Τρόφιμα, ενοίκια και λογαριασμοί στα ύψη στα κατεχόμενα

Η κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος το οποίο χρησιμοποιείται στα κατεχόμενα συνεχίζει να επιφέρει οικονομικό μαρασμό και ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, καθώς η οικονομία των κατεχομένων εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία και κινείται στη βάση των εμβασμάτων που γίνονται από την Άγκυρα.

Η βαθιά οικονομική κρίση, συμπαρασύρει και τα κατεχόμενα, λόγω της πλήρους εξάρτησης και του απόλυτου ελέγχου που έχει επιβληθεί. Είναι δε σαφές πως οποιαδήποτε κίνηση αυτόνομης αντιμετώπισης της κρίσης δεν υπάρχει και λόγω δυνατοτήτων και επειδή δεν το επιτρέπει η κατοχική δύναμη.

Είναι ορατό πλέον

το σενάριο πως οι Τουρκοκύπριοι απειλούνται με ασφυξία και τα περιθώρια διαφυγής δεν είναι εφικτά.

Κι αυτό γιατί η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και στο οικονομικό πεδίο εντάσσεται στα πλαίσια του σχεδιασμού που έχει διαμορφωθεί από το 1974, ενώ τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς Ερντογάν εδραιώνει αυτό τον έλεγχο με βήματα ενσωμάτωσης.

Όσον αφορά την επιλογή της ενίσχυσης του ψευδοκράτους από τουρκικά κονδύλια, η Τουρκία και το τουρκικό κεφάλαιο προκρίνουν τα αναπτυξιακά έργα, όπως τις υποδομές στη συγκοινωνία και τα νοσοκομεία.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οι τιμές σε τρόφιμα, ενοίκια και λογαριασμούς έχουν φτιάσει σε επίπεδα ρεκόρ για τους Τ/κ.

Από την άλλη, η απευθείας χρηματοδότηση από την Τουρκία στο ψευδοκράτος φαντάζει δύσκολο και βασίζεται αποκλειστικά στις πολιτικές ισορροπίες. Οι προθέσεις διαφάνηκαν πάντως όπως, από το ψαλίδι που επέβαλε η Τουρκία στην παιδεία μετά τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε επιλογής στις τελευταίες τάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα