Η προσφυγική κρίση ενώπιον της Συνόδου Κορυφής των ηγετών ΕΕ

Την προσφυγική κρίση συζητούν απόψε εκτάκτως στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ, μετά την έγκριση από τη Σύνοδο των ΥΠΕΣ, του σχεδίου μετεγκατάστασης 120 000 προσφύγων.

Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία ψήφισαν ενάντια στην απόφαση, ενώ η Φινλανδία απείχε. Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των ΥΠΕΣ, στην Κύπρο

θα πρέπει να εγκατασταθούν 112 πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και 35, που βρίσκονται στην Ιταλία. Στη σύνοδο, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Τουσκ: Να ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας

Προς την κατεύθυνση της ανάκτησης του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει να εργαστούν οι ηγέτες της ΕΕ, καθώς “εκατομμύρια επίδοξων προσφύγων” προσπαθούν να φθάσουν στην ήπειρο, προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των “28”.

“Η πιο επείγουσα ερώτηση που θα έπρεπε να υποβάλουμε στους εαυτούς μας απόψε το βράδυ είναι πώς να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων”, είπε ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι “εκατομμύρια επίδοξοι πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη”.

Στη φύλαξή των συνόρων της Ευρώπης επιμένει και Μέρκελ

Στο ζήτημα των συνόρων της Ευρώπης και της φύλαξής τους επιμένει και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Προσερχόμενη στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, λίγα λεπτά πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, έδωσε έμφαση στο θέμα αναφέροντας πως «πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία, πρέπει να δούμε πώς θα υπάρχει μια κοινή προστασία των συνόρων».

Η Ευρώπη σημαίνει να μοιράζεσαι την ευθύνη, να μοιράζεσαι τα βάρη, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Ορμπάν: Να ζητήσουμε ευγενικά από Ελλάδα να τη βοηθήσουμε στα σύνορά της

Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη χώρα, θα πρέπει λοιπόν να της ζητήσουμε ευγενικά να μας αφήσει να τη βοηθήσουμε στην προστασία των συνόρων της, εάν η ίδια αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φυλαξή τους, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ουγγαρία δεν έχει κλείσει τα σύνορά της, απλώς υπερασπίζεται το κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν. Αν αύριο λέγαμε ότι η Σένγκεν δεν υπάρχει, θα βρίσκαμε άλλους τρόπους αντίδρασης, ωστόσο σήμερα το μόνο που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα