Τσαβούσογλου: Θα απαντήσουμε στα τρυπάνια της ΕΝΙ-ΤΟΤΑL

Νέες απειλές κατά του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συμφωνα με δημοσίευμα της Xουριέτ, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία και η «Τουρκική Κύπρος», όπως αποκάλεσε το κατοχικό καθεστώς, θα απαντήσουν συντονισμένα σε ένα γαλλοϊταλικό τρυπάνι στα νοτιοανατολικά της Κύπρου και στις διεθνείς συμφωνίες της

Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ορισμένα οικόπεδα που η ελληνική Κύπρος ανοίγει στις λεγόμενες διεθνείς προσφορές, διασταυρώνονται με την υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου της χώρας μας", δήλωσε, προσθέτοντας «Εκφράζουμε σε κάθε περίπτωση ότι με κανένα τρόπο δεν θα κλείσουμε τα μάτια στις ενέργειες των Ε/κ στα οικόπεδα που έρχονται σε αντίθεση με τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ. Θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση σε συντονισμό με την τ/κ κυβέρνηση».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στις πρόσφατες γεωτρήσεις της ΤΟΤΑL στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, τις οποίες χαρακτήρισε ως αποτυχημένες. Επιπλέον, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εxxon Mobil, η οποία, στις 6 Σεπτεμβρίου, είπε ότι εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018 θα προβεί σε γεωτρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται πως οι εργασίες του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού έχουν ήδη αρχίσει.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η ανακάλυψη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο να διασφαλίσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Παράλληλα, ωστόσο, η Τουρκία προβαίνει σε νέο μπαράζ παράνομων Navtex και Νόταμ, από την Τουρκία, στα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα