Τουσκ: Πολωνία και Ελλάδα καλούν την ΕΕ να δημιουργήσει κοινή αεράμυνα

Οι Πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Ελλάδας υπέβαλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη, με την οποία ζητούν επιτακτικά τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, δήλωσε ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Η σημασία της αεράμυνας έχει πιο έντονο ενδιαφέρον για την Πολωνία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και έχει δει πυραύλους να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της.

«Έστειλα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τον (Έλληνα) Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, σχετικά

με μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική», δήλωσε ο κ. Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο TVP Info το βράδυ της Πέμπτης, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Υπάρχει ήδη μια πολύ θετική αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γίνει η αντιπυραυλική αεράμυνα, ένα κοινό καθήκον για την Ευρώπη, διότι αφορά ένα τεράστιο ποσό χρημάτων», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους κατά τη δημιουργία των συστημάτων αεράμυνας τους και να αρχίσουν τη συνεργασία, μεταξύ άλλων για κοινές επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία.

«Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και κοινά έργα. Όπως μια ασπίδα αεράμυνας, όπως πρότειναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ", δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Μόνο μια ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη που ακολουθεί κοινή αμυντική πολιτική... θα μπορέσει να αποτρέψει τον πόλεμο. Προετοιμαζόμαστε για πόλεμο όχι επειδή αυτός ο πόλεμος θα συμβεί, αλλά για να μην συμβεί», τόνισε ο κ. Τουσκ την Πέμπτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουσκ, Πολωνία, Ελλάδα,tousk, polonia, ellada