Τους στόχους ΕΕ για προστασία της φύσης συζήτησαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντός

Σε ανταλλαγή απόψεων για την πρόταση κανονισμού για προστασία της φύσης προχώρησαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της ΕΕ, το οποίο συνήλθε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Στόχος της πρότασης είναι η αποκατάσταση των ευρωπαϊκών οικοτόπων, το 80% των οποίων βρίσκονται σήμερα σε κακή κατάσταση, μέσω της κατάρτισης συγκεκριμένων νομικά δεσμευτικών στόχων και υποχρεώσεων για την αποκατάσταση

της φύσης σε κάθε ένα από τα οικοσυστήματα που απαριθμούνται στην πρόταση, και περιλαμβάνουν δάση, γεωργικές εκτάσεις θαλάσσια και γλυκά ύδατα και αστικά οικοσυστήματα.

Τα μέτρα, όπως προτείνονται, αναμένεται πως μέχρι το 2030 θα καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων της ΕΕ, και όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης μέχρι το 2050.

Για τα κράτη μέλη η πρόταση προβλέπει την εφαρμογή στοχευμένων κατά περιοχή μέτρων, καθώς και να αναπτύξουν εθνικά σχέδια αποκατάστασης. Η πρόοδος θα μετράται μέσω συγκεκριμένων δεικτών βιοποικιλότητας που θα καθοριστούν από την πρόταση.

Οι Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την έκθεση προόδου που συνέταξε η Τσεχική Προεδρία και εστίασαν στην ανάγκη φιλοδοξίας, αλλά και σεβασμού της αρχής της μη επιδείνωσης της κατάστασης.

Στην ατζέντα βρέθηκε και η πρόοδος των εργασιών για τις προτάσεις του Συμβουλίου για τα φθοριούχα αέρια, για ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, για τις βιομηχανικές εκπομπές και τις μεταφορές αποβλήτων.

Τέλος, η Κομισιόν παρουσίασε το πακέτο προτάσεων για μηδενική μόλυνση, που περιλαμβάνει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα, για τις ουσίες προτεραιότητες στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Παρουσίασε, επίσης, δέσμη προτάσεων για την κυκλική οικονομία, που περιλαμβάνει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασιών, πρόταση για νέα νομοθεσία για την πιστοποίηση της απομάκρυνσης του άνθρακα, και πλαίσιο πολιτικής για τα βιολογικά, βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα πλαστικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπουργοί Περιβάλλοντός,ypourgoi perivallontos