Τράπεζες πιέζουν δανειολήπτες για τα προσωπικά τους δεδομένα

Τις πιέσεις των τραπεζών σε δανειολήπτες για υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης που επιτρέπει την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Μελάς ανέφερε ότι δανειολήπτες δέχτηκαν πιέσεις προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για μια τέτοια πρακτική και αυτό οδήγησε στην απόφαση το θέμα να τεθεί ενώπιον της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έκρινε ότι όντως υπάρχει

πρόβλημα.

Έτσι, με σχετική γνωμοδότηση-απόφαση την οποία εξέδωσε, εισηγείται πως θα πρέπει το συγκεκριμένο έγγραφο να αποσυρθεί από τις διαδικασίες των τραπεζών, προκειμένου να αναδιατυπωθεί.

«Η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική. Σκοπός δεν είναι να δημιουργήσουμε πρόβλημα, αλλά να το επιλύσουμε. Τα όσα ανάγκαζαν τους δανειολήπτες να υπογράφουν, διότι αν δεν τα υπέγραφαν δεν θα προχωρούσε το αίτημά τους για αναδιάρθρωση του δανείου, συνιστούσε ελεύθερη επεξεργασία δεδομένων, αρκετά από τα οποία μπορεί να ήταν και άσχετα με το θέμα», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα αλλάξει κατά την αναδιατύπωση, ο κ. Μελάς απάντησε ότι το βασικό είναι η ελεύθερη συγκατάθεση του δανειολήπτη, ο οποίος θα πρέπει να τυχαίνει ενημέρωσης σχετικά με το ποια δεδομένα συλλέγονται και θα τίθενται υπό επεξεργασία.

Όπως τόνισε, η τράπεζα θέλει πρόσβαση στο Κτηματολόγιο για να βλέπει τι ακίνητα έχει ο κάθε πελάτης, ο οποίος αναγκάζεται να υπογράψει ένορκη δήλωση για την ακρίβεια των στοιχείων τα οποία παραχωρεί, καθώς και ότι «δεν θα αποκτήσει άλλα ακίνητα».

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Τραπεζών, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι «οι τράπεζες ζητούν προσωπικά δεδομένα από τον εκάστοτε πελάτη, προκειμένου να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική του κατάσταση, επομένως και για την πιστοληπτική ικανότητά του. Νομοθεσίες για την προστασία προσωπικών δεδομένων, αλλά και οδηγίες για τη χορήγηση δανείων και άλλων τραπεζικών διαδικασιών, θέτουν το πλαίσιο στο οποίο οι τράπεζες δύνανται και υποχρεούνται να κινούνται σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα πελατών τους».

Στην ανακοίνωση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το εποπτικό και νομικό πλαίσιο στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, ωστόσο έχουν αποδείξει ότι σέβονται και υιοθετούν όλες τις νέες οδηγίες, διαδικασίες ή νόμους.

«Τέτοια ζητήματα διευθετούνται άμεσα και δίχως απαραίτητα την προβολή και ίσως την περιττή φασαρία ή τις υπερβολικές εντυπώσεις που δημιουργούνται σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου στα ΜΜΕ», επισημαίνεται.

Ωστόσο, ο κ. Μελάς, απαντώντας στην ανωτέρω δήλωση, τόνισε ότι οι τράπεζες, όπως σέβονται τους κανονισμούς των εποπτικών αρχών, [οφείλουν] να σεβαστούν και τους δανειολήπτες.

«Είναι άνθρωποι με προσωπικότητα η οποία χρήζει προστασίας με βάση τον νόμο και αν επιμένουν να υπογραφεί (αυτή η δήλωση), τότε θα πρόκειται περί παράνομης επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, η οποία θα έχει συνέπειες για όποιον παραβαίνει τον νόμο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα