Τσαβούσογλου: Η Ουκρανία θέλει να γίνει εγγυήτρια χώρα η Τουρκία

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό και τον Ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, σε μια περίοδο που η ειρήνη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

«Ευχή μας είναι να αποκατασταθεί ξανά η ειρήνη στην περιοχή μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να λειτουργήσει η διπλωματία ανάμεσα στην Ρωσία και στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Ζελένσκι: «Δεν γίναμε σκλάβοι, πολεμάμε 15 ημέρες-Οι

Ρώσοι είναι τέρατα»

Στο μεταξύ, η Milliyet γράφει επίσης ότι μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου είπε ότι κατά την συνάντηση η Τουρκία επεσήμανε την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης και ότι υπάρχει η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. Είπε και τα εξής:

«Τονίσαμε ειδικά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος από την Μαριούπολη. Η Ρωσία έχει εισέλθει σε αυτές τις περιοχές. Αν δεν γίνει συντονισμός στο πεδίο, μπορεί να αντιμετωπίσει κίνδυνο η ζωή των αμάχων που θα εκκενώσουν την περιοχή. Αυτή η συνάντηση είναι μια σημαντική αρχή. Φέρει την ιδιαιτερότητα να είναι η πρώτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών μετά την έναρξη των συγκρούσεων. Αναφέρθηκε σε αυτή την συνάντηση και η πραγματοποίηση συνάντησης σε επίπεδο ηγετών. Σε αυτή την συνάντηση ελέχθη ότι ο Ζελένσκι θέλει να συναντηθεί με τον Πούτιν και ότι ο Πούτιν ως θέμα αρχής δεν αντιτίθεται στη συνάντηση με τον Ζελένσκι. Υπενθυμίζοντας το επείγον της κατάστασης προς την πλευρά της Ουκρανίας, επισημάναμε ότι είναι σημαντικό να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και όχι το μέρος που θα διεξαχθούν. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή την διαδικασία. Σκοπός μας η εκ νέου διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας

Οι πλευρές υποστήριξαν τις θέσεις τους, όμως δεν ήταν μια συνάντηση που οδήγησε σε ένταση, δεν ανέβηκαν οι τόνοι. Σε αυτή την συνάντηση που έγινε για πρώτη φορά σε επίπεδο υπουργών, κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ηγετών. Θέλουμε να συνεχιστούν αυτές οι συναντήσεις. Ως Τουρκία θέλουμε να τις φιλοξενήσουμε ξανά. Βλέπουμε ότι συνεχίζεται η εμπιστοσύνη και των δύο πλευρών προς εμάς

Κανείς δεν περίμενε να λυθούν όλα τα προβλήματα από αυτή την συνάντηση. Όμως, έπρεπε να γίνει μια τέτοια αρχή.  Πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί αποτέλεσμα με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο μέλλον.

Υπάρχουν πολλά θέματα που διαπραγματεύονται μεταξύ τους η Ρωσία και η Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της ουδετερότητας. Στο τραπέζι υπάρχει και η υπογραφή μιας περιεκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Υπάρχει το σημείο του να γίνουν εγγυήτριες πολλές χώρες. Μια από αυτές είναι και η Τουρκία. Η Ουκρανία θέλει να γίνει εγγυήτρια η Τουρκία».    

#CANLI Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya'daki tarihi zirve sonrası açıklamalarda bulunuyor. https://t.co/S4ner5KIxS

— Yeni Şafak (@yenisafak) March 10, 2022
Keywords
Τυχαία Θέματα