Τσαβούσογλου: Οι ε/κ γεωτρήσεις και η άδικη κατανομή πλούτου πυροδοτούν ένταση

Το θετικό κλίμα με την Ελλάδα επιβεβαιώνει κι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το «λιώσιμο των πάγων» που ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ιστορικά προβλήματα με την Ελλάδα, ωστόσο μπορούν να γίνουν συνομιλίες προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα ώστε να αποφευχθεί η ένταση.

«Πετύχαμε

ένα θετικό κλίμα με την Ελλάδα. Πρώτον, για να είναι μόνιμη η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αποφεύγονται βήματα που αυξάνουν την ένταση. Δεύτερον, υπάρχουν ιστορικά προβλήματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να συμβιβαστούμε ή να λύσουμε. Θα πρέπει να υπάρχει ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας για την επίλυσή τους. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα πρέπει τώρα να είναι προσανατολισμένες σε αποτελέσματα. Έχουν διαπιστωθεί ποια είναι τα προβλήματα. Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Οι έρευνες των Ε/Κ είναι πάντα πηγή έντασης

Αναφερόμενος και στο Κυπριακό, ο Τούρκο υπουργός Εξωτερικών το κατέταξε ως δεύτερο μεγάλο ζήτημα και δήλωσε ότι οι γεωτρήσεις της ε/κ πλευράς είναι εκείνες που πάντα πυροδοτούν την ένταση.

«Το δεύτερο θέμα βέβαια είναι το Κυπριακό. Τόσο η μη δίκαιη κατανομή του πλούτου των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, η μη κατανομή του εισοδήματος, όσο και οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εκεί κατά καιρούς. Οι αδειοδοτήσεις των Ελληνοκυπρίων και η απουσία μόνιμης λύσης στην Κύπρο είναι πάντα πηγή έντασης».

«Κάλεσα τον Σούκρι στην Τουρκία»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε ακόμη και για πλήρη εξομάλυνση με την Αίγυπτο, μια χώρα με την οποία οι σχέσεις είχαν διακοπεί για πάνω από 10 χρόνια.

«Υπήρξε μια μικρή προσέγγιση μετά το σεισμό. Η επίσκεψη στην Αίγυπτο ήταν γόνιμη. Εκτός από τις πολιτικές σχέσεις, οι οικονομικές σχέσεις, το εμπόριο και οι επενδύσεις δεν υπήρξαν ποτέ πρόβλημα. Υπήρχαν κάποια προβλήματα με την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά αυτά δεν προκλήθηκαν από εμάς. Οι σχέσεις έχουν προχωρήσει σε όλους τους άλλους τομείς. Εργαζόμαστε για την πλήρη εξομάλυνση των πολιτικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αίγυπτο, προσκαλέσαμε τον Σάμεχ Σούκρι στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Σε αυτή τη συνάντηση, εάν η συνάντηση των ηγετών θα καθυστερήσει, μπορούμε να λάβουμε απόφαση για τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών. Η ομαλοποίηση της πολιτικής διαδικασίας με αυτή την έννοια είναι επίσης σημαντική», δήλωσε.

Δεν υπάρχει αδιέξοδο στα F-16 – Παράδειγμα η Ελλάδα

Θετικός προσπάθησε να εμφανιστεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ως προς τη διαδικασία της απόκτησης εκσυγχρονισμένων F-16.

«Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πλήρες μπλοκάρισμα. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες. Είναι αποφασισμένοι να δώσουν στην Τουρκία F-16 ή τα απαραίτητα κιτ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροσκαφών. Υπάρχουν κάποιοι στο Κογκρέσο που είναι αντίθετοι, αλλά γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες και προς αυτούς που είναι αντίθετοι».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων για να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αυτή είναι η μόνη εναλλακτική της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να άρει τις τρέχουσες αντιρρήσεις. Όλα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου. Πριν από ένα μήνα, πιστεύατε ότι ήταν δυνατόν να φτάσουμε στο στάδιο που έχουμε φτάσει με την Ελλάδα;», είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα πάλι την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα