Τροπολογίες Γερουσιαστή Μενέντεζ για Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν

Ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ανακοίνωσε σήμερα δύο από τις τροπολογίες εξωτερικής πολιτικής που καταθέτει στον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης (NDAA).

Ως το κύριο μέσο για την έγκριση αμυντικών δαπανών για το έτος 2022, οι προτεινόμενες αλλαγές του Προέδρου Μενέντεζ στο NDAA επιδιώκουν να βελτιώσουν σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια από τη διάδοση του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών

(UAV) της Τουρκίας. καθώς και για την αποτροπή περαιτέρω εξαιρέσεων για την παράκαμψη του νόμου του 1992 που απαγόρευε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Με την τροποποίηση 907 απαγορεύει τη συνέχιση της χρήσης απαλλαγής από την εξαίρεση του άρθρου 907 του νόμου. Το άρθρο 907, το οποίο ισχύει από το 1992, απαγορεύει την περισσότερη βοήθεια προς την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν μέχρι να λάβει αποδεικτικά μέτρα για να σταματήσει όλους τους αποκλεισμούς και άλλες επιθετικές χρήσεις βίας κατά της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν προφανώς δεν έχει λάβει αυτά τα μέτρα, ωστόσο η βοήθεια προς αυτήν την κυβέρνηση έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια.

«Καθώς το καθεστώς στο Μπακού, με την υποστήριξη της Τουρκίας, συνεχίζει να επιλέγει έναν δρόμο βίας αντί για μια ειρηνική διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αυτή και όλες οι μελλοντικές διοικήσεις πρέπει  να σταματήσουν αυτού του είδους τη βοήθεια και να σεβαστούν πλήρως το άρθρο  907 του νόμου», είπε ο κ. Μενέντεζ. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου για να βεβαιωθώ ότι το φετινό NDAA θα συνεχίσει να προωθεί τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ενώ χρησιμοποιεί με συνέπεια τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών», πρόσθεσε..  

Η επόμενη τροποποίηση αφορά το Πρόγραμμα Drone της Τουρκίας. Εξουσιοδοτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πενταγώνο να κάνουν αναφορά σχετικά με τις εξαγωγές τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το 2018 και εάν αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιέχουν εξαρτήματα ή τεχνολογία που κατασκευάζονται από εταιρείες των ΗΠΑ. Η τροποποίηση απαιτεί επίσης από το κράτος να καθορίσει εάν οι εξαγωγές της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων ή οποιουδήποτε άλλου νόμου ή κυρώσεων των ΗΠΑ.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στον περσινό πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Έκτοτε, η Πολωνία, το Μαρόκο και η Ουκρανία αγόρασαν τα Bayraktar TB2 και αρκετές άλλες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως η Αγκόλα, η Αιθιοπία, ο Νίγηρας, η Νιγηρία και η Ρουάντα.

«Οι πωλήσεις drone της Τουρκίας είναι επικίνδυνες, αποσταθεροποιητικές και απειλούν την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο Μενέντεζ. «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποτελούν μέρος αυτής της διαδικασίας και αυτή η τροπολογία είναι μια αναγνώριση ότι πρέπει να αποτρέψουμε τα αμερικανικά μέρη από το να συμπεριληφθούν σε αυτά τα τουρκικά όπλα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα