για την ελληνική Δημοκρατία. Απόψεις περί του αντιθέτου αποτελούν κακά παραδείγματα ρατσισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα