Τσαβούσογλου: Συνομιλίες μόνο μέσα σε νέες παραμέτρους

Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στις δυο πλευρές του νησιού, οι συνομιλίες στο Κυπριακό μπορούν να συνεχιστούν μόνο «μέσα σε νέες παραμέτρους», δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτό που είδαμε πέρυσι (στις συνομιλίες στο Crans Montana), είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα φθάσουν ποτέ σε μια λύση κάτω από αυτό το πλαίσιο. Με κάποιο τρόπο, αυτό ομολόγησαν [κατά τις συνομιλίες στην Ελβετία]», είπε.

Πάντως,

δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για λύση εκτός των υφιστάμενων παραμέτρων του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, πριν από ένα μήνα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, είπε «Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε μια λύση μέσα σε αυτές τις παραμέτρους. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε με την ΤΔΒΚ στο τι θα κάνουμε, ποια βήματα θα κάνουμε από τώρα και στο εξής. Τώρα, υπάρχουν εκλογές τόσο στον βορρά όσο και στον νότο. Δεν υπάρχει νόημα στη συζήτηση αυτού του θέματος πριν τις εκλογές. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για εκλογικούς σκοπούς, είναι θέμα εθνικής πολιτικής».

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι μετά τις εκλογές η Άγκυρα θα εργαστεί προς την κατεύθυνση προώθησης του ψευδοκράτους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Τσαβούσογλου, κατά τις κρίσιμες εκείνες μέρες των συνομιλιών στην Ελβετία, χαρακτήρισε «Ανόητες και εκτός πλαισίου» τις προτάσεις που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίρπας, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία για την τριμερή με την Ιορδανία, εξέφρασε την ευχή η Τουρκία να επανέλθει στον διάλογο, εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα