Τρεις νέες εκθέσεις παρουσιάζει το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια παρουσιάζει τρεις σημαντικές νέες εκθέσεις, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου. Πρόκειται για την ετήσια έκθεση, η οποία παρουσιάζει μια επιλογή έργων από τα χαρακτικά που απέκτησε το Μουσείο στην περίοδο 2020-2022, την έκθεση με θέμα «Μυθικά πλάσματα» και την περιοδική έκθεση, που έχει ως θέμα τη στρατευμένη χαρακτική. Εκτίθενται περισσότερα από 100 έργα, βιβλία, μήτρες κ.ά., από τη συλλογή του Μουσείου.

Νέα αποκτήματα 2020-2022

Σημειώνεται ότι στην ετήσια έκθεση «Νέες αποκτήσεις», με πάνω από 60 έργα

παρουσιάζονται χαρακτικά, μήτρες, βιβλία, βιβλία καλλιτεχνών και αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου από τον 16ο αιώνα μέχρι και σύγχρονα, με σκοπό να προσφερθεί ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, ένα πανόραμα της χαρακτικής μέσα από την εμπλουτισμένη συλλογή του Μουσείου, καθώς και να μπορέσει ο θεατής να έρθει σε επαφή με διάφορες τεχνικές της χαρακτικής, παραδοσιακές και σύγχρονες.

Προστίθεται ότι στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σύγχρονων χαρακτών από διάφορες χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Ρωσίας, της Αυστραλίας και της Ασίας (Ιαπωνία, Βιετνάμ, Μπανγκλαντές), μεγάλα ονόματα της χαρακτικής των περασμένων αιώνων (Aldegrever, Piranesi, Daumier, Dufy, κ.ά.), Ελλαδίτες χαράκτες του 20ού και 21ου αιώνα (μεταξύ άλλων Γ. Κεφαλληνός, Π. Τέτσης) και Κύπριοι σύγχρονοι χαράκτες.

Μυθικά πλάσματα

Ειδικά αφιερωμένη στη φαντασία των παιδιών, η έκθεση προτείνει πάνω από 30 χαρακτικά της Ευρώπης, που αναπαριστούν μυθικά τέρατα από την ελληνική μυθολογία, τον Σατανά του Χριστιανισμού και τα πλάσματά του. Πέρα από την άμεση ανακάλυψη ή αναγνώριση των πλασμάτων από τον θεατή, τα περισσότερα χαρακτικά περιέχουν ένα άμεσο ηθικό περιεχόμενο, την πάλη του Καλού και του Κακού, καθώς και την προσωπική προσέγγιση του θέματος από τον καλλιτέχνη. Έργα που περνούν ένα συμβολικό ή ηθικό μήνυμα παρουσιάζονται δίπλα σε πιο ανάλαφρα, χαμογελαστά έργα καλλιτεχνών με γόνιμη φαντασία.

Λαϊκά έργα και έντεχνα παρουσιάζονται, από καλλιτέχνες διαφόρων εποχών και χωρών (G. Doré, W. Hogarth, S. Kalinov, J.P. Marchal κ. ά.), με έντονη παρουσία Ελλήνων και Κύπριων σύγχρονων χαρακτών, π.χ. Π. Γράββαλου, Δ. Σιατερλή, Χαμπή, Π. Λάρκου, Γ. Κωνσταντίνου.

Επισημαίνεται ότι οι ετήσιες εκθέσεις «Νέες αποκτήσεις» και «Μυθικά πλάσματα» είναι ανοικτές από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, με ωράριο 10.00 – 13.00 και 16.00 - 18.00 από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο 2023 (10.00 – 13.00 και 15.00 - 17.00 από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2024).

Στρατευμένη χαρακτική

Σε τέσσερεις ενότητες παρουσιάζονται 30 χαρακτικά ή αφίσες και 4 βιβλία. Αφορούν πρώτα τη στράτευση Κυπρίων για την τραγωδία του τόπου τους, και άλλων καλλιτεχνών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολέμους στην χώρα τους. Μια ενότητα αφιερώνεται σε έργα Ελλήνων και ξένων χαρακτών κατά της ελληνικής χούντας και στον εμφύλιο στην Ελλάδα. Εκτίθενται χαρακτικά των Χ. Δαγκλή και HAP Grieshaber, και αγωνιστική δουλειά του Α. Τάσσου. 

To σημαντικό κεφάλαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων προτείνει το πασίγνωστο Libertad de expresion του Μεξικάνου Α. Mexiac καθώς και έργα για τα αιτήματα των φοιτητών και τα δικαιώματα των γυναικών. Περιλαμβάνονται έργα από τους «ζητιάνους» του J. Callot στον 17ο αιώνα, εξπρεσιονιστικές ξυλογραφίες του F. Masereel για τις μεγαλουπόλεις του 20ού αιώνα, μέχρι και τους μετανάστες των Γ. Τσαγγάρη και Σ. Παπαροδίτη.

Η περιοδική έκθεση με θέμα «Στρατευμένη χαρακτική» είναι ανοικτή από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, με ωράριο 10.00 – 13.00 και 16.00 - 18.00 μέχρι τις 15 Ιουνίου 2023, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα