Τριγμοί στη δημόσια υγεία: Στο στόχαστρο ο ΟΚΥπΥ – Παρέμβαση ΠτΔ

Με «πεδίο μάχης» μοιάζει ο τομέας της υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ το κακό κλίμα μεταξύ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και των Επαγγελματιών Υγείας , είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου με τον Υπουργό Υγείας, τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΚΥπΥ και τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού, έγινε ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα

Δημόσια Νοσηλευτήρια.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, ο Πρόεδρος ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα και να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα, διότι κύριος σκοπός της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος , ζήτησε όπως υπάρχει στενή συνεργασία του ΟΚΥπΥ με το Υπουργείο Υγείας, ενώ την ίδια ώρα ζήτησε και ενημέρωση  για τη στελέχωση των νοσηλευτηρίων, για τα απογευματινά ωράρια, τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ και αρκετά άλλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά.

Ο Πρόεδρος ζήτησε από τον ΟΚΥΠΥ όπως επικαιροποιήσει το σχέδιο δράσης και στη συνέχεια του κοινοποιηθεί το σχέδιο αυτό το συντομότερο δυνατόν.

Την ίδια ώρα, τόνισε την αποφασιστικότητα του για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων και αποφάσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία των νοσηλευτηρίων προς όφελος των πολιτών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση να συγκαλέσει εκ νέου σύσκεψη για θα ζητήματα Υγείας. 

Αύριο Τρίτη, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των κυβερνητικών ιατρών και νοσηλευτών, καθώς και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Ενώπιον του ΠτΔ το σχέδιο δράσης ΟΚΥπΥ–Ζήτησε επικαιροποίησή του

«Αλαζονεία και έπαρση» 

Η ΠΑΣΥΚΙ τονίζει πως «ο ΟΚΥπΥ πάσχει διοικητικά και λειτουργεί αυταρχικά, με αλαζονεία και έπαρση και προσπαθεί να επιβάλει αναχρονιστικές μεθόδους διοίκησης, χωρίς την όποια θεσμική διαβούλευση» και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει άμεσα».

Η συντεχνία ζητεί τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ  αλλά και τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. 

«Πλέον την Διεύθυνση των Νοσηλευτηρίων θα πρέπει να αναλάβουν άτομα με αποδεδειγμένη γνώση στη Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας ( κάτοχοι σχετικών πτυχίων) με αποδεδειγμένα επιτυχημένη εμπειρία στη Διεύθυνση Οργανισμών Υγείας», σημειώνεται σε ανακοίνωσή της. 

Οι θέσεις των ασθενών 

Μιλώντας για το ζήτημα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, ανέφερε στο SigmaLive ότι κατά την αυριανή σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα θέσουν τις απόψεις τους για τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. 

Θα συζητήσουμε, είπε, τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το ΓεΣΥ, τα θέματα που απασχολούν την ΟΣΑΚ και θέματα της πανδημίας. 

Για αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα, σημείωσε, θα καταθέσουμε και εισηγήσεις για το πώς μπορεί η πολιτεία να παρέμβει. 

Όσον αφορά τον ΟΚΥπΥ, η ΟΣΑΚ εντοπίζει αδυναμίες στη διοίκηση των νοσοκομείων, στην προώθηση της μεταρρύθμισης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στρεβλώσεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας. 

Keywords
Τυχαία Θέματα