Τρομάζει το μέγεθος των εκπομπών μεθανίου από το Τουρκμενιστάν - Οι επιπτώσεις

Οι διαρροές μεθανίου από τα δύο κύρια πεδία ορυκτών καυσίμων του Τουρκμενιστάν προκάλεσαν περισσότερη παγκόσμια θέρμανση το 2022 από ό,τι το σύνολο των εκπομπών άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψαν δορυφορικά δεδομένα.

Οι εκπομπές των ισχυρών αερίων του θερμοκηπίου από την πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρα είναι «εκπληκτικές» και ένα «εξοργιστικό» πρόβλημα που θα πρέπει να είναι εύκολο να επιλυθεί, είπαν ειδικοί στον Guardian.

Τα

στοιχεία που παρήγαγε ο Kayrros για τον Guardian διαπίστωσαν ότι το δυτικό πεδίο ορυκτών καυσίμων στο Τουρκμενιστάν, στην ακτή της Κασπίας, διέρρευσε 2,6 εκατομμύρια τόνους μεθανίου το 2022. Το ανατολικό κοίτασμα εκπέμπει 1,8 εκατομμύρια τόνους. Μαζί, τα δύο πεδία απελευθέρωσαν εκπομπές ισοδύναμες με 366 εκατομμύρια τόνους CO2, περισσότερες από τις ετήσιες εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες είναι οι 17 μεγαλύτερες στον κόσμο.

Οι εκπομπές μεθανίου έχουν αυξηθεί ανησυχητικά από το 2007 και αυτή η επιτάχυνση μπορεί να είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη διατήρηση της παγκόσμιας θέρμανσης κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Επίσης, κινδυνεύει σοβαρά να προκαλέσει καταστροφικά σημεία ανατροπής του κλίματος, λένε οι ερευνητές.

Ο Guardian αποκάλυψε πρόσφατα ότι το Τουρκμενιστάν ήταν το χειρότερο στον κόσμο για διαρροές «υπερεκπομπών» μεθανίου. Ξεχωριστή έρευνα υποδηλώνει ότι πίσω από μερικές από αυτές τις τεράστιες εκροές μπορεί να βρίσκεται μια μετάβαση από την έκρηξη του μεθανίου στην εξαέρωση.

Το flaring χρησιμοποιείται για την καύση ανεπιθύμητου αερίου, ρίχνοντας διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά είναι εύκολο να ανιχνευθεί και γίνεται όλο και περισσότερο αποκρουστικό τα τελευταία χρόνια. Ο εξαερισμός απλώς απελευθερώνει το αόρατο μεθάνιο στον αέρα άκαυστο, το οποίο, μέχρι τις πρόσφατες εξελίξεις στη δορυφορική τεχνολογία, ήταν δύσκολο να ανιχνευθεί. Το μεθάνιο παγιδεύει 80 φορές περισσότερη θερμότητα από το CO2 σε διάστημα 20 ετών, καθιστώντας τον εξαερισμό πολύ χειρότερο για το κλίμα.

Εμπειρογνώμονες είπαν στον Guardian ότι η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop28 που φιλοξενήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Δεκέμβριο ήταν μια ευκαιρία να προωθηθεί η δράση μείωσης του μεθανίου στο Τουρκμενιστάν. Τα δύο κράτη έχουν στενούς δεσμούς και ασκείται πίεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να διαλύσουν τις αμφιβολίες ότι ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να αποφέρει ισχυρά αποτελέσματα από τη σύνοδο κορυφής.

Η αντιμετώπιση των διαρροών από τοποθεσίες ορυκτών καυσίμων είναι ο ταχύτερος και φθηνότερος τρόπος μείωσης των εκπομπών μεθανίου και επομένως της παγκόσμιας θέρμανσης. Η δράση για τον περιορισμό των διαρροών συχνά αποδίδει, καθώς το αέριο που συλλαμβάνεται μπορεί να πωληθεί. Όμως η συντήρηση των υποδομών στο Τουρκμενιστάν είναι πολύ κακή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρομάζει, Τουρκμενιστάν #45,tromazei, tourkmenistan #45