Τρεις φορές σε πέντε χρόνια πρόταση για πρόωρες εκλογές - Το ιστορικό

Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά τρεις φορές την τελευταία πενταετία, βουλευτές ή αρχηγοί κομμάτων θέτουν ζήτημα πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Και στις τρεις περιπτώσεις υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής... τα σκάνδαλα και η διαφθορά. 


Πρώτος αλλά και μόνος ο Τορναρίτης


Στο όχι και τόσο μακρινό 2015 τη δημόσια σφαίρα απασχολούσε το σίριαλ "Χρυστάλλα Γιωρκάτζη". Σημείο τριβής, τότε, ήταν το περιβόητο συμβόλαιο της τέως Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας και η απάλειψη σχετικής

πρόνοιας για το ασυμβίβαστο. Η ίδια είχε κατηγορηθεί ότι απέκρυψε πως το δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της εκπροσωπούσε νομικά τον τότε πρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας Αντρέα Βγενόπουλο καθώς επίσης και το γεγονός ότι η θυγατέρα της εγροδοτείτο στο συγκεκριμένο γραφείο. Την ίδια περίοδο διέρρευσε και η γνωστή πλέον στην ιστορία ως "λίστα Γιωκράτζη". Αφορούσε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια 29 βουλευτών. Μάλιστα το υψηλότερο Μη Εξυπηρετούμενο Δάνειο, αφορούσε τον τέως πλέον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη. Μέσα σ΄αυτό το κλίμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης μέσω συνέντευξης πρότεινε την αυτοδιάλυση της βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Η πρόταση του δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε από την ηγεσία του κόμματος με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να κάνει λόγο για προσωπική θέση του βουλευτή.


Η «πρόκληση» Αβέρωφ 


To 2019 ήταν η σειρά του Αβέρωφ Νεοφύτου να απευθύνει πρόσκληση - πρόκληση προς τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για αυτοδιάλυση της βουλής και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Στη σκιά του πορίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και τις βαρύτατες ευθύνες που καταλόγιζε στον τέως Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, από το βήμα της Βουλής κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν και τις δικές τους πολιτικές ευθύνες. «Έχει άρθρο το Σύνταγμα, το 67, που δίνει το δικαίωμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων να διαλυθεί με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας, δηλαδή 28 βουλευτές. Αν εννοείτε περί πολιτικής ευθύνης, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, φέρτε πρόταση να διαλυθεί η Βουλή και να μην μπαίνει σε επιπρόσθετα έξοδα ο κόσμος, να πάμε στις ευρωεκλογές και παράλληλα σε βουλευτικές. Να αναλάβουμε την ευθύνη μας και να μας κρίνει ο λαός. Όλα τ΄ άλλα είναι για να περιπαιζόμαστε», δήλωσε. Το όλο ζήτημα ωστόσο δεν προχώρησε.


Τρίτη και φαρμακερή; 


Την περασμένη Δευτέρα (19/10) ήταν η τρίτη φορά την τελευταία πενταετία που τέθηκε στη δημόσια συζήτηση θέμα αυτοδιάλυσης της βουλής και διεξαγωγής προώρων εκλογών, ύστερα από τις ντροπιαστικές αποκαλύψεις του αραβικού δικτύου AlJajeera. Πρόκειται για επίσημη πρόταση της βουλεύτριας του κινήματος Ανεξάρτητων Άννας Θεολόγου και του βουλευτή του κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη που κατατέθηκε μέσω επιστολής προς τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής.  «Γκάλοπ» μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για διάλυση της Βουλής  έκανε πριν από λίγες μέρες  και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης.

 

Αυτό αυτό που απομένει είναι να δούμε εάν θα έχει την τύχη των προηγούμενων δυο ή εάν θα αποτελέσει την τρίτη και φαρμακερή.Πάντως μέχρις στιγμής όλα σχεδόν τα κόμματα πλην του Συναγερμού δεν φαίνεται να συναινούν στην διενέργεια πρόωρων εκλογών αλλά αντιθέτως βλέπουν σκοπιμότητες πίσω από τη κίνηση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα