Τσαβούσογλου: Ο EastMed είναι μια πολιτική κίνηση

Ο EastMed είναι μια πολιτική κίνηση υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως χρειάζεται μια κοινή συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο και πως από αυτήν θα βγουν κερδισμένοι και οι Ε/κ. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι βλέπει το θέμα της Λιβύης από ένα στενό παράθυρο και πως ο μόνος λόγος που θέλει να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Βερολίνου είναι για να θέσει το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας

με τη Λιβύη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η στάση της Ελλάδας είναι ανώριμη.

Για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “οι εργασίες μας συνεχίζονται σε δύο περιοχές”. “Η πρώτη σε οικόπεδο μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτό συγκρούεται με περιοχή που έχει αδειοδοτήσει ο ‘ε/κ τομέας’. Εμείς αυτά δεν τα διαπραγματευόμαστε. Κανείς δεν φέρει αντίρρηση ότι εδώ έχουν δικαιώματα και οι Τ/κ".

Είπε ακόμη ότι "ο ‘ε/κ τομέας’ τον οποίο έχει κακομάθει η ΕΕ συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότες γεώτρησης. Το γεωτρύπανό μας ολοκληρώνοντας τις εργασίες γεώτρησης νοτίως της Καρπασίας πήγε στο τεμάχιο 8. Εδώ είναι περιοχές που ο ‘ε/κ τομέας’ έδωσε άδεια".

"Πραγματικά αυτό που πρέπει να γίνει εδώ είναι μια κοινή συμφωνία. Τότε όλοι θα κερδίσουν. Και από τη συνεργασία με την Τουρκία θα κερδίσει και ο ‘ε/κ τομέας’ καθώς ο μόνος δρόμος για να πάνε οι υδρογονάνθρακες στη διεθνή αγορά είναι η Τουρκία. Πέραν αυτού, οποιαδήποτε συμφωνία, όπως ο EastMed είναι μια πολιτική κίνηση μόνο και δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Όλες οι πλευρές άλλωστε το αποδέχονται αυτό” ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Όπως είπε, στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας μπορεί να γίνουν κοινές εργασίες και με την Ιταλία και με άλλες χώρες. “Όπως έχουμε πει, με όλες τις χώρες πλην του ‘ε/κ τομέα’ είμαστε έτοιμοι για συνεργασία”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: “Αλλά να μας συγχωρέσουν, όμως η Τουρκία δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, είμαστε παρόντες και στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι”.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα