Τρίκωμο: Νομική μάχη ΚΔ-Ισραηλινού επιχειρηματία για σφετερισμό ε/κ περιουσιών

Ετοιμάζει νομική μάχη εναντίον του Ισραηλινού επιχειρηματία Yaacov Afik, η Κυπριακή Δημοκρατία, για τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στο Τρίκωμο, όπου εντοπίζονται παράνομες πολυτελείς αναπτύξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» που αναδεικνύει την εξέλιξη, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν ήδη ζητήσει την βοήθεια των Ελληνοκυπρίων, που βλέπουν επί των εκτάσεων τους να ανεγείρονται ξενοδοχειακά συγκροτήματα και επαύλεις.

Βασική επιδίωξη της Δημοκρατίας είναι να ζητηθεί,  στην βάση της απόφασης της υπόθεσης Αποστολίδη

- Όραμς κατεδάφιση των παράνομων αναπτύξεων.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Από την 1η του νέου έτους σε ισχύ ο διορισμός απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ

Όπως ανέφερε ο νομικός Σίμος Αγγελίδης, «είναι ένα μέτρο που έπρεπε να ληφθεί εδώ και καιρό, είναι ένα μέτρο, το οποίο θα αποτελέσει μήνυμα προς κάθε αποδέκτη είτε σφετεριστή είτε προέρχεται από χώρες της ΕΕ είτε από τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ».

Σε δηλώσεις του, ο κοινοτάρχης του κατεχόμενου Τρικώμου, Ιάκωβος Χατζηβαρνάβας, είπε ότι «είναι σωστό διότι σου λέει το σπίτι, η περιουσία σου ανήκει και ότι οφείλεις να αποκαταστήσεις τον νόμιμο ιδιοκτήτη».

Ήδη, ομάδα Ελληνοκυπρίων με καταθέσεις στην Αστυνομία έχουν προβεί σε καταγγελίες για την παράνομη αξιοποίηση της γης τους στην περιοχή του Τρικώμου.

Οι κρατικές υπηρεσίες μετά τις πρώτες καταγγελίες, εντόπισαν μέσω του Κτηματολογίου τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες, των οποίων η γη εμπίπτει στις περιοχές όπου ο Ισραηλινός μεγαλοεπιχειρηματίας έχτισε πολυτελή ξενοδοχεία, διαμερίσματα και σπίτια.

Ο κατάλογος με τους ιδιοκτήτες δόθηκε στην Αστυνομία, η οποία τους καλεί και ζητά διευκρινίσεις για κατά πόσο έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια πώλησης ή εκχώρησης της περιουσίας που κατέχουν.

Όπως προσέθεσε ο κ. Χατζηβαρνάβας, «είχαν ζητήσει κάποια τηλέφωνα κάποιων ανθρώπων, συγχωριανών για να τους ρωτήσουν, κατά πόσο έχουν πωλήσει ή εκχωρήσει την περιουσία τους».

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και σκοπός είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξεκινήσει το χτίσιμο της υπόθεσης.

Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι οι επεμβάσεις στην γη τους γίνεται παράνομα και χωρίς την δική τους συγκατάθεση.

Διαβάστε επίσης: Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του Άλεξ- Μετά από 6 χρόνια επέστρεψε στη Βρετανία

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του «Πολίτη», η Αστυνομία να καλέσει τον Αφίκ για κατάθεση αναφορικά με τις αναπτύξεις στα κατεχόμενα.

Αρχικά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποταθεί στο κυπριακό δικαστήριο με στόχο να αποδειχθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες και ακολούθως θα αποταθεί στο δικαστήριο του Ισραήλ για να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τον Ισραηλινό επιχειρηματία, Αφίκ, ο οποίος στο μεταξύ παραμένει άφαντος εδώ και κάποιους μήνες.

Όπως υπέδειξε ο κ. Αγγελίδης, «είναι πολύ απλή η υπόθεση να αποδειχτεί στο δικαστήριο. Η πιο μεγάλη δυσκολία έρχεται στην επόμενη φάση, όπου η δεσμευτική απόφαση των κυπριακών δικαστηρίων θα πρέπει να εκτελεστεί, στην προκειμένη περίπτωση στο Ισραήλ».

Δεν αποκλείεται να κινηθούν αντίστοιχες νομικές διαδικασίες και για τις αναπτύξεις, που έγιναν σε γη που ανήκει σε Ελληνοκύπριους σε άλλες περιοχές στα κατεχόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα